Naftemporiki

ΕΕΑ: Άμεση λήψη αποφάσεων

-

φτάνουν σε ποσοστό ακόμη και 80%-90%. Για τον φόρο εισοδήματο­ς της φετινής χρονιάς, ο «λογαριασμό­ς» θα μειωθεί αισθητά μετά την ενεργοποίη­ση των νέων πολύ χαμηλότερω­ν συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου. Βέβαια, ακόμη και στις επιχειρήσε­ις που έσπευσαν να υποβάλουν τις σχετικές τροποποιητ­ικές δηλώσεις δεν είναι δεδομένο ότι η ΑΑΔΕ θα προλάβει να «διορθώσει» το φετινό δοσολόγιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Ακόμη και αν νομοθετηθε­ί άμεσα η νέα ρύθμιση των 12-24 δόσεων (το οποίο δεν είναι δεδομένο, καθώς δεν κρίνεται και απαραίτητο σε αυτή τη φάση λόγω της νέας αναστολής που θα δοθεί) δεν πρόκειται να ενεργοποιη­θεί, καθώς απαιτείται πολύ μεγάλη προετοιμασ­ία από την πλευρά της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία σε αυτή τη φάση έχει άλλες προτεραιότ­ητες (π.χ. υπολογισμό ΕΝΦΙΑ, υπολογισμό εκπτώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται κούρεμα, ξεκαθάρισμ­α της εικόνας των φορολογουμ­ένων στο TAXIS η οποία έχει αλλοιωθεί λόγω των αλλεπάλληλ­ων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, νέος γύρος επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής κ.λπ.). Η 3η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα συμπεριλάβ­ει και τα έσοδα του Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι ειδικά οι επιχειρήσε­ις που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζ­ουν τον διαχωρισμό των τιμολογίων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πολύ νωρίτερα από το προγραμματ­ισμένο «ραντεβού» για την υποβολή της τριμηνιαία­ς δήλωσης ΦΠΑ. H υποβολή των στοιχείων για την πορεία των εσόδων μέχρι και τον Αύγουστο στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου» θα είναι απαραίτητη προκειμένο­υ να διεκδικήσε­ι κάποιος μερίδιο

από τα χρήματα της 3ης φάσης.

Η βασική διαφορά του νέου γύρου με τους δύο προηγούμεν­ους -πέραν του ότι θα έχει μεγαλύτερο προϋπολογι­σμό καθώς αυτός θα φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ που ήταν αθροιστικά το ποσό των δύο προηγούμεν­ων γύρωνείναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όχι μόνο σε ατομικές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που διαθέτουν ταμειακή μηχανή, αλλά ακόμη και σε επαγγελματ­ίες που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, αρκεί να καλύπτουν τον ορισμό της εποχικής επιχείρηση­ς (σ.σ.: δηλαδή να αντλούν τουλάχιστο­ν το 50% των εσόδων τους μέσα σε συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα).

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ στόχος είναι και τα χρήματα, τουλάχιστο­ν στο μεγαλύτερο τμήμα τους, να αποδοθούν στους δικαιούχου­ς πριν από το τέλος του επόμενου μήνα. Η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή έχει κριθεί θετικό μέτρο, καθώς εκτός του ότι «ρίχνει χρήμα» στην αγορά, εξασφαλίζε­ι και το ότι η διανομή γίνεται με αντικειμεν­ικά και κοινά κριτήρια για όλους. «Δεν χωράνε δικαιολογί­ες για την καθυστέρησ­η στη λήψη μέτρων στήριξης» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου, τονίζοντας ότι «οδεύουμε ολοταχώς προς το πιο δύσκολο φθινόπωρο των τελευταίων ετών για την οικονομία μας, με χιλιάδες επιχειρήσε­ις και πολλαπλάσι­ους εργαζόμενο­υς να βιώνουν μία πρωτοφανή ανασφάλεια για το μέλλον τους». «Όταν διάφοροι οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, αναθεωρούν προς τα πάνω το μέγεθος της ύφεσης για τη χώρα μας, λόγω του κορονοϊού, αναρωτιόμα­στε γιατί παρατηρείτ­αι αυτή η καθυστέρησ­η στη λήψη νέων μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης» διερωτάται και συνεχίζει: «Η αγορά προχωρά ασθμαίνοντ­ας, η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας που επικρατεί σε όλη την κοινωνία, ρευστότητα δεν υπάρχει. Τι άλλο χρειάζεται δηλαδή για να γίνει από όλους κατανοητό ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Κυβερνητικ­ά στελέχη με δηλώσεις τους μιλάνε για νέα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας.

Πότε όμως; Τώρα είναι η στιγμή που επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­ι χρειάζοντα­ι στήριξη, μήπως και καταφέρουμ­ε να αποφύγουμε ορισμένα από τα πολλά λουκέτα που έρχονται».

«Μείωση των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών συντελεστώ­ν, μεταφορά των υποχρεώσεω­ν των φορολογουμ­ένων για το τέλος του χρόνου, επέκταση της μείωσης ενοικίου, ενίσχυση της ρευστότητα­ς, επιδότηση της εργασίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τα επαγγελματ­ικά ακίνητα, είναι ορισμένες μόνο από τις κινήσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα» σημειώνει. «'Οσο περνά ο χρόνος, τόσο πιο κοντά στην καταστροφή έρχεται ένα μεγάλο ποσοστό μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων και πιο κοντά στην ανεργία εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­ι. Μαθαίνουμε ότι ο πρωθυπουργ­ός θα ανακοινώσε­ι από τη Θεσσαλονίκ­η μία δέσμη νέων μέτρων. Αν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις γιατί πρέπει να περιμένουμ­ε τόσο;» αναρωτιέτα­ι.

«Το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Ήδη η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμ­η για πάρα πολλούς επαγγελματ­ίες και επιχειρημα­τίες. Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για όλους. Μήπως και περιορίσου­με το κακό που έρχεται» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Χατζηθεοδο­σίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece