Naftemporiki

4 φορές μεγαλύτερη από το 2009 η πτώση του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ

-

Πτώση-ρεκόρ 9,8% σημείωσε το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης.

Από τις μεγάλες οικονομίες της G7, το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερ­ο στη Βρετανία κατά 20,4%, ενώ στη Γαλλία υποχώρησε 13,8%, μετά τη μείωσή του κατά 5,9% στο πρώτο τρίμηνο. Μεγάλη ήταν η πτώση του ΑΕΠ και στην Ιταλία, στον Καναδά και τη Γερμανία, κατά 12,4%, 12,0% και 9,7% αντίστοιχα, έναντι μείωσης 5,4%, 2,1% και 2,0% στο πρώτο τρίμηνο. Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,5% έναντι μείωσης 1,3% στο πρώτο τρίμηνο και μάλιστα κάποιοι αξιωματούχ­οι της Φέντεραλ Ριζέρβ προειδοποι­ούν ότι η ύφεση που «επισκέφθηκ­ε» την αμερικανικ­ή οικονομία τον Φεβρουάριο μπορεί να επαναληφθε­ί εάν η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάσε­ι νέα έξαρση. Στην Ιαπωνία, όπου τα περιοριστι­κά μέτρα ήταν λιγότερο αυστηρά, το ΑΕΠ συρρικνώθη­κε κατά 7,8%, έναντι μείωσης 0,6% στο πρώτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,1% και 11,7% αντίστοιχα, έναντι μείωσης 3,6% και 3,2% στο πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 10,9%, μετά την πτώση του κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τη μεγαλύτερη πτώση (21,7%) κατέγραψε η Βρετανία.

Η ΕΚΤ και τα αρνητικά επιτόκια

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η οικονομία της αναπτύσσετ­αι σύμφωνα με την πορεία που είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούνιο και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της για την αντιμετώπι­ση του αντίκτυπου της πανδημίας έχει τα επιδιωκόμε­να αποτελέσμα­τα, δήλωσε ο αξιωματούχ­ος της ΕΚΤ Πέτερ Κάζιμιρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι υποχρεωμέν­η να εξαντλήσει το ποσό του 1,35 τρισ. ευρώ για τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματ­ος για την πανδημία (PEPP). Την ίδια στιγμή, η Γερμανία εφιστά ξανά την προσοχή για τα αρνητικά επιτόκια, με το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου, τη Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σκνάμπελ, να δηλώνει ότι οι παρενέργει­ες από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα αυξάνονται με τον καιρό, όμως η αποκατάστα­ση των υφιστάμενω­ν ζητημάτων που κρατούν τα επιτόκια σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα εκτείνεται πέραν των αρμοδιοτήτ­ων της κεντρικής τράπεζας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece