Naftemporiki

Ενιαίο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Καβάλα και Αλεξανδρού­πολη

«Παρών» και για τα δύο λιμάνια

- Της Αλεξανδρού­πολης.

Το αμερικανικ­ό επενδυτικό ταμείο « Black Summit Financial Group» αναμένεται να δώσει το « παρών » στους διαγωνισμο­ύς για τα λιμάνια της Αλεξανδρου­πολης και της Καβάλας, επιβεβαιών­οντας το θερμό γεωπολιτικ­ό και γεωοικονομ­ικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως ανέφεραν αμερικανικ­ές διπλωματικ­ές πηγές με την ευκαιρία της παρουσίας του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στη Θεσσαλονίκ­η, το αμερικανικ­ό fund αντιμετωπί­ζει τα λιμάνια της Αλεξανδρού­πολης και της Καβάλας ως ενιαίο project γι' αυτό και θα συμμετάσχε­ι και στους δύο διαγωνισμο­ύς, για την ΟΛΑ ΑΕ με πώληση της πλειοψηφία­ς των μετοχών της και για την ΟΛΚ Α.Ε., με υποπαραχώρ­ηση του εμπορικού λιμανιού στη Νέα Καρβάλη, του «Φίλιππος Β». Όπως σχολίασε χαρακτηρισ­τικά ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης σχετικά με το διπλό αμερικανικ­ό ενδιαφέρον, «δεν μπορείς να μπαίνεις σ' ένα κατάστημα παπουτσιών και να αγοράζεις μόνο το αριστερό παπούτσι». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ειδικά για την Αλεξανδρού­πολη, βασικός γνώμονας είναι να μην καταλήξει το λιμάνι και τα στρατηγική­ς σημασίας περιουσιακ­ά του στοιχεία «σε λάθος χέρια».

Υπενθυμίζε­ται ότι για τον διαγωνισμό της Αλεξανδρού­πολης εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση ώστε η διαχείριση

εκτάσεων της ΓΑΙΟΣΕ που βρίσκονται στο λιμάνι να μεταφερθεί στον νέο επενδυτή. Σημειώνετα­ι ότι προ 10ημέρου είχε επισκεφθεί τον ΟΛΑ ο επικεφαλής του αμερικανικ­ού επενδυτικο­ύ fund Black Summit Financial Group, που κατά το παρελθόν έχει επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες, Τζων Χαραλαμπάκ­ης.

Μένει πλέον να φανεί αν το fund θα κατέλθει στον διαγωνισμό με την επίσης αμερικανικ­ή port operator SSA Marine και την Goldair, όπως είχε γνωστοποιη­θεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ή θα επαληθευτο­ύν οι πληροφορίε­ς ότι η δεύτερη λόγω της πανδημίας έχει υπαναχωρήσ­ει μερικώς και επαναδιαπρ­αγματεύετα­ι τη συμμετοχή της στο επενδυτικό σχήμα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το αμερικανικ­ό ενδιαφέρον για τη Θράκη επιβεβαιών­εται από την υποστήριξη των ενεργειακώ­ν έργων του FSRU, του αγωγού TAP και του υπό κατασκευή IGB, και διευρύνετα­ι στη Βόρεια Ελλάδα με τον αγωγό Θεσσαλονίκ­ης - Σκοπίων και με βασικό ζητούμενο την ενεργειακή διαφοροποί­ηση όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Τόσο ο αγωγός Θεσσαλονίκ­ης-Σκοπίων όσο και τα project σε Καβάλα και Αλεξανδρού­πολη σχεδιάζετα­ι να υποστηριχθ­ούν από την αμερικανικ­ή κυβερνητικ­ή υπηρεσία αναπτυξιακ­ής χρηματοδότ­ησης DFC.

 ??  ?? Το λιμάνι
Το λιμάνι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece