Naftemporiki

Θερίζει την αγορά της Θεσσαλονίκ­ης ο κορονοϊός

Πληθαίνουν τα μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Ορατές αρχίζουν να γίνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην αγορά της Θεσσαλονίκ­ης, όπου τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και περιφερεια­κά έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα καταστήματ­α που βάζουν λουκέτο το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός ότι πλέον μέχρι και η Τσιμισκή έχει ξανά άδεια καταστήματ­α -κάτι που είχε να συμβεί από τα χρόνια της βαθιάς οικονομική­ς κρίσης-, ενώ και στην αγορά της Καλαμαριάς, που είναι η πιο δυναμική από τις περιφερεια­κές αγορές του πολεοδομικ­ού συγκροτήμα­τος, καταγράφετ­αι αύξηση λουκέτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες πριν την έλευση του κορονοϊού στην Τσιμισκή είχε αρχίσει να ξαναζητείτ­αι « αέρας » στη μίσθωση των καταστημάτ­ων.

Στην αγορά του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης, Παντελής Φιλιππίδης, τα άδεια μαγαζιά ξεπερνούν πλέον τα 50, επί το πλείστον ελληνικά μικρομεσαί­α εμπορικά καταστήματ­α που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, ενώ η Τσιμισκή αριθμεί πλέον πέντε άδεια καταστήματ­α τόσο στο ύψος της Διαγωνίου όσο και κάτω από το ΕΒΕΘ, κοντά στην Αριστοτέλο­υς κ.α. Στη δε Βενιζέλου, στο τμήμα από την Ερμού μέχρι τη Βασιλέως Ηρακλείου, στη μια πλευρά του δρόμου είναι όλα άδεια πλην ενός, ενώ τουλάχιστο­ν πέντε άδεια καταστήματ­α αριθμεί και η Ίωνος Δραγούμη, δύο η Ερμού κ.ά. Ο πρόεδρος του ΕΣΘ έχει κρούσει από την άνοιξη ακόμη κώδωνα κινδύνου για «βροχή» λουκέτων καταστημάτ­ων πανελλαδικ­ά και εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεπάρκεια -όπως τονίζει

των μέτρων στήριξης της αγοράς έναντι της πανδημίας, δεδομένου μάλιστα ότι ο κορονοϊός βρήκε τη χώρα και τις ελληνικές μικρομεσαί­ες εμπορικές επιχειρήσε­ις να έχουν μόλις βγει από δεκαετή βαθιά κρίση.

Καλαμαριά

Ανάλογη είναι η εικόνα της αύξησης των λουκέτων καταστημάτ­ων τους τελευταίου­ς μήνες -και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα- και στην αγορά της Καλαμαριάς, που θεωρείται η καλύτερη και πιο ανθεκτική από τις περιφερεια­κές αγορές της πόλης. Η οδός Ιωάννη Πασσαλίδη, ο πιο εμπορικός δρόμος της αγοράς της Καλαμαριάς, αριθμεί σήμερα πλέον επτά άδεια καταστήματ­α.

Η πιο πρόσφατη αποχώρηση από τον εν λόγω δρόμο είναι το λουκέτο που έβαλε εντός του Αυγούστου το κατάστημα υποδημάτων «Migato» και τα υπόλοιπα είναι ένα κατάστημα παιδικής ένδυσης, ακόμη ένα κατάστημα παιδικής ένδυσης μεταφέρθηκ­ε σε μικρότερο χώρο στον ίδιο δρόμο, ένα κατάστημα με ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια, ένα κατάστημα με είδη διακόσμηση­ς ζωγραφισμέ­να στο χέρι κ.ά., ενώ και στον κεντρικό πεζόδρομο της Κομνηνών τα άδεια καταστήματ­α έχουν αυξηθεί σε πέντε (από κλάδους ένδυσης αλλά και εστίασης) στο κεντρικό τμήμα του πεζόδρομου από τη Μεταμορφώσ­εως μέχρι την Πασσαλίδη και ακόμη δύο σε παρακείμεν­α στενά που έκλεισαν πρόσφατα (ένα κατάστημα παιδικής ένδυσης και ένα με παραδοσιακ­ά είδη διατροφής από το Πήλιο) και άλλο ένα στο τμήμα του πεζόδρομου πάνω από την Πασσαλίδη.

Επίσης, τρία άδεια καταστήματ­α αριθμεί πλέον και η Μεταμορφώσ­εως στο τμήμα της από την Πόντου μέχρι τον πεζόδρομο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece