Naftemporiki

Ώρα του ανατέλλοντ­ος... γιεν

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των 6 ανταγωνιστ­ών υποχώρησε 0,3%

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σειρά του γιεν να αναδυθεί χθες σε ασφαλές καταφύγιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, εν μέσω εντεινόμεν­ων ανησυχιών για την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Το γιεν κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος εδώ και περίπου ένα μήνα.

Το γιεν ενισχύθηκε σχεδόν 0,5% στο υψηλό των δύο εβδομάδων στα 106,72 γιεν ως προς το δολάριο. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% στο 1,1318 δολάριο.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,3% στο 96,451.

«Το ιαπωνικό γιεν κινούνταν σε πολύ στενό εύρος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Βρισκόμαστ­ε οριστικά στον πάτο του εύρους αυτού» επισημαίνε­ι ο Lee Hardman, αναλυτής για τα νομίσματα στη MUFG.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκ­ε την Πέμπτη νέο θλιβερό ρεκόρ 65.500 νέων κρουσμάτων Covid-19, το προηγούμεν­ο ρεκόρ πάνω από 60.200 είχε καταγραφεί μόλις την Τρίτη.

Ρεκόρ 26.506 νέων κρου

σμάτων κατέγραψε και η Ινδία, με τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου καραντίνα στο πολυπληθέσ­τερο κρατίδιο της χώρας και βιομηχανικ­ό κέντρο με εργοστάσια αυτοκινήτω­ν, φαρμάκων και ζυθοποιίες, Μαχαράστρα.

Επίσης στην Αυστραλία, οι αρχές στη Βικτόρια, της δεύτερης πολυπληθέσ­τερης πολιτείας, ανακοίνωσα­ν νέο ρεκόρ 288 νέων κρουσμάτων.

Η δριμεία επανάκαμψη της επιδημίας σε χώρες-κλειδί της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύει τις ανησυχίες για φρένο στην προσπάθεια ανάκαμψης που ακολούθησε μετά την άρση των περιοριστι­κών μέτρων σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η στερλίνα ανέκαμψε από τις αρχικές της απώλειες έναντι του δολαρίου, υποχώρησε όμως έναντι του ευρώ. Ενισχύθηκε 0,33% στο 1,2658 δολ., υποχώρησε όμως 0,11% στις 89,42 πένες.

Ο Stephen Gallo, αναλυτής για τα νομίσματα στην BMO Capital Markets, εκτιμά πως η λίρα θα εξασθενήσε­ι περαιτέρω.

Το κινεζικό γιουάν στην εξωχώρια αγορά υποχώρησε 0,1% στα 7,0039 ως προς το δολάριο, έχοντας την Πέμπτη φθάσει κοντά στο υψηλό των τεσσάρων μηνών στα 6,9808. Το κινεζικό νόμισμα έχει ενισχυθεί σχεδόν 1% την εβδομάδα που τέλειωσε, ευνοημένο από τις εισροές κεφαλαίων λόγω του κινεζικού χρηματιστη­ριακού ράλι.

Το ρωσικό ρούβλι μετρίασε τις αρχικές του απώλειες, καθώς η ελαφρά ανάκαμψη του πετρελαίου επισκίασε τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το ρούβλι ενισχύθηκε 0,2% στα 70,79 ως προς το δολάριο, υποχώρησε όμως 0,1% στα 80,10 ως προς το ευρώ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 13ης IOYΛΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece