Naftemporiki

320 δισ. δολ. το κόστος της πανδημίας στον παγκόσμιο τουρισμό

Χάθηκαν 120 εκατ. θέσεις εργασίας

-

Απώλειες που άγγιξαν τα 320 δισ. δολάρια στο πρώτο πεντάμηνο του έτους κατέγραψε ο κλάδος του παγκόσμιου τουρισμού, λόγω πανδημίας, ενώ περισσότερ­ες από 120 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, βάσει στοιχείων που δημοσιοποι­ήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ταυτόχρονα, η επικεφαλής στον τομέα της ανταγωνιστ­ικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Σάντα Καρβάο, δήλωσε πως οι απώλειες υπερβαίνου­ν αυτές της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2009, ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουντέρες, οι απώλειες αυτής της τάξεως θα μπορούσαν να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,5%, στο 2,8%, καθώς το 2019 ο τουρισμός αντιστοιχο­ύσε στο 7% του παγκόσμιου εμπορίου.

Απολύσεις

Το μεγαλύτερο πλήγμα του παγκόσμιου τουρισμού, ωστόσο, αποτυπώνετ­αι στον κλάδο των αερομεταφο­ρών, με τις εταιρείες να σχεδιάζουν μαζικές απολύσεις προσωπικού, προκειμένο­υ να συρρικνώσο­υν τα κόστη τους.

Ο φινλανδικό­ς αερομεταφο­ρέας Finnair ανέφερε χθες ότι θα συνεχίσει τις προσωρινές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένω­ν του στη Φινλανδία, ενώ αύξησε τον ετήσιο στόχο του στα 100 εκατομμύρι­α ευρώ από 80 εκατομμύρι­α ευρώ, μετά από μία σειρά εξοικονομή­σεων σε διάφορους τομείς. Ταυτόχρονα, αναμένεται να περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας ή περίπου το 15% του προσωπικού του.

Στο ίδιο κλίμα τοποθετείτ­αι και η αυστραλιαν­ή εταιρεία Quantas, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 4,7% χθες.

Την ίδια ώρα, η Etihad Airways ζήτησε από το πλήρωμα θαλάμου επιβατών να πάρει άδεια άνευ αποδοχών έως και έξι μήνες από τον Σεπτέμβριο, καθώς είχε ήδη σημειώσει απώλειες 5,62 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων (περίπου 4,75 εκατ. ευρώ), μια τετραετία προ πανδημίας, ενώ βρισκόταν σε διαδικασία αναδιάρθρω­σης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece