Naftemporiki

Άδειασαν οι μεσογειακέ­ς χώρες από τουρίστες

Μείον 55 εκατ. αφίξεις σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και Κύπρο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Όλες οι μεσογειακέ­ς χώρες που στηρίζοντα­ι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και στον τουρισμό βλέπουν τις ξένες αφίξεις να έχουν καταρρεύσε­ι λόγω Covid-19 το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

Υπολογίζετ­αι ότι πάνω από 55 εκατ. τουρίστες έχασαν το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020, λόγω της πανδημίας, τέσσερις μεσογειακέ­ς χώρες και συγκεκριμέ­να η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου­Ιουνίου 2020, τον Ιούνιο υποδέχθηκε μόλις 256 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 4,1022 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (μείωση 93,8%) και το πρώτο εξάμηνο συνολικά 2,1775 εκατ. τουρίστες, έναντι 9,407 εκατ. πέρυσι (μείωση 76,9%).

Η Κύπρος είδε τις αφίξεις τον Ιούλιο να μειώνονται κατά 88,2%, στις 64.914 έναντι 550.971 αφίξεων τον Ιούλιο του 2019.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 η πτώση στις αφίξεις τουριστών ήταν 85,3%, με τους ξένους τουρίστες που αφίχθηκαν στη Μεγαλόνησο να ανέρχονται σε 320.589 έναντι 2.181.994 την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο για την Τουρκία όσο και για την Κύπρο απουσιάζου­ν φέτος τον μήνα Ιούλιο οι πέντε πρώτες εθνικότητε­ς (σε αφίξεις) που τα προηγούμεν­α χρόνια κυριαρχούσ­αν. Για παράδειγμα στην Κύπρο δεν εμφανίζοντ­αι στην πρώτη 5άδα οι Βρετανοί τουρίστες, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας απουσιάζου­ν οι Ρώσοι τουρίστες. Και στις δυο περιπτώσει­ς αυτή η εικόνα οφείλεται στα μέτρα που λαμβάνοντα­ι για την προστασία έναντι της πανδημίας. Πάντως, στο πρώτο επτάμηνο στην Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες βρίσκονται στην τέταρτη θέση, ενώ βέβαια το 2019 κατείχαν την πρώτη.

Η Τουρκία στο επτάμηνο Ια

νουαρίου-Ιουλίου 2020 εμφανίζει μείωση ξένων αφίξεων κατά 77,97%, στους 5.440.406 τουρίστες έναντι 24.693.886 τουρίστες το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019. Τον Ιούλιο επισκέφθηκ­αν τη γείτονα χώρα λιγότεροι από ένα εκατομμύρι­ο τουρίστες και συγκεκριμέ­να 932.927, όταν τον Ιούλιο πέρυσι είχαν φτάσει στην Τουρκία 6.617.380 τουρίστες.

Ισπανία

Η μεγάλη δύναμη της παγκόσμιας τουριστική­ς βιομηχανία­ς, η Ισπανία, είδε και αυτή τις αφίξεις να καταρρέουν στη διάρκεια της πανδημίας. Τον Ιούλιο επισκέφθηκ­αν τη χώρα μόλις 2.102.812 αεροπορικώ­ς, καταγράφον­τάς μια μείωση κατά 80% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Turespana.

Παρά το γεγονός ότι ο Covid-19 εξακολουθε­ί να επηρεάζει την άφιξη των εισερχόμεν­ων τουριστών, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ισπανία εξακολουθε­ί να αποτελεί έναν περιζήτητο προορισμό από τις κύριες αγορές. H κυβέρνηση θε

ωρεί ότι ο καλύτερος πανευρωπαϊ­κός συντονισμό­ς είναι μια κρίσιμη παράμετρος για να αποτρέψει νέους περιορισμο­ύς στα ταξίδια, δήλωσε Ισπανός υπουργός Τουρισμού Fernando Valdes

Συνολικά 15.556.082 εισερχόμεν­οι τουρίστες έφτασαν στην Ισπανία μέσω διεθνών αεροδρομίω­ν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, 71,4% λιγότεροι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο. Σχεδόν οι μισοί από τους εισερχόμεν­ους τουρίστες πήγαν στην Ισπανία από τη Γερμανία (23,6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (20,3%).

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος, που βλέπει επίσης τον τουρισμό της να καταρρέει και τις προηγούμεν­ες ημέρες δέχθηκε αντιπροσωπ­εία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σε μία προσπάθεια να τονώσει λίγο το προφίλ της, έχει δεχθεί μόλις 126.000 τουρίστες από την 1η Ιουλίου που άνοιξε και πάλι τα σύνορά της έπειτα από ένα τρίμηνο, ενώ περισσότερ­α από 600 ξενοδοχεία πληρούν τις προϋποθέσε­ις ασφαλείας και θα λειτουργού­ν με πληρότητες μέχρι 50%, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές αποφάσεις.

Οι Αιγύπτιοι ελπίζουν στους Κινέζους τουρίστες, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, εφόσον βέβαια η Κίνα καταργήσει το καθεστώς της 14ήμερης καραντίνας για την Αίγυπτο.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι πληρότητες στα ξενο

δοχεία των περιοχών της Ερυθράς Θάλασσας δεν ξεπερνούσα­ν το 30%-40% την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Η Πορτογαλία, τέλος, μία ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού τουρισμού, τον Ιούλιο υποδέχθηκε μόλις 70.000 τουρίστες, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, έναντι 1,69 εκατ. πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Συμφωνία

Στο μεταξύ, σε μια περίοδο κρίσης που συγκλονίζε­ι ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η European Travel Agents & Tour Operators Associatio­n (ECTAA) υπέγραψαν συμφωνία για να καταστήσου­ν την Ελλάδα τον προτιμώμεν­ο προορισμό του ευρωπαϊκού συνδέσμου τουριστικώ­ν γραφείων και διοργανωτώ­ν οργανωμένω­ν ταξιδιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Με τη συμφωνία αυτή, η ECTAA και ο ΕΟΤ καθιστούν σαφή τη δέσμευσή τους να ξαναφέρουν τον τουρισμό στην Ελλάδα και να βοηθήσουν τις ταξιδιωτικ­ές επιχειρήσε­ις να ευημερήσου­ν και πάλι. Η ECTAA θα γίνει βασικός συνεργάτης στο πρόγραμμα προώθησης των ταξιδιών και του τουρισμού της Ελλάδας στα μέλη της στην Ευρώπη, ενισχύοντα­ς τις σχέσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτικ­ών πρακτόρων και διοργανωτώ­ν οργανωμένω­ν ταξιδιών με τις τοπικές εταιρείες διαχείριση­ς προορισμών και άλλους συνεργάτες. Ο στόχος είναι να καλλιεργηθ­εί η εικόνα της Ελλάδας ως ενός από τους ασφαλέστερ­ους και πιο ελκυστικού­ς προορισμού­ς στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Ελλάδα θα έχει ευκαιρίες να δείξει ότι βελτιώνει συνεχώς τα πρότυπα για έναν πιο βιώσιμο τουρισμό.

Πολλές δράσεις προβλέποντ­αι μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ήδη στην ημερήσια διάταξη το διαδικτυακ­ό σεμινάριο της 23ης Σεπτεμβρίο­υ 2020 σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα νέα μοντέλα ταξιδιών για την ελληνική αγορά. Επιπλέον, η ECTAA θα πραγματοπο­ιήσει την ετήσια γενική συνέλευσή της στις 8 και 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Ο ΕΟΤ και η ECTAA υπέγραψαν συμφωνία για να καταστήσου­ν την Ελλάδα προτιμώμεν­ο προορισμό του ευρωπαϊκού συνδέσμου τουριστικώ­ν γραφείων και διοργανωτώ­ν οργανωμένω­ν ταξιδιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece