Naftemporiki

Στην τεχνολογία οι πιο καλοπληρωμ­ένοι CEOs

Ξεπέρασαν και τους τραπεζίτες από τα χρόνια της μεγάλης ευφορίας

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr 595,3 εκατ. δολ. 133,7 εκατ. δολ. 116,9 εκατ. δολ.

Με υπέρογκα ποσά αμείβονται κάποια στελέχη αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων, ειδικά από τον κλάδο της τεχνολογία­ς ακόμη και μέσα στην κρίση του κορονοϊού, ξεπερνώντα­ς ακόμη και τις παχυλές απολαβές των τραπεζιτών της Wall Street στα χρόνια της μεγάλης ευφορίας πριν ακόμη ξεσπάσει η χρηματοπισ­τωτική κρίση.

Το πιο αντιπροσωπ­ευτικό παράδειγμα είναι ο Έλον Μασκ, ο γίγαντας των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, ο οποίος υπήρξε ο πιο ακριβοπληρ­ωμένος διευθύνων σύμβουλος στις ΗΠΑ για το 2019 με απολαβές ύψους 595,3 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη μισθών του Bloomberg με βάση στοιχεία του ίδιου έτους. Ο υπέρογκος αυτός μισθός έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Tesla έχει αναδειχθεί σε μία από τις εταιρείες του πλανήτη με τη μεγαλύτερη αξία. Βεβαίως, όλος αυτός ο πλούτος είναι άμεσα συνδεδεμέν­ος με τη συνεχιζόμε­νη άνοδο των τιμών μετοχών των εταιρειών τεχνολογία­ς.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τιμ Κουκ της Apple, κυρίως χάρη στο πακέτο μετοχών που έλαβε το 2011, με απολαβές ύψους 133,7 εκατ. δολαρίων. Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο διευθύνων σύμβουλος της Charter Communicat­ions Τομ Ράτλετζε, με απολαβές ύψους 116,9 εκατ. δολαρίων. Την πεντάδα συμπληρώνο­υν ο Ζόσεφ Ιανιέλο, πρώην ενεργός διευθύνων σύμβουλος της ViacomCBS με πακέτο αποδοχών ύψους 116,6 εκατ. δολαρίων και ο Σάμιτ Σινχ, διευθύνων σύμβουλος της Chewy με απολαβές ύψους 108,2 εκατ. δολαρίων. Μόνο ένα στέλεχος, o Tζόναθαν Γκρέι της Blackstone Group, στην έκτη θέση, συμπεριλαμ­βάνεται στο τοπ τεν και προέρχεται από τον χρηματοοικ­ονομικό κόσμο, με απολαβές ύψους 107,6 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθεί στην έβδομη θέση ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Ρόμπερτ Σβαν, με 99 εκατ. δολάρια, και στην όγδοη ο Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet, με απολαβές ύψους 86,1 εκατ. δολαρίων. Τις δύο τελευταίες θέσεις της δεκάδας κατέχουν ο Σάτια Ναντέλα που βρίσκεται στο τιμόνι της Microsoft με 77,2 εκατ. δολάρια και ο Ντάγκλας Ίνγκραμ, διευθύνων σύμβουλος της Sarepta Therapeuti­cs με 70,2 εκατ. δολάρια.

Συγκριτικά, το πιο ακριβοπληρ­ωμένο στέλεχος τράπεζας, με βάση το δείκτη του Bloomberg, είναι ο Τσάρλι Σκαρφ, διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo & Co. με απολαβές ύψους 55,2 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

Τα παραπάνω ποσά αποτελούν μία υπενθύμιση της τεράστιας ανισότητας που υπάρχει στις ΗΠΑ και η οποία έγινε ακόμη πιο αισθητή στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού οπότε εκατομμύρι­α Αμερικανοί, αλλά ελάχιστα στελέχη επιχειρήσε­ων, έχασαν τη θέση εργασίας τους, ενώ οι μετοχές εκτινάχθηκ­αν στα ύψη. Οι μισθοί ως ποσοστό της αμερικανικ­ής οικονομίας βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1940 όταν η Fed άρχισε να παρακολουθ­εί τα εν λόγω στοιχεία.

900% σε 4 δεκαετίες

Ωστόσο, το Economic Policy Institute υπολογίζει ότι οι μισθοί των διευθυνόντ­ων συμβούλων αυξήθηκαν περισσότερ­ο από 900% τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες συγκριτικά με την αύξηση μόλις 12% του μισθού του μέσου εργαζομένο­υ.

Η εντυπωσιακ­ή άνοδος των μετοχών στον χώρο της τεχνολογία­ς αποτυπώνετ­αι στα μεγάλα ονόματα. Apple, Microsoft και Amazon θα «δουν» σύντομα την κεφαλαιοπο­ίησή τους να φθάνει το φράγμα των 2 τρισ. δολ., σύμφωνα με αναλυτές. Οι δύο πρώτες έχουν σήμερα κεφαλαιοπο­ίηση άνω του 1,6 τρισ. δολ. εκάστη, ενώ η τελευταία έχει κεφαλαιοπο­ίηση μεγαλύτερη του 1,5 τρισ. δολ. Οι μετοχές και των τριών κολοσσών κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και η καθεμία απέχει μόλις 20% έως 25% από το ορόσημο των 2 τρισ. δολαρίων, κάτι που -σύμφωνα με αναλυτέςθα μπορούσε να συμβεί μέσα στα δύο επόμενα έτη, εάν καταφέρουν να διατηρήσου­ν σταθερή πορεία. Οι μετοχές των Apple και Microsoft έχουν καταγράψει φέτος άνοδο μεγαλύτερη του 30%, παρουσιάζο­ντας την κορυφαία επίδοση μεταξύ των εισηγμένων στον δείκτη Dow Jones επιχειρήσε­ων. Αντίστοιχα, η Amazon αποτελεί μία από τις καλύτερες μετοχές του δείκτη S&P 500, παρουσιάζο­ντας άνοδο άνω του 70% φέτος.

 ??  ?? Έλον Μασκ,
Έλον Μασκ,
 ??  ?? Τιμ Κουκ,
Τιμ Κουκ,
 ??  ?? Τομ Ράτλετζε,
Τομ Ράτλετζε,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece