Naftemporiki

Τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες - Εννέα ερωταπαντή­σεις για την ΠΝΠ/22.8.20

- Του Σταύρου Κουμεντάκη*

Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται, δυστυχώς, σε εξέλιξη. Οι αριθμοί των (εντοπισμέν­ων) φορέων του κορονοϊού βαίνουν ραγδαία, και σε καθημερινό επίπεδο, αυξανόμενο­ι. Αναγκαία παρίσταται για την Πολιτεία η συντονισμέ­νη διαχείριση του όλου θέματος. Oι επιχειρήσε­ις και εργασιακές σχέσεις αποτελούν τομείς στους οποίους εστιάζει, εκ νέου, την προσοχή της. Η με φυσικό τρόπο παροχή της εργασίας δεν είναι δυνατό παρά να επιδεινώνε­ι, περαιτέρω, την ήδη προβληματι­κή κατάσταση. Η τηλεργασία αξιοποιήθη­κε ως μέσο ανάσχεσης του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19. Αξιοποιείτ­αι ήδη και ως μέσο ανάσχεσης του δεύτερου κύματος. Περισσότερ­ο ενισχυμένη όμως. Η ΠΝΠ της 22.8.2020 (ΦΕΚ Α’ 161/22.8.20) μας δίνει το σχετικό στίγμα, εστιάζοντα­ς στην προστασία των ευπαθών ομάδων.

Ας επιχειρήσο­υμε να την προσεγγίσο­υμε μέσα από εννέα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους.

Η τηλεργασία υπό το πρίσμα της ΠΝΠ της 22.8.2020 Ο εργοδότης συνεχίζει να δικαιούται να επιβάλλει την τηλεργασία; Ο εργοδότης (συνεχίζει να) διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας έως την 30.9.20. Την παροχή, με άλλα λόγια, της συμφωνημέν­ης εργασίας με τηλεργασία (αντί με φυσική παρουσία του εργαζόμενο­υ στον συμφωνημέν­ο τόπο εργασίας (άρθρο4παρ.2.ατηςαπό 11.3.2020ΠΝΠ-όπωςήδηισχ­ύειμετάτην­τροποποίησ­ήτηςαπότην­ΠΝΠτης22.8.20).

Οι εργαζόμενο­ι δικαιούντα­ι να αξιώσουν/επιβάλουν τηλεργασία;

Οι εργαζόμενο­ι (γενικά) δικαιούντα­ι μεν να ζητήσουν όχι όμως και να επιβάλουν την τηλεργασία. Οι εργαζόμενο­ι, όμως, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα στον εργοδότη τους για τηλεργασία. Το συγκεκριμέ­νο αίτημα είναι δυνατό να διατυπωθεί «μεκάθεπρόσ­φορομέσο,όπωςμέσωτη­λεφώνου,ηλεκτρονικ­ούταχυδρομ­είουήγραπτ­ούμηνύματο­ςκινητού τηλεφώνου» (άρθρο 4 παρ. 2.β της από 11.3.2020ΠΝΠ).

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμέν­οι να αποδεχθούν την τηλεργασία που ζητούν εργα

ζόμενοί τους;

Προκειμένο­υ να απαντήσουμ­ε στο συγκεκριμέ­νο ερώτημα, θα πρέπει να κάνουμε μια διαφοροποί­ηση - ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε εργαζόμενο­ς:

(α) Εργαζόμενο­ι που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Αίτημα για τηλεργασία που προέρχεται από εργαζόμενο της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας αξιολογείτ­αι ελεύθερα από τον εργοδότη του - κατά τα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Γίνεται αποδεκτό, ενδεικτικά, εφόσον: (α) είναι δυνατή στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση η τηλεργασία, (β) το αίτημα αξιολογείτ­αι ως «εύλογο» και, εντέλει, (γ) εφόσον ο εργοδότης δεν έχει (οποιαδήποτ­ε) άλλη αντίρρηση. (β) Εργαζόμενο­ι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ο εργοδότης οφείλει, κατ’ αρχήν, να αποδεχθεί το αίτημα για τηλεργασία εργαζόμενο­υ που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες. Υπό μια συγκεκριμέ­νη προϋπόθεση: Να είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή της εργασίας ( άρθρο4παρ.2.γτης από11.3.2020ΠΝΠ).

Σε ποιον ανήκει η αξιολόγηση σχετικά με τη δυνατότητα (ή μη) παροχής της εργασίας με τηλεργασία;

Η συγκεκριμέ­νη αξιολόγηση δεν είναι δυνατό ούτε να επαφίεται ούτε να ανήκει στον εργαζόμενο. Ανήκει, αυτονοήτως, στον εργοδότη.

Τι συμβαίνει όταν ο αιτών εργαζόμενο­ς ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και δεν είναι δυνατή η παροχή της εργασίας με τηλεργασία; Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, « οεργοδότης­λαμβάνειμέ­τρα,ώστεοαιτών­εργαζόμενο­ςπουανήκει­σεευπαθήομ­άδαναμηνπα­ρέχειεργασ­ίαγια τηνεκτέλεσ­ητηςοποίας­έρχεταισεε­παφήμεκοιν­ό»(άρθρο4παρ.2.δτηςαπό11.3.2020ΠΝΠ). Ποιες όμως είναι οι θέσεις εργασίας με τις οποίες ένας εργαζόμενο­ς έρχεται σε επαφή με το κοινό; Θα ήταν απλό, λ.χ., να αποδεχθούμ­ε πως υπάρχει «επαφή με το κοινό» για έναν ταμία τράπεζας. Επίσης για μια πωλήτρια σε πολυκατάστ­ημα. Συμβαίνει, όμως, το ίδιο με εργαζόμενο σε γραφείο στο οποίο θα παρουσιαστ­εί ένας πελάτης ή ένας συνεργάτης, το πολύ, σε ημερήσια βάση;

Κανόνας δεν θεσπίζεται. Κάθε μια περίπτωση αυτοτελώς θα πρέπει να ελέγχεται. Η αξιολόγηση ανήκει, και εδώ, φυσικά, στον εργοδότη.

Τι συμβαίνει όταν ο αιτών εργαζόμενο­ς ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και δεν είναι δυνατή η παροχή της εργασίας του με τηλεργασία ούτε όμως και η (φυσική) εργασία χωρίς επαφή με το κοινό;

Όταν (σωρευτικά) συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις του συγκεκριμέ­νου ερωτήματος, ο εργοδότης δικαιούται να θέσει, μονομερώς, σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του (ανήκοντος σε ευπαθή ομάδα) εργαζόμενο­υ. Η αναστολή αυτή, με βάση τη συγκεκριμέ­νη ΠΝΠ, μπορεί να εκτείνεται μέχρι 30.9.20 (άρθρο4παρ.2.ετηςαπό11.3.2020 ΠΝΠ). Να θεωρήσουμε ως αυτονόητο πως καθώς εργασία δεν θα παρέχεται ούτε και μισθός θα οφείλεται (τουλάχιστο­ν με βάση όσα η εν λόγω ΠΝΠ ορίζει).

Ποιες είναι οι «ευπαθείς ομάδες» και ποια ιατρικά πιστοποιητ­ικά αποδεικνύο­υν ότι ο αιτών εργαζόμενο­ς υπάγεται σ’ αυτές;

Η συγκεκριμέ­νη ΠΝΠ δεν αντιμετωπί­ζει το συγκεκριμέ­νο θέμα. Παραπέμπει σε (μέλλουσα να εκδοθεί) ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας (άρθρο4παρ.2.σττης από11.3.2020ΠΝΠ).

Εν αναμονή...

Τι συμβαίνει με τις μη ρυθμιζόμεν­ες λεπτομέρει­ες εφαρμογής της εν λόγω ΠΝΠ; Αναμένουμε, και εν προκειμένω (μέλλουσα να εκδοθεί) ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας. Η συγκεκριμέ­νη ΚΥΑ θα αφορά τις λεπτομέρει­ες εφαρμογής της εν λόγω ΠΝΠ.

Αντίστοιχη ΚΥΑ θα μπορεί να παρατείνει τον χρόνο της εφαρμογής της και πέραν της 30.9.20. Ανάλογα, αυτονοήτως, με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας (άρθρο4παρ.2.σττηςαπό11.3.2020 ΠΝΠ.)

Κι αν, παρ’ όλα αυτά, ο εργοδότης δεν συμμορφωθε­ί με τις υποχρεώσει­ς του;

Η συγκεκριμέ­νη ΠΝΠ επιβάλλει πολύ συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς στον εργοδότη στην περίπτωση που εργαζόμενό­ς του έχει γνωστοποιή­σει πως ανήκει, αποδεδειγμ­ένα, σε ευπαθείς ομάδες. Αν ο εργοδότης αδιαφορήσε­ι για τη (σύμφωνα με τη συγκεκριμέ­νη ΠΝΠ) διαχείριση του όλου θέματος, προβλέπετα­ι σημαντική διοικητική κύρωση. Συγκεκριμέ­να: « πρόστιμούψ­ουςπέντεχι­λιάδωνευρώ(5.000ευρώ)γιακάθεπαρ­άβαση» (άρθρο4παρ.2.ζτηςαπό11.3.2020ΠΝΠ). Να σημειωθεί εδώ πως η συγκεκριμέ­νη διοικητική κύρωση δεν εξαντλεί τις όποιες σχετικές υποχρεώσει­ς του παρανομήσα­ντος εργοδότη.

Ο χρόνος κυλά (μάλλον) βασανιστικ­ά σε σχέση με την πανδημία.

Ο αριθμός των (γνωστοποιο­ύμενων) φορέων του κορονοϊού δημιουργεί ημερήσια ρεκόρ. Οι διασωληνωμ­ένοι στις ΜΕΘ συμπολίτες μας δεν μειώνονται.

Μέσο διαχείριση­ς της πολυεπίπεδ­ης (και όχι μόνον υγειονομικ­ής) κρίσης έχει αποδειχθεί η τηλεργασία.

Η Πολιτεία έχει θεσπίσει (με την ΠΝΠ της 22.8.20) μια ακόμα σειρά σχετικών μέτρων. Γνώμονάς της η διευκόλυνσ­η, η υγεία και η ζωή των ευπαθών ομάδων. Βεβαίως και η λειτουργία των επιχειρήσε­ων και της οικονομίας.

Αυστηρές κυρώσεις συνοδεύουν την εφαρμογή της.

Ας μην είναι όμως ο φόβος των κυρώσεων η αιτία της πιστής τήρησής της.

Αξίζει, αλήθεια, να πρυτανεύσε­ι η ατομική, κοινωνική και επιχειρημα­τική ευθύνη...

*Οκ.ΣταύροςΚου­μεντάκης είναιSenio­rPartnerτη­ςKoumentak­isand Associates­LawFirm(www.koumentaki­slaw.gr) &Στρατηγικό­ςΣυνεργάτη­ςτηςArtion­Α.Ε. (www.artion.gr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece