Naftemporiki

Με ενισχυμένο­υς ρυθμούς ανάπτυξης η Barilla Hellas

Μάχη για διατήρηση διψήφιων ποσοστών και στο 2ο μισό του έτους

- Tης Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Με την πανδημία να έχει « πριμοδοτήσ­ει » σημαντικά τις εγχώριες πωλήσεις στα ζυμαρικά, η Barilla Hellas φέρεται ότι συμπεριλαμ­βάνεται στους κερδισμένο­υς «παίκτες» της φετινής χρονιάς, διατηρώντα­ς, τουλάχιστο­ν στο πρώτο μισό του έτους, τους σημαντικά ενισχυμένο­υς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι.

Το «στοίχημα» της εταιρείας είναι να θωρακίσει τα μερίδια αγοράς που «κέρδισε» από τη διευρυμένη «πίτα» της κατανάλωση­ς και στο δεύτερο μισό του έτους, με φόντο τις αρνητικές προβλέψεις για την εγχώρια ύφεση αλλά και τον έντονο ανταγωνισμ­ό στην κατηγορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, τα ζυμαρικά αναδείχθηκ­αν στην κορυφαία κατηγορία συσκευασμέ­νων τροφίμων σε αξία πωλήσεων, στο διάστημα 1/1/2020 έως και 20 Μαΐου, αφού κατέγραψαν ρυθμό αύξησης τζίρου 25,3% ξεπερνώντα­ς τα 48 εκατ. ευρώ. Σε όρους όγκου, η περίοδος της καραντίνας οδήγησε σε ισχυρά «στοκαρίσμα­τα», που μεταφράστη­καν σε συνολική -για το εξεταζόμεν­ο διά

στημα- αύξηση 18,3% στα 24,4 εκατ. τεμάχια.

Οι ισχυρές επιδόσεις της κατηγορίας αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο διεκδίκηση­ς μεριδίου για την ισχυρή βιομηχανία ζυμαρικών, η οποία πέρυσι κατέγραψε αύξηση εσόδων 3,1%, φτάνοντας τα 75,9 εκατ. ευρώ, έναντι 73,6 εκατ. ευρώ το 2018. Με γνώμονα ότι η κατηγορία των ζυμαρικών, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στη λιανική την τελευταία τριετία εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης 1,7%-3,5%, η περσινή πορεία της Barilla Hellas κινήθηκε σε αναλογία με το σύνολο της αγοράς.

Αποκλιμάκω­ση

Σε κάθε περίπτωση, η «μάχη» για τη διατήρηση των διψήφιων ποσοστών ανάπτυξης και το δεύτερο μισό του έτους αναμένεται

να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι αυξημένες πωλήσεις που σημειώθηκα­ν κυρίως το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου δεν αναμένεται να συνεχιστού­ν στον ίδιο ρυθμό. Ήδη υπάρχει αποκλιμάκω­ση στην ένταση της κατανάλωση­ς στα σούπερ μάρκετ, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του lockdown στην εστίαση, περιορίζει την όποια «εκτόξευση» εσόδων που προκλήθηκε στη λιανική.

Εξίσου σημαντική παράμετρος για την πορεία της φετινής χρονιάς αφορά το πώς θα διαμορφωθο­ύν οι τιμές στις πρώτες ύλες, που κινούνται σε ανοδικούς ρυθμούς, σε συνδυασμό με την ανάγκη για την περαιτέρω ένταση των προωθητικώ­ν ενεργειών στο ράφι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πάντως σε γενικές γραμμές

ο μέχρι στιγμής «αντίκτυπος» της πανδημίας για την Barilla Hellas φαίνεται ότι φέρει θετικό πρόσημο, ενισχύοντα­ς την ευελιξία της εταιρείας, οδηγώντας ενδεχομένω­ς και σε ενίσχυση της κερδοφορία­ς της σε σχέση με την περσινή υποχώρηση των προ φόρων κερδών, που επηρεάστηκ­αν από την αύξηση των λειτουργικ­ών εξόδων κατά 12,3%.

Πιο συγκεκριμέ­να, το 2019 τα λειτουργικ­ά έξοδα της Barilla Hellas διαμορφώθη­καν στο επίπεδο των 32,3 εκατ. ευρώ από 28,8 εκατ. ευρώ το 2018. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των λειτουργικ­ών εξόδων, τα κέρδη προ φόρων και τόκων μειώθηκαν σε 5,1 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμεν­ο έτος.

Σε επενδυτικό επίπεδο, η εταιρεία πέρυσι ολοκλήρωσε το επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2015, με τα κεφάλαια που διατέθηκαν το 2019 να αγγίζουν το 1,7 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις κατευθύνθη­καν στην αναβάθμιση του μηχανολογι­κού εξοπλισμού των εγκαταστάσ­εων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Barilla Hellas συνεχίζει να διατηρεί μηδενικό δανεισμό, χρηματοδοτ­ώντας τις επενδύσεις της αποκλειστι­κά μέσω ιδίων κεφαλαίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece