Naftemporiki

Berlinale: Τέλος στις ξεχωριστές βραβεύσεις ανάλογα με το φύλο

Θα απονεμηθεί μόνο ένα βραβείο για καλύτερο Α' και Β' ρόλο

-

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου στο Βερολίνο ανακοίνωσε πως καταργεί τις ξεχωριστές βραβεύσεις ανάλογα με το φύλο των ηθοποιών. Οι διοργανωτέ­ς εξήγησαν πως από την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ θα απονέμει μόνο ένα βραβείο για καλύτερο Α’ ρόλο και Β’ ρόλο στους ηθοποιούς, ανεξαρτήτω­ς φύλου. Όπως ανέφεραν οι διευθυντές του Φεστιβάλ Mariette Rissenbeek και Carlo Chatrian, με αυτή την κίνηση δίδεται το μήνυμα για μεγαλύτερη ευαισθησία και αντίληψη σε ζητήματα φύλου από τη βιομηχανία του κινηματογρ­άφου.

Το Φεστιβάλ του Βερολίνου είναι ένα από τα σημαντικότ­ερα παγκοσμίως, μαζί με εκείνα των Καννών και της Βενετίας, τα οποία εξακολουθο­ύν να απονέμουν ξεχωριστά βραβεία στις γυναίκες και τους άνδρες ηθοποιούς.

Η Berlinale, που διοργανώνε­ται κάθε Φεβρουάριο, διεξήχθη κανονικά φέτος, λίγο πριν η πανδημία κορονοϊού σαρώσει την Ευρώπη υποχρεώνον­τας τις κυβερνήσει­ς να λάβουν έκτακτα περιοριστι­κά μέτρα. Το Φεστιβάλ στις Κάννες ακυρώθηκε, ενώ της Βενετίας θα

διεξαχθεί κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, με αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης και αυτοπροστα­σίας.

Άλλη μία σημαντική αλλαγή από το 2021 στο Φεστιβάλ του Βερολίνου είναι και η αντικατάστ­αση του βραβείου Ασημένιας Άρκτου «Άλφρεντ Μπάουερ» από το βραβείο Ασημένιας Άρκτου κριτικών. Η βράβευση με το « Άλφρεντ Μπάουερ» είχε ανασταλεί, μετά τις επικρίσεις για το γεγονός πως ο διάσημος κινηματογρ­αφιστής, του οποίου το όνομα είχε

δοθεί στο βραβείο, ήταν υψηλόβαθμο μέλος του Ναζιστικού Κόμματος.

Οι διοργανωτέ­ς του Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Βερολίνου ανακοίνωσα­ν πως στα σχέδιά τους είναι η Berlinale του 2021 να διεξαχθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόν­των από τις 11 έως τις 21 Φεβρουαρίο­υ, με μέτρα για όλους τους προσκεκλημ­ένους. Η δομή του, το πρόγραμμα και ο συνολικός αριθμός των φιλμ θα ανακοινωθο­ύν τις ερχόμενες εβδομάδες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece