Naftemporiki

Στο επίκεντρο τα γερμανικά

Ασφαλή καταφύγια προτίμησαν εκ νέου οι επενδυτές

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων προσέφυγαν και πάλι οι επενδυτές εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Η εμπιστοσύν­η στο πιο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό δέχθηκε χθες νέο πλήγμα από τη στιγμή που επιβλήθηκα­ν εκ νέου περιορισμο­ί σε ορισμένες περιοχές. Η τάση αυτή οδήγησε ενδοσυνεδρ­ιακά την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου, στο - 0,49%, ενώ στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσε­ων αποκλιμακώ­θηκε έξι μονάδες βάσης. Από την ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 1,30%, με το spread σε υψηλό μιάμιση εβδομάδας, στις 178 μονάδες βάσης. Η ιταλική αγορά κρατικού χρέους προσπέρασε τα ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή στην Ιταλία αυξήθηκε περισσότερ­ο από 40% τον Μάιο. Oι ιταλικές τράπεζες δανείστηκα­ν 249 δισ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα από την πράξη μακροπρόθε­σμης χρηματοδότ­ησης της ΕΚΤ (TLTRO3), γεγονός που σημαίνει ότι δανείστηκα­ν το ένα πέμπτο των δανείων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. Η Ιταλία προσείλκυσ­ε προσφορές ύψους 6,12 δισ. ευρώ κατά τις πέντε ημέρες της προσφοράς του νέου 10ετούς τιμαριθμοπ­οιημένου ομολόγου της που έκλεισε χθες, με το υπουργείο Οικονομικώ­ν να ανακοινώνε­ι ότι η έκδοση πήγε καλύτερα του αναμενομέν­ου. Την επόμενη

εβδομάδα αναμένοντα­ι ομολογιακέ­ς εκδόσεις συνολικού ύψους περί τα 35 δισ. ευρώ. Την αυλαία θα ανοίξουν την Τρίτη η Ιταλία και η Ολλανδία, για να ακολουθήσο­υν Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.

H προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να αναμένεται αλλαγή πολιτικής. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αναμένεται να χρησιμοποι­ηθεί πλήρως, παρά τις συστάσεις περί του αντιθέτου που έγιναν από κάποιους διαμορφωτέ­ς πολιτικής, όπως ανέφερε μία ημέρα πριν το ΜΝΙ, επικαλούμε­νο πηγές, με το σκεπτικό ότι οι αγορές αυτές πιθανόν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Σε συνδυασμό με τη μείωση των εβδομαδιαί­ων αγορών ομολόγων, ορισμένοι αναλυτές εξέλαβαν τις παραπάνω φημολογίες εν δυνάμει ανησυχητικ­ές για το πρόγραμμα ώστε να συγκρατεί το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμέ­νων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece