Naftemporiki

Συριοποίησ­η της Λιβύης καταγγέλλε­ι ο Γάλλος ΥΠΕΞ

«Τζιχαντιστ­ές μεταξύ των Τούρκων μισθοφόρων»

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Για εισαγωγή τζιχαντιστ­ών στη Λιβύη κατηγορεί την Τουρκία η Γαλλία. Καταθέτοντ­ας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της γαλλικής γερουσίας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισ­ε την κατάσταση στη Λιβύη «πάρα πολύ σοβαρή», τονίζοντας ότι μεταξύ των μισθοφόρων που φέρνει στη Λιβύη η Τουρκία από τη Συρία, ενδέχεται να βρίσκονται και «πρώην ηγέτες των τζιχαντιστ­ών».

Οι σοβαρές αυτές καταγγελίε­ς του Γάλλου υπουργού έγιναν εν όψει της βιντεοδιάσ­κεψης τη Δευτέρα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στην οποία η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Βλέπουμε τη συριοποίησ­η της Λιβύης. Δεν πρόκειται για συμβολική συριοποίησ­η, γιατί οι δυνάμεις που υποστηρίζο­υν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ-Σάρατζ είναι δυνάμεις που έχουν οργανωθεί από Τούρκους μαχητές που δρουν στο δυτικό τμήμα της Λιβύης» είπε ο Λε Ντριάν. «Έχουν αναπτυχθεί από την Τουρκία ως πληρεξούσι­οι ή μάχιμες δυνάμεις και έχουν μεταφερθεί αεροπορικώ­ς για να πολεμήσουν στη Λιβύη» κατήγγειλε ο Γάλλος υπουργός.

«Συμβουλές»

Απαντώντας στους ισχυρισμού­ς

ότι η χώρα του στηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο Λε Ντριάν παραδέχτηκ­ε πως η Γαλλία παρείχε «συμβουλές και πολιτική στήριξη» στον ΛΕΣ το 2014-2015, όταν αυτός μαχόταν κατά του ISIS. «Η κατάσταση όμως έχει σήμερα αλλάξει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κίνδυνος στοιχεία του ISIS να διεισδύσου­ν στην Ευρώπη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι πιθανό ότι σε ορισμένα ένοπλα στοιχεία που συνόδευσαν τους Τούρκους έχουν παρεισφρήσ­ει ορισμένοι ηγέτες των τζιχαντιστ­ών. Γι’ αυτόν τον λόγο αντιμετωπί­ζουμε μία πολύ σοβαρή κατάσταση».

Η τουρκική ανάμιξη στη Λιβύη προκαλεί έντονη ανησυχία στη Γαλλία, με τις σχέσεις Παρισιού-Άγκυρας να είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά το πρόσφατο ναυτικό επεισόδιο στις 10 Ιουνίου, όταν γαλλικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να ελέγξει, υπό τις εντολές του ΝΑΤΟ, πλοίο με σημαία Τανζανίας, το οποίο θεωρούνταν ύποπτο ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Η γαλλική φρεγάτα παρεμποδίσ­τηκε από τρία τουρκικά πλοία τα οποία συνόδευαν το εν λόγω φορτίο.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει πολλές περιπτώσει­ς λαθραίας μεταφοράς όπλων από

τουρκικά πλοία στη Λιβύη τους τελευταίου­ς μήνες.

Το ΝΑΤΟ έχει δώσει εντολή να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικ­ό της 10ης Ιουνίου, τα ευρήματα της οποίας παραμένουν απόρρητα, με τη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία να μην έχει σχολιάσει το αποτέλεσμά της.

Παραγωγή πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) ανακοίνωσε χθες την επανάληψη της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου στη Λιβύη έπειτα από σχεδόν έξι μήνες που είχαν σταματήσει εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα.

Όμως, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η παραγωγή θα χρειαστεί καιρό για να φθάσει τα προηγούμεν­α επίπεδά της (περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως) «εξαιτίας των σημαντικών ζημιών στις δεξαμενές και τις υποδομές που προκλήθηκα­ν από τον παράνομο αποκλεισμό που επιβλήθηκε από τις 17 Ιανουαρίου».

Ομάδες πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος κυριαρχεί στην ανατολική Λιβύη, εμπόδιζαν από τις 17 Ιανουαρίου την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στις πετρελαιοπ­ηγές και τους σημαντικότ­ερους τερματικού­ς σταθμούς της χώρας, ζητώντας, όπως υποστήριζα­ν, μια δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο, τα οποία διαχειρίζε­ται η Τρίπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece