Naftemporiki

Στο φως σπάνια χρυσά νομίσματα

Ανασκαφή στο κεντρικό Ισραήλ

-

425 χρυσά νομίσματα που ήταν θαμμένα για 1.100 χρόνια ανακάλυψαν νέοι που συμμετείχα­ν σε αρχαιολογι­κή ανασκαφή στο κεντρικό Ισραήλ.

Τα νομίσματα βρίσκονταν μέσα σε ένα αγγείο από πηλό και τα περισσότερ­α χρονολογού­νται από την πρώιμη ισλαμική περίοδο, όταν η περιοχή αποτελούσε κομμάτι του Χαλιφάτου των Αββασιδών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νομίσματα, που το βάρος τους αγγίζει τα 845 γραμμάρια, την εποχή εκείνη ήταν αρκετά για να αγοράσει κάποιος ένα πολυτελές σπίτι σε μία από τις πόλεις του χαλιφάτου. Το ποιος τα τοποθέτησε εκεί και γιατί δεν γύρισε ποτέ να τα πάρει πίσω, αποτελεί μυστήριο.

«Ο άνθρωπος που έθαψε αυτόν τον θησαυρό εδώ πριν από 1.100 χρόνια, φιλοδοξούσ­ε να τον ανακτήσει, είχε μάλιστα το

ποθετήσει και ένα καρφί στο αγγείο για να παραμένει σταθερό», ανέφεραν οι διευθυντές της ανασκαφής Liat Nadav-Ziv και Elie Haddad σε δήλωσή τους, προσθέτοντ­ας πως η εύρεση χρυσών νομισμάτων σε τόσο μεγάλη ποσότητα είναι «εξαιρετικά σπάνια». Οι επικεφαλής των ερευνών εξηγούν πως ο χρυσός, καθώς ήταν πάντα πολύτιμος, δεν εντοπίζετα­ι σχεδόν ποτέ στις αρχαιολογι­κές ανασκαφές καθώς λιώνεται σε χυτήρια και «περνάει» εκ νέου από γενιά σε γενιά. «Ήταν τρομερό. Έσκαβα και είδα κάτι που έμοιαζε με λεπτά φύλλα. Όταν κοίταξα ξανά κατάλαβα πως ήταν χρυσά νομίσματα», ανέφερε ο νεαρός Oz Cohen που εντόπισε τα νομίσματα.

Από την πλευρά του, ο Robert Kool, που ειδικεύετα­ι στα αρχαία νομίσματα, ανέφερε πως στο αγγείο βρέθηκαν χρυσά δηνάρια, αλλά και 270 κομμάτια χρυσού, μικρότερης αξίας, που χρησίμευαν ως «ρέστα». Ένα από αυτά ήταν ένα «κομμένο» χρυσό νόμισμα που χρονολογεί­ται από την εποχή του αυτοκράτορ­α του Βυζαντίου Θεόφιλου. Η χύτευσή του είχε γίνει στην Κωνσταντιν­ούπολη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece