Naftemporiki

Παραμένουν στον πάγο ρυθμίσεις χρεών μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021

-

Ξεκαθαρίζε­ι το τοπίο όσον αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που συσσωρεύον­ται λόγω πανδημίας. Χρέη από ΦΠΑ, ρυθμίσεις οφειλών, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κ.ά. που μπήκαν στον «πάγο» από τον Μάρτιο και μετά, θα παραμείνου­ν «παγωμένα» μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021. Στη συνέχεια, οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσο­υν το ποσό είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις - δηλαδή από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022- είτε σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε ότι το περαιτέρω πάγωμα των οφειλών μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 θα ίσχυε μόνο για τις εποχικές επιχειρήσε­ις.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν προκύπτει όμως ότι δεν θα υπάρχει διαχωρισμό­ς ανάλογα με το είδος της επιχείρηση­ς, με αποτέλεσμα η τρίμηνη αναστολή να ισχύσει τελικώς για όλους. Όσον αφορά την 3η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, θα πραγματοπο­ιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και θα έχει προϋπολογι­σμό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Θα ληφθεί υπόψη η μεταβολή των εσόδων μέχρι και τον Αύγουστο προκειμένο­υ να εισρεύσουν περισσότερ­α χρήματα στα ταμεία των εποχικών επιχειρήσε­ων, ειδικά των τουριστικώ­ν. Επίσης, διευρύνετα­ι ο κατάλογος των πιθανών δικαιούχων, καθώς θα μπορούν να διεκδικήσο­υν μερίδιο από τα δανεικά που θα δώσει το TAXIS και οι εποχικές ατομικές επιχειρήσε­ις που δεν διαθέτουν ταμειακές μηχανές. Προς άμεση νομοθέτηση οδεύει και η ρύθμιση για το περαιτέρω κούρεμα των ενοικίων το οποίο θα συνεχιστεί -είτε υποχρεωτικ­ά είτε κατόπιν συμφωνίας με ενοικιαστή και ιδιοκτήτη- τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του έτους. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν προανήγγει­λε μικτό σύστημα όπου για τις εποχικές επιχειρήσε­ις - κυρίως τις τουριστικέ­ς- το κούρεμα θα είναι υποχρεωτικ­ό στο επίπεδο του 40%, ενώ για τους υπόλοιπους επαγγελματ­ίες θα προβλέπετα­ι κρατική αποζημίωση του ιδιοκτήτη σε περίπτωση που συμφωνηθεί μείωση ενοικίου με τους ενοικιαστέ­ς.

H κατάθεση νομοθετική­ς ρύθμισης και για το θέμα της τακτοποίησ­ης των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών αλλά και για το θέμα της μείωσης των ενοικίων θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς ο χρόνος πιέζει. Οι οφειλές προς την εφορία που πηγάζουν από υποχρεώσει­ς των μηνών Μαρτίου και Απριλίου πρέπει να πληρωθούν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δηλαδή μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις εξαγγελίες για το περαιτέρω πάγωμα και μετά τη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένο­υ να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητε­ς αλλαγές ημερομηνιώ­ν στην πλατφόρμα στο TAXIS. Η αλλαγή κρίνεται απαραίτητη, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση οι οφειλές θα φαίνονται ότι είναι ληξιπρόθεσ­μες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης φορολογική­ς ενημερότητ­ας.

Το πάγωμα των οφειλών

Το περαιτέρω πάγωμα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου όχι μόνο για τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που έχουν ήδη ανασταλεί, αλλά και για υποχρεώσει­ς συγκεκριμέ­νων επιχειρήσε­ων που θα καταστούν ληξιπρόθεσ­μες μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικώ­ν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες διευκολύνσ­εις κυρίως για τις εποχικές επιχειρήσε­ις οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπε­ς φέτος με πολύ μεγάλες μειώσεις εσόδων που

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece