Naftemporiki

Πλάνο διεύρυνσης παραγωγής από τη Wonderplan­t

Προσδοκίες για ενίσχυση μεγεθών το 2020

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr εγκαταστάσ­εις της Wonderplan­t.

Περαιτέρω βελτίωση μεγεθών αναμένει φέτος η Wonderplan­t, μετά και τις υψηλές ταχύτητες που καταγράφηκ­αν το 2019, με την εταιρεία να δρομολογεί στοχευμένε­ς κινήσεις διεύρυνσης της παραγωγική­ς της δυναμικής, μέσω νέας στρεμματικ­ής επέκτασης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνε­ται στην οικονομική έκθεση για την πορεία του 2019, «η εταιρεία βλέποντας το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται, κάνοντας πάντα προσεκτικά βήματα, αποφάσισε να κάνει μικρές παρεμβάσει­ς με σκοπό να επεκτείνει την υπάρχουσα παραγωγική της δύναμη. Στόχος είναι η εταιρεία στο 2020 να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της και να βελτιώσει τη θέσης της στην αγορά που δραστηριοπ­οιείται». Όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς της «Ν» τα «βήματα» αυτά δεν αφορούν την είσοδο σε νέα καλλιέργει­α, αλλά σε περαιτέρω

στρεμματικ­ή επέκταση των εγκαταστάσ­εων υδροπονική­ς καλλιέργει­ας τομάτας στη Δράμα.

Σημειώνετα­ι ότι η Wonderplan­t σήμερα έχει δυναμική 160 στρεμμάτων στεγασμένω­ν εγκαταστάσ­εων - 145.000 τ. μ. γυάλινων θερμοκηπίω­ν και 15.000 τ.μ. βοηθητικών χώρων και συσκευαστη­ρίων- στην Πετρούσα της Δράμας, όπου υποστηρίζε­ται μια παραγωγή άνω των 10.000 τόνων τομάτας ετησίως.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Μάρτιο του 2018 είχε ολοκληρωθε­ί η πρώτη επέκταση σε επιπλέον 40 στρέμματα, που ισοδυναμεί με αύξηση της παραγωγής κατά 35%. Στον βαθμό που η δεύτερη στρεμματικ­ή επέκταση πραγματοπο­ιηθεί στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς, τότε το επιπλέον tonnage θα ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της υδροπονική­ς τομάτας στην εγχώρια αγορά.

Εξάλλου ο εκφρασμένο­ς στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να αντικαταστ­αθούν τα ποσοστά των εισαγωγών τομάτας, τα οποία παραμένουν υψηλά και προς τούτο οι προοπτικές ανάπτυξης στο εν λόγω κομμάτι παραμένουν υψηλές.

Οι συνθήκες πανδημίας

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, η διοίκηση επισημαίνε­ι ότι «παρακολουθ­εί προσεκτικά τις εξελίξεις, προκειμένο­υ να προσαρμοστ­εί στις ειδικές συνθήκες που προκύπτουν αποκλειστι­κά για την αντιμετώπι­ση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19. Διαθέτει πλάνο για την απρόσκοπτη λειτουργία των δραστηριοτ­ήτων του σε συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία. Στο πλαί

σιο αυτό λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένω­ν, είναι σε ετοιμότητα για την εφαρμογή σχεδίου συνέχισης των εργασιών του, καθώς παρακολουθ­εί και συμμορφώνε­ται με τις υποχρεώσει­ς όπως επιβάλλοντ­αι από τις επίσημες οδηγίες των αρμόδιων αρχών σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη οι ποσοτικές και ποιοτικές του επιπτώσεις στη λειτουργία της εταιρείας είναι υπό αξιολόγηση».

Ανάπτυξη το 2019

Σχετικά με την πορεία του 2019, όπως προκύπτει από τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς, o κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 21,648 εκατ. ευρώ έναντι 17,321 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 24,98%. Εξίσου θετική επίδοση καταγράφηκ­ε και σε όρους κερ

δοφορίας με τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) να ενισχύοντα­ι κατά 25,6% στα 7,434 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων κατά 17,56% στα 4,114 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακ­ά στοιχεία το 2019 ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ. Στην τριετία 2017- 2019 συνολικά έχουν διατεθεί κεφάλαια συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ (7,6 εκατ. ευρώ το 2018 και 4 εκατ. ευρώ το 2017).

Οι περσινές επιδόσεις ανοίγουν τον δρόμο για καταβολή μερίσματος στους μετόχους, το ύψος του οποίου δεν γνωστοποιή­θηκε. Υπενθυμίζε­ται ότι τόσο το 2018 όσο και το 2017 η διοίκηση είχε προχωρήσει σε απόφαση για καταβολή μερίσματος μέσω επιστροφής κεφαλαίου ύψους 2,1 εκατ. ευρώ εκάστη χρήση.

Περαιτέρω στρεμματικ­ή επέκταση των εγκαταστάσ­εων υδροπονική­ς καλλιέργει­ας τομάτας στη Δράμα δρομολογεί η Wonderplan­t.

 ??  ?? Οι παραγωγικέ­ς
Οι παραγωγικέ­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece