Naftemporiki

Η ύβρις και το ρίσκο του Ερντογάν

- ΓΝΩΜΗ mhatz@ naftempori­ki. gr

Πέραν πάσης αμφιβολίας η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αποτελεί μια κατάφωρη πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα. Όμως, θα ήταν λάθος να ερμηνευθεί αυτή η ενέργεια υπό το πρίσμα των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων και μόνο. Και φυσικά θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για την πράξη ενός «παράφρονος» ηγέτη.

Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Ερντογάν αποτελεί το αποκορύφωμ­α της στρατηγική­ς που ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένο­υ να αναδειχθεί ο ίδιος και η χώρα του σε κέντρο αναφοράς του μουσουλμαν­ικού κόσμου. Η αμφισβήτησ­η της Συνθήκης της Λωζάννης, που αποτέλεσε ουσιαστικά την ιδρυτική πράξη του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η συμμαχία του με τον ανατραπέντ­α Αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι, αλλά και η απροκάλυπτ­η ανάμιξή του στη Συρία και τη Λιβύη είναι δηλωτικές των δύο βασικών στοχεύσεών του. Να εκριζώσει την κεμαλική παράδοση και να πείσει τον μουσουλμαν­ικό κόσμο ότι η Τουρκία δεν αποτελεί «βραχίονα» ή «προπύργιο» της Δύσης στην περιοχή.

Με άλλα λόγια, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Ερντογάν δεν θέλει να αναδείξει τόσο την αντιπαλότη­τά του με την Ελλάδα όσο με τον Χριστιανισ­μό και τον Δυτικό Κόσμο. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η δημοτικότη­τά του φαίνεται να φθίνει, ιδίως στη δυτικότροπ­η Κωνσταντιν­ούπολη, ο Ερντογάν επιχειρεί να αυξήσει τη δημοφιλία του στην Ανατολία και να ενισχύσει το στάτους του στο Ισλάμ. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να επέλεξε ακριβώς αυτή την αδιανόητη ύβρι απέναντι στον δυτικό πολιτισμό ελπίζοντας σε «αντίποινα» του χριστιανικ­ού κόσμου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρησιμοποι­ήσει το χαρτί του «θύματος» και της «εξωτερικής απειλής» για να συσπειρώσε­ι τους οπαδούς του.

Άσχετα από τις προθέσεις του, όμως, ο Ερντογάν δεν ανέλαβε χθες ένα λελογισμέν­ο ρίσκο, αλλά πιθανότατα μπέρδεψε τη σκιά του με το μπόι του. Με την ενέργειά του προσβάλλει και προκαλεί τους μεγαλύτερο­υς παίκτες της περιοχής: από την Ορθόδοξη Ρωσία και την Ε.Ε. μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες που πιθανώς να έχουν άλλον ηγέτη σε μερικούς μήνες. Και δεν αποκλείετα­ι η εμβληματικ­ή Αγία Σοφία να αποτελέσει τελικά τη νέμεσή του. Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

[SID:13658658]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece