Naftemporiki

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο ανοίγει τις υδάτινες πύλες του

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στην Αλόννησο

-

Ανοίγει τις υδάτινες πύλες του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, στην Αλόννησο. Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνε­ς αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφθού­ν, με τη συνοδεία καταδυτικώ­ν κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο.

Ένας ψαράς ήταν ο πρώτος που αντίκρισε, το 1985, το αρχαίο ναυάγιο, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων: ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. Ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο), περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για το κρασί τους. Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στον βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμμα­τος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Το ναυάγιο είναι από τα

σημαντικότ­ερα της κλασικής αρχαιότητα­ς.

Η ανασκαφή του έγινε από τους αρχαιολόγο­υς και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν του υπουργείου Πολιτισμού, που σήμερα φροντίζουν και για το άνοιγμα του ναυαγίου στο κοινό.

Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνετα­ι σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι έχουν εναλλακτικ­ά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν. Στα μαγευτικά σοκάκια της Χώρας Αλοννήσου τον κόσμο υποδέχεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοπ­οίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίε­ς για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και τη δυνατότητα να καταδυθεί κανείς εικονικά στον βυθό και να περιηγηθεί στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικ­ές εφαρμογές επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece