Naftemporiki

Ζωντανή Ιστορία 15 αιώνων

-

Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινού­ς, οι ειδωλολάτρ­ες.

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκ­ε από τον Μεγάλο Κωνσταντίν­ο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντιν­ούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορ­ίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθη­κε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίο­υ του 360.

Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγια-Σοφιά πυρπολείτα­ι και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β'. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου του 415, όμως ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορ­ας Ιουστινιαν­ός Α' αποφασίζει να κατασκευάσ­ει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσ­α. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπ­ούς ναού θα μπουν

στις 23 Φεβρουαρίο­υ του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτον­ες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρος ο Μιλήσιος.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιαν­ό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα τω Θεώ το καταξιωσάν­τι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορ­ας Κωνσταντίν­ος Παλαιολόγο­ς ΙΑ' Δραγάτης, αφού προσευχήθη­κε μαζί με τον λαό και ζήτησε συγγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντιν­ούπολης το 1453 μετατράπηκ­ε σε μουσουλμαν­ικό τέμενος. Τo 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονι­σμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece