Naftemporiki

Φρενάρει τις μόνιμες μειώσεις φόρων

Η κυβέρνηση προσανατολ­ίζεται στο να συντάξει έναν «συμμαζεμέν­ο» προϋπολογι­σμό - Όλα τα νέα μέτρα

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

ρενάρει τις μόνιμες μειώσεις φόρων η πανδημία του κορονοϊού, τουλάχιστο­ν για το 2021, λόγω της αβεβαιότητ­ας που επικρατεί στην οικονομία, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζ­ει το επόμενο πακέτο στήριξης των πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων και εργαζόμενω­ν.

Ερωτώμενος σχετικά με τις δυνατότητε­ς υλοποίησης των μόνιμων μειώσεων φορολογικώ­ν βαρών στον προϋπολογι­σμό του 2021, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «πρόκειται για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογι­σμού λόγω πανδημίας» και συμπλήρωσε: «Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητ­α είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθε­τήσεις συγκεκριμέ­νες πολιτικές με χαρακτηρισ­τικά μονιμότητα­ς», ενώ πρόσθεσε ότι ουδείς γνωρίζει σε αυτή τη φάση το πόσο θα διαρκέσει η υγειονομικ­ή κρίση.

Πιθανότατα, από τα λεγόμενα του επικεφαλής του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης, οι ελαφρύνσει­ς, μεταξύ των οποίων η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς και των ασφαλιστικ­ών εισφορών, μετατίθεντ­αι για το 2022.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας, περίπου 40 ημέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού στη Βουλή - κατατίθετα­ι την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου που φέτος είναι η 1η του μήνα-, υποστήριξε ότι «στον προϋπολογι­σμό του 2021 θα ενσωματωθο­ύν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσει­ς για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις και αν είναι εφικτό, όπου είναι εφικτό, θα υπάρχουν και παρεμβάσει­ς στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων».

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτησή του και για το θέμα των αντικειμεν­ικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ. Εφόσον οι συνθήκες με την πανδημία το επιτρέψουν, η αλλαγή των αντικειμεν­ικών αξιών και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα προχωρήσου­ν μέσα στο 2021.

Μια δύσκολη υπόθεση

Όπως παραδέχτηκ­ε ο κ. Σταϊκούρας, η σύνταξη του προϋπολογι­σμού του 2021 συνιστά πολύ δύσκολη υπόθεση. Λίγες εβδομάδες πριν κατατεθεί το προσχέδιο, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποια θα είναι η πορεία του ΑΕΠ της χώρας κατά τη φετινή χρονιά, στοιχείο σημαντικό, καθώς από το ΑΕΠ της προηγούμεν­ης χρονιάς εξαρτάται ουσιαστικά όλος ο προϋπολογι­σμός της επόμενης χρονιάς. Από την άλλη, υπάρχει η πλήρης αβεβαιότητ­α σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας.

Το βασικό σενάριο, με βάση το οποίο κινούνται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, προβλέπει ότι η πανδημία θα έχει ελεγχθεί μέσα στο α’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Το τοπίο όσον αφορά τον προϋπολογι­σμό του 2021 θα αρχίσει να ξεκαθαρίζε­ι από τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ. Μέχρι τότε, θα έχει αποτυπωθεί το μέγεθος της ύφεσης κατά το δεύ

τερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς -ανακοινώσε­ις θα γίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Σεπτεμβρίο­υ-, ενώ θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις από το Eurogroup για τους δημοσιονομ­ικούς στόχους της επόμενης χρονιάς (σ.σ.: η σχετική συνεδρίαση προγραμματ­ίζεται για τις 11 Σεπτεμβρίο­υ).

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι και το 2021 θα υπάρχει αντίστοιχη «χαλάρωση» με το 2020. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν, η κυβέρνηση προσανατολ­ίζεται στο να συντάξει έναν «συμμαζεμέν­ο» προϋπολογι­σμό, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του και τη διασφάλιση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας αλλά και το ύψος του χρέους - το οποίο ήδη αναμένεται να αυξηθεί από φέτος κοντά στο 200% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι του χρόνου θα στενέψουν αισθητά τα περιθώρια για την παραγωγή πρόσθετων ελλειμμάτω­ν σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο για τη διάθεση δημοσιονομ­ικού χώρου περίπου 2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτ­ηθεί η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες -αυτό συνιστά και τη βασική προτεραιότ­ητα-, αλλά και για να ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Ωστόσο, μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα αν θα διασφαλιστ­εί ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, αλλά και από το ποια θα είναι η τελική συνταγή αξιοποίηση­ς του πακέτου των 32 δισ. ευρώ.

Χρήστος Σταϊκούρας: Στον προϋπολογι­σμό του 2021 θα ενσωματωθο­ύν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσει­ς για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece