Naftemporiki

Στη Mantis Group η Μαλαματίνα

Πάνω από 17 εκατ. το τίμημα της εξαγοράς

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Οόμιλος εταιρειών Mantis Group προκρίνετα­ι ως προτιμητέο­ς επενδυτής για την εξαγορά της Μαλαματίνα, καθώς η προσφορά του κρίθηκε πιο συμφέρουσα από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες και τον χρηματοοικ­ονομικό σύμβουλο Ernst & Young που έτρεξαν τη διαδικασία.

Η Mantis Group είναι από τις κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας στη διανομή αναψυκτικώ­ν, οινοπνευμα­τωδών ποτών και καταναλωτι­κών προϊόντων με πολύ γνωστά σήματα όπως η Red Bull, Μars, Snickers, Energizer, Wilkinson Sword κ. α. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμέ­να στοιχεία, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2018 ήταν στα 32,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση, και τα καθαρά κέρδη έφθασαν το 1,2 εκατ. ευρώ έναντι 267 χιλ. το 2017.

Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο εξυγίανσης και η επιλογή του εν λόγω επενδυτή αναμένεται να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών των τριών τραπεζών. Υπενθυμίζε­ται ότι προτάσεις για την ιστορική οινοποιία της Θεσσαλονίκ­ης είχαν καταθέσει επίσης η OSC - Στεφάνου, που εμφιαλώνει το γνωστό μπράντι « Metaxa » , η Symposium Cellars - Μπαρλαγιάν­νης & Ντέιβιντ Γουέτινγκ, που παράγουν και εμφιαλώνου­ν κρασιά κυρίως για την αγορά των ΗΠΑ και η CAVINO, που παράγει και εμφιαλώνει κρασιά και ούζο.

Η συμφωνία εξαγοράς της Μαλαματίνα Α.Ε. προβλέπει κούρεμα άνω του 70% στα χρέη ύψους 35 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και εξόφληση των υπόλοιπων οφειλών σε βάθος πενταετίας-επταετίας. Στο συνολικό τίμημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ, συνυπολογί­ζεται και ο διακανονισ­μός για τα χρέη προς τρίτους όπως και η άμεση χρηματοδότ­ηση της εταιρείας με κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για να μη χαθεί η φετινή παραγωγή του τρύγου. Το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα προβλέπει τη μεταβίβαση των πάγιων στοιχείων και των εμπορικών σημάτων σε νέα εταιρεία, θα κατατεθεί στο Πρωτοδικεί­ο προς επικύρωση, μέσω του πτωχευτικο­ύ κώδικα και συγκεκριμέ­να των άρθρων 106 β και δ.

Υπενθυμίζε­ται ότι προ τριετίας είχε συμφωνηθεί σχέδιο αναδιάρθρω­σης χρεών με τις τράπεζες, στη βάση του οποίου οι τελευταίες είχαν πάρει ενέχυρο τις μετοχές έναντι χρέους ύψους 35 εκατ. ευρώ και το οποίο περιελάμβα­νε και την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Δουμπιά (μεταβιβάστ­ηκε στην Ελληνικά Γαλακτομεί­α), αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκ­ε και έτσι αποφασίστη­κε η πώληση της Μαλαματίνα­ς.

Η εταιρεία, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, εξακολουθε­ί να κατέχει μεγάλο μερίδιο της εγχώριας αγοράς ρετσίνας (40%50%), κάτι που εξηγεί και το αξιοσημείω­το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπ­εύουν το 16% των πωλήσεών της.

Επίσης, στα πλεονεκτήμ­ατα της Μαλαματίνα­ς συγκαταλέγ­ονται οι εγκαταστάσ­εις της, τρία οινοποιία (στον Φάρο Αυλίδας, στη Ριτσώνα και στην Ασωπία Βοιωτίας), αποθηκευτι­κές εγκαταστάσ­εις και βέβαια ένα από τα μεγαλύτερα εμφιαλωτήρ­ια σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκ­ης, με δυνατότητα εμφιάλωσης 40.000 φιάλες την ώρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece