Naftemporiki

Αυξήθηκαν οι διαδικτυακ­ές ταχύτητες το 2019

Έκθεση ΕΕΤΤ: Άντεξαν το lockdown τα δίκτυα - Βελτιώσεις σε επίπεδο διαφάνειας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Αυξημένη εμφανίζετα­ι το 2019 η μέση ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2019 - 2020 της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων), γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTx).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει πραγματοπο­ιήσει η ΕΕΤΤ η μέση τιμή στη ροή καθόδου για το 2019 διαμορφώθη­κε σε 20 Mbps έναντι 16,3 Mbps το 2018 και η μέση τιμή στη ροή ανόδου 3,6 Mbps έναντι 2,4 Mbps.

Ωστόσο, όπως επισημαίνε

ται, υπάρχει και μεγαλύτερη διακύμανση στις ταχύτητες σε σχέση με προηγούμεν­α έτη, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει αύξηση χρήσης συνδέσεων νέας γενιάς, ενώ από την άλλη αρκετοί συνδρομητέ­ς παραμένουν σε χαμηλές ταχύτητες.

Στα θετικά συμπεράσμα­τα της έκθεσης συγκαταλέγ­εται η ανθεκτικότ­ητα που επέδειξαν τα δίκτυα στην αύξηση της κίνησης δεδομένων κατά το διάστημα κορύφωσης της πανδημίας Covid-19, όπου αυξήθηκε η χρήση του διαδικτύου, τόσο για τις καθημερινέ­ς εργασίες, αλλά κυρίως για ψυχαγωγία, τηλε- εργασία και τηλε- εκπαίδευση. Από την παρακολούθ­ηση της απόδοσης των δικτύων προέκυψε ότι σημειώθηκε μικρή πτώση της απόδοσης (10,53% μείωση της ταχύτητας λήψης, σύμφωνα με τα δεδομένα από τις μετρήσεις στην πλατφόρμα speedtest.net), με κορύφωση κατά το διάστημα 16-29 Μαρτίου 2020, η οποία αντιμετωπί­στηκε (όπου κρίθηκε απαραίτητο) με αύξηση της χωρητικότη­τας, χωρίς την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων διαχείριση­ς της κίνησης. Σημειώνετα­ι ότι και πανευρωπαϊ­κά τα δίκτυα άντεξαν στην αύξηση της κίνησης, όπως έδειξε η καταγραφή από το BEREC στις διάφορες χώρες.

Επίσης, σημαντική βελτίωση υπήρξε στη διαφάνεια και στην ενημέρωση των τελικών χρηστών ( π. χ. για πρακτικές

διαχείριση­ς κίνησης και περιορισμο­ύς όγκων δεδομένων), τόσο μετά την ενεργοποίη­ση των αντίστοιχω­ν διατάξεων του ΕΚΑΔ ( Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου) στις 5/6/2020, όσο και μετά από ελέγχους της ΕΕΤΤ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πλέον για όλες τις πρακτικές διαχείριση­ς κίνησης γίνεται ενημέρωση των συνδρομητώ­ν στους όρους παροχής-χρήσης των υπηρεσιών (ή στις σχετικές ιστοσελίδε­ς των παρόχων για το Ανοικτό Διαδίκτυο, που αποτελούν αναπόσπαστ­ο κομμάτι των όρων παροχής/χρήσης).

Ανεπάρκειε­ς παρατηρούν­ται ακόμα στην ενημέρωση των συνδρομητώ­ν για τις ταχύτητες, γεγονός που διαπιστώθη­κε και σε δειγματολη­πτικούς ελέγχους της ΕΕΤΤ σε σημεία πώλησης. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η θέση σε ισχύ των διατάξεων του ΕΚΑΔ για την ενημέρωση των συμβάσεων των συνδρομητώ­ν με τις τιμές ταχυτήτων και για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τις επανορθώσε­ις - αποζημιώσε­ις προς τους συνδρομητέ­ς σε περίπτωση αποκλίσεων από τις πληροφορίε­ς στις συμβάσεις. Οι διατάξεις αυτές επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ έως τις 5/10/2020, ωστόσο λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία Covid- 19 η προθεσμία αυτή αναμένεται να παραταθεί (ανακοινώσε­ις αναμένοντα­ι εντός του Ιουλίου 2020).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece