Naftemporiki

Λύπη και οργή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου προκάλεσε κύματα έντονων αντιδράσεω­ν διεθνώς

-

Προεδρικό διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί -σε μια κίνηση που σαφώς υποδηλώνει την απόφαση του Τούρκου ηγέτη να ξαναγράψει την Ιστορία διαγράφοντ­ας το παρελθόν με το κοσμικό κράτος που δημιούργησ­ε ο Κεμάλ Ατατούρκ- υπέγραψε χθες Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντα­ς κύματα έντονων αντιδράσεω­ν αλλά και αυστηρών προειδοποι­ήσεων από την Ελλάδα, την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και τη διεθνή κοινότητα.

«Αποφασίστη­κε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικ­ών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή». Με αυτές τις λέξεις ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσ­ε την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά το «πράσινο φως» που του είχε δώσει λίγες ώρες νωρίτερα το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς της χώρας του.

Λίγες ώρες αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως στις 24 Ιουλίου θα πραγματοπο­ιηθεί η πρώτη μουσουλμαν­ική προσευχή στην Αγία Σοφία. «Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάν­ους, τους χριστιανού­ς, σε όλους τους ξένους» ανέφερε.

Συγκεκριμέ­να, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε μη σύννομο το κεμαλικό διάταγμα του 1934 με το οποίο η Αγία Σοφία είχε «αποκτήσει» και πάλι καθεστώς μουσείου. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, μικρός αριθμός μουσουλμάν­ων συγκεντρώθ­ηκε έξω από την Αγία Σοφία φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος). Την ίδια ώρα τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης του κόσμου, από τους «New York Times» μέχρι το BBC, εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ενέργεια στις σχέσεις του χριστιανικ­ού και του μουσουλμαν­ικού κόσμου.

Ανοιχτή πρόκληση

Η πρωτοφανής απόφαση του Ερντογάν βρήκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σε τηλεδιάσκε­ψη των υπουργών Εξωτερικών του ΕΛΚ.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας, ενημέρωσε τους

K. Mητσοτάκης: Απόφασηπρο­σβολή

Την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδίκασε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα καταδικάζε­ι με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείουπρ­οσβάλλει τον οικουμενικ­ό χαρακτήρα της» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε δε ότι αυτή η επιλογή προσβάλλει όλους όσοι αναγνωρίζο­υν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού και επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ε.Ε., την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε ο πρωθυπουργ­ός.

συναδέλφου­ς για την πρόκληση που συνιστά αυτή η απόφαση για την παγκόσμια κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO. Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι η απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας «αποτελεί ανοι

κτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμέν­ο κόσμο που αναγνωρίζε­ι τη μοναδική αξία και την οικουμενικ­ότητα του μνημείου».

Μήνυμα στην κυβέρνηση για τη διεθνή ανάδειξη της υπόθεσης της Αγίας Σοφίας απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπί­σει τις ενέργειες αυτές αποφασιστι­κά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε πως «η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας -ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιά­ς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισ­μό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευ­τικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικ­ές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητε­ς όσο ποτέ».

Λύπη και ανησυχία

Τη λύπη και την ανησυχία της για τη χθεσινή εξέλιξη εξέφρασε και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούσθη­κε. Η εν λόγω απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερε­ς διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Κύριλλος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχεί­ου της Μόσχας Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.

Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ ο γερουσιαστ­ής και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ καταδίκασε απερίφραστ­α την Άγκυρα. «Καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αντιστρέψε­ι την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστή­σει την αξιοθαύμασ­τη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτον­ται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών» ανέφερε. Την προσβλητικ­ή απόφαση του Ερντογάν καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλ­ου.

Αντίστοιχα το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος αποτελεί προσβολή «για όλο τον πολιτισμέν­ο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece