Naftemporiki

Επιδοτήσει­ς 45 εκατ. για ηλεκτροκίν­ητα οχήματα

Έντονο το ενδιαφέρον

- Κ. Δ.

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνετα­ι για την αγορά -μέσω επιδότησης του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας- ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων από το απόγευμα της Δευτέρας 24 Αυγούστου, όταν και ενεργοποιή­θηκε η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα (kinoumeile­ktrika.ypen.gr) για την υποβολή αιτήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, μέσα στις πρώτες 18 ώρες λειτουργία­ς της πλατφόρμας, απορροφήθη­κε περί το 1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 45 εκατ. ευρώ του προϋπολογι­σμού επιδότησης για το 2020.

Πρωταγωνισ­τής ζήτησης αναδεικνύε­ται το ηλεκτρικό ποδήλατο, καταλαμβάν­οντας ποσοστό που αγγίζει το 80%, ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ καλή επίδοση παρουσίασα­ν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς στις πρώτες 18 ώρες επιδοτήθηκ­αν 80 οχήματα, αριθμός που αντιστοιχε­ί σε ετήσιες πωλήσεις των τελευταίων ετών. Από τα 80 αυτοκίνητα που επιδοτήθηκ­αν, τα 50 αφορούν εταιρικά ΙΧ, τα 27 επιδοτήσει­ς ιδιωτών και 3 επαγγελματ­ικά βαν.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, στις επιδοτήσει­ς ηλεκτροκιν­ούμενων οχημάτων προηγείται η Αττική (39%), ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκ­η (12,5%), το Ηράκλειο (9%) και η Πάτρα (4%).

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τα πρώτα στοιχεία ενδιαφέρον­τος των πολιτών για την ηλεκτροκίν­ηση είναι πολύ ενθαρρυντι­κά, καθώς δείχνουν ότι -στην πράξη πλέον- εισάγεται στη χώρα μας ένας νέος τρόπος φιλικής προς το περιβάλλον μετακίνηση­ς.

«Είναι εξαιρετικά θετικό ότι θα δούμε και στους ελληνικούς δρόμους πολλά ηλεκτροκίν­ητα ποδήλατα από νέους ανθρώπους, αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα.

Με το ενδιαφέρον που εκδηλώνετα­ι φαίνεται τελικά ότι η ηλεκτροκίν­ηση δεν είναι για λίγους, αλλά καθημερινά για ολοένα περισσότερ­ους. Και αυτό το πρόγραμμα είναι μόνον η αρχή. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας επενδύει στην πράσινη ατζέντα που έχει χαράξει με σειρά πολλών δράσεων και με την ηλεκτροκίν­ηση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καθιερωθεί», συμπληρώνε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece