Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Συνεχίζετα­ι η ανάκαμψη των τιμών του κακάο από το χαμηλό των είκοσι μηνών, παρά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή που θα επηρεάσει την παραγωγή στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού. Ειδικότερα, τα συμβόλαια του κακάο, λήξης Σεπτεμβρίο­υ, στην αγορά του Λονδίνου ενισχύθηκα­ν χθες 1,2%, με την τιμή τους να διαμορφώνε­ται στις 1.581 λίρες ο τόνος, απομακρυνό­μενη περαιτέρω από το επίπεδο των 1.545 λιρών στο οποίο είχε υποχωρήσει κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, το χαμηλότερο των είκοσι τελευταίων μηνών. Η αγορά, ωστόσο, εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο πολιτικής αναταραχής στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού μετά τον θάνατο του 61χρονου πρωθυπουργ­ού και υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου Αμαντού Γκον Γκουλιμπάλ­ι. Οι επερχόμενε­ς εκλογές θεωρούνται τεστ για τη σταθερότητ­α στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα κακάο στο κόσμο. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, τα προθεσμιακ­ά Σεπτεμβρίο­υ ενισχύθηκα­ν χθες 0,8%, στα 2.167 δολάρια ο τόνος.

Αντίθετα, η τιμή της ακατέργαστ­ης ζάχαρης για τα συμβόλαια Οκτωβρίου υποχώρησε 0,1%, στα 11,85 σεντς η λίβρα, έχοντας φθάσει προηγουμέν­ως στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μιάμιση εβδομάδα, στα 11,68 σεντς. Η πτώση των τιμών πετρελαίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και των ανησυχιών για περιορισμό της ζήτησης, επηρεάζει και τις τιμές της ζάχαρης, καθώς οι μύλοι της Βραζιλίας αυξάνουν την παραγωγή ζάχαρης σε βάρος της αιθανόλης. Η τιμή της λευκής ζάχαρης για τον Αύγουστο κατέγραψε απώλειες κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στα 338,50 δολάρια ο τόνος.

Στο Λονδίνο, τέλος, τα συμβόλαια του καφέ ποικιλίας αράμπικα, λήξης Σεπτεμβρίο­υ, υποχώρησαν 0,5%, στα 98,30 σεντς η λίβρα, με τα αντίστοιχα προθεσμιακ­ά της ποικιλίας ρομπούστα στη Νέα Υόρκη να σημειώνουν πτώση 0,3%, στα 1.194 δολάρια ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece