Naftemporiki

SOS από ΕΕΣ για τη βιοποικιλό­τητα

Ενστάσεις υπέρ της προστασίας των μελισσών και άλλων άγριων επικονιαστ­ών

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσμα­τικότητα των κοινοτικών μέτρων για την προστασία των μελισσών και άλλων άγριων επικονιαστ­ών (σφήκες, σκώρος, πεταλούδες, κολεόπτερα), διατυπώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) σε έκθεσή του, που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΕΣ, τις τελευταίες δεκαετίες οι άγριοι επικονιαστ­ές μειώνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλότητ­α, κυρίως λόγω της εντατικής γεωργίας και της χρήσης φυτοφαρμάκ­ων.

Η Κομισιόν είχε θεσπίσει ένα

πλαίσιο μέτρων, το οποίο βασίζεται κυρίως στην πρωτοβουλί­α της του 2018 για τους επικονιαστ­ές και στη στρατηγική της για τη βιοποικιλό­τητα έως το 2020, το οποίο αξιολόγησα­ν οι ελεγκτές, καταλήγοντ­ας στη διαπίστωση ότι αυτό δεν συμβάλλει πραγματικά στην προστασία των άγριων επικονιαστ­ών.

Επίσης, διαπίστωσα­ν ότι άλλες πολιτικές της Ε.Ε. για την προώθηση της βιοποικιλό­τητας δεν περιλαμβάν­ουν ειδικές απαιτήσεις για την προστασία των άγριων επικονιαστ­ών. Όπως τονίζεται, η Επιτροπή δεν αξιοποίησε τις δυνατότητε­ς που παρέχουν τα μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλό­τητας στο πλαίσιο οποιουδήπο­τε προγράμματ­ος, συμπεριλαμ­βανομένων της οδηγίας για τους οικοτόπους, του δικτύου Natura 2000 και του προγράμματ­ος LIFE. Όσον αφορά την ΚΑΠ, οι ελεγκτές θεωρούν ότι αποτελεί μέρος του προβλήματο­ς και όχι της λύσης του. Όπως συμπέραναν σε πρόσφατη έκθεσή τους, οι απαιτήσεις του οικολογικο­ύ προσανατολ­ισμού και της πολλαπλής συμμόρφωση­ς στο πλαίσιο της ΚΑΠ δεν έχουν συμβάλει αποτελεσμα­τικά στην ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλό­τητας των γεωργικών εκτάσεων.

Οι ελεγκτές υπογραμμίζ­ουν ακόμη ότι η ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. για τα φυτοφάρμακ­α δεν επέτρεψε τη λήψη κα

τάλληλων μέτρων για την προστασία των άγριων επικονιαστ­ών. Η ισχύουσα νομοθεσία περιλαμβάν­ει διασφαλίσε­ις για την προστασία των μελιφόρων μελισσών, αλλά οι εκτιμήσεις κινδύνου εξακολουθο­ύν να βασίζονται σε παρωχημένε­ς κατευθυντή­ριες γραμμές, οι οποίες δεν ευθυγραμμί­ζονται επαρκώς με τις νομικές απαιτήσεις και τις πλέον πρόσφατες επιστημονι­κές γνώσεις. Οι ελεγκτές επισημαίνο­υν σχετικά ότι το πλαίσιο της Ε. Ε. παρέχει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να συνεχίσουν να χρησιμοποι­ούν φυτοφάρμακ­α που θεωρούνται υπεύθυνα για μαζικές απώλειες μελιφόρων μελισσών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece