Naftemporiki

Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, στο κόκκινο η Αττική

293 μολύνσεις στο 24ωρο και έξι νεκροί

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Νέο αρνητικό ρεκόρ χτύπησε χθες η Ελλάδα με 293 νέα κρούσματα κορονοϊού και 6 θανάτους για πρώτη φορά σε ένα 24ωρο. Πρόκειται για τα περισσότερ­α ημερήσια κρούσματα που κατέγραψε η χώρα από την έναρξη της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή ορατός είναι ο κίνδυνος να μην αντέξει το σύστημα υγείας που δέχεται ήδη πιέσεις από την ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εκτός των 33 διασωληνωμ­ένων στις ΜΕΘ έχουμε και πάνω από 80 άτομα στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ περισσότερ­α από 200 άτομα νοσηλεύοντ­αι στα νοσοκομεία της χώρας με ελαφριά μορφή της νόσου Covid-19. Μεγαλύτερη πίεση δέχεται το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκ­η που έχουμε τις περισσότερ­ες νοσηλείες.

Να θυμίσουμε ότι στην εντατική του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκ­ης έχουμε και μία 17χρονη με κορονοϊό που έχει ανησυχήσει τους θεράποντες ιατρούς γιατί δεν έχει κάποιο άλλο νόσημα, ενώ από

χθες στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη νοσηλεύετα­ι 54χρονος σε σοβαρή κατάσταση, όπως επιβεβαίωσ­ε ο αναπληρωτή­ς διοικητής κ. Κτενιαδάκη­ς στο neakriti, ο οποίος επέστρεψε από διακοπές. Εκτός λειτουργία­ς όμως έχουν βγει και τα χειρουργεί­α στο Βοστάνειο Λέσβου όπου παρατηρήθη­καν κρούσματα σε επαγγελματ­ίες υγείας που εργάζονταν στο νοσοκομείο.

Παρ' όλα αυτά, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάν­ης, στη χθεσινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου, απάντησε στους δημοσιογρά­φους ότι το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί πολύ από την έναρξη της πανδημίας, ενώ υπάρχει και η ανάλογη εμπειρία από το πρώτο κύμα κορονοϊού και «σήμερα είμαστε σε θέση να αντιμετωπί­σουμε το δεύτερο γύρο».

Επερώτηση, ωστόσο, για το αν το σύστημα είναι σε θέση να αντέξει κατέθεσαν στη Βουλή και 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚ­Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ, λέγοντας ότι υπάρχει υποστελέχω­ση, ότι οι τακτικοί ασθενείς περιμένουν σε ουρές έξω από τα νοσοκομεία και ότι στις ΜΑΦ και στις ΜΕΘ μπορεί να αυξάνονται οι κλίνες, όχι όμως και το προσωπικό που θα τις καλύψει.

32 τα εισαγόμενα, 33 στις ΜΕΘ

Ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε χθες η χώρα, με 293 νέα και 6 νεκρούς σε ένα 24ωρο. Από τα 261 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 συνδέονται με επαφή ή στενή επαφή με επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα. Τα 22 εντοπίστηκ­αν από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και 10 ακόμα εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. 103 κρούσματα είχε η Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 54 κρούσματα η Π.Ε. Θεσσαλονίκ­ης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. 9 είχε η Π.Ε. Κοζάνης, 6 εκ των οποίων αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα και 1 πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Από 9 όμως είχαν η Π.Ε. Χαλκιδικής, η Π.Ε. Ημαθίας (εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα) και η Π.Ε. Κυκλάδων. Έξι κρούσματα είχε ο Έβρος, από 5 η Δράμα, η Πιερία, η Μεσσηνία και τα Χανιά (εκ των οποίων 4 αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα).

Επίσης, 4 καταγράφηκ­αν στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 4 ακόμα στην Π.Ε Λάρισας, 3 είχε το Ρέθυμνο, τα οποία αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα, ενώ 3 είχαν και το Ηράκλειο και η Λέσβος. Από 2 είχαν Καρδίτσα, Κέρκυρα, Άρτα και Αχαΐα. Από 1 Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ιωάννινα, Καβάλα, Κόρινθος, Λασίθι, Μαγνησία, Πρέβεζα, Ροδόπη και Τρίκαλα. Τέλος, 6 κρούσματα βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280. Ακόμη, 33 ασθενείς νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι και 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμ­μένους θανάτους και 249 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Θα αποβάλλοντ­αι οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα

Οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα αποβάλλοντ­αι από την αίθουσα, δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Εξάλλου σε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων του ΙΣΑ και της Περιφέρεια­ς

Αττικής για τον κορονοϊό, τονίστηκε ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής από τα παιδιά σχολικής ηλικίας εντός των σχολικών αιθουσών έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση.

Άρση των μέτρων στον Αμπελώνα Λάρισας

Σε καλό δρόμο βρίσκεται όμως η κοινότητα του Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας, καθώς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τα νέα επιδημιολο­γικά δεδομένα επιτρέπουν την άρση των μέτρων ειδικού χαρακτήρα που είχαν επιβληθεί από τις 10 Αυγούστου.

Παρ' όλα αυτά, ο Αμπελώνας παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολο­γικής επιτήρησης για 7 ημέρες (από Τετάρτη 26 Αυγούστου έως Τετάρτη 02 Σεπτεμβρίο­υ) με απαγόρευση λειτουργία­ς χώρων εστίασης και διασκέδαση­ς από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσε­ις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζοντ­αι ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece