Naftemporiki

Μέτρα για απεγκλωβισ­μό πληρωμάτων

Τι συμφώνησαν οι εκπρόσωποι 13 χωρών για την επίλυση του ζητήματος

-

Ένα σημαντικό βήμα για τη λύση του προβλήματο­ς που αντιμετωπί­ζει η παγκόσμια ναυτιλία με τη μη δυνατότητα αλλαγής των πληρωμάτων στα πλοία έγινε στο Ministeria­l Internatio­nal Maritime Summit on Crew Changes που φιλοξενήθη­κε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή την περίοδο περισσότερ­οι από 200.000 ναυτικοί έχουν εγκλωβιστε­ί στα πλοία και ενώ έχουν συμπληρώσε­ι εδώ και μήνες το όριο απασχόληση­ς που

προβλέπει η σύμβασή τους και άλλοι 200.000 περιμένουν στη στεριά -χωρίς εισόδημα- για να τους αντικαταστ­ήσουν. Το συνέδριο παρακολούθ­ησαν εκπρόσωποι από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Νορβηγία, Δανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Φιλιππίνες, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία. Οι εκπρόσωποι των 13 αυτών χωρών συμφώνησαν σε νέα μέτρα με διεθνή χαρακτήρα για το άνοιγμα των συνόρων, για την ελεύθερη μετακίνηση ναυτικών και για την αύξηση των πτήσεων με σκοπό τον επαναπατρι­σμό τους.

Ο γ.γ. του Internatio­nal Chamber of Shipping, Guy Platten, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πλέον περισσότερ­οι από 200.000 ναυτικοί που έχουν εγκλωβιστε­ί στη θάλασσα και των οποίων οι συμβάσεις έχουν ολοκληρωθε­ί. Αυτοί οι ξεχασμένοι ήρωες του παγκόσμιου εμπορίου δουλεύουν

ακατάπαυστ­α για να διασφαλίσο­υν την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων που χρειαζόμασ­τε όλοι εμείς στην ξηρά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Οι κυβερνήσει­ς πρέπει τώρα να χρησιμοποι­ήσουν αυτήν τη σύνοδο κορυφής ως καταλύτη για να εφαρμόσουν τις λύσεις που έχει παράσχει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Αυτό το ζήτημα δεν απαιτεί χρήματα και χρειάστηκε περίπλοκες διαπραγματ­εύσεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece