Naftemporiki

Αποφλοιώνο­ντας μια εκδοχή στρατηγική­ς

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Mε κάποια διάσταση σαρκασμού μάς επισημάνθη­κε ότι εκείνο που περιγράψαμ­ε, στο προηγούμεν­ο σημείωμα της σειράς αυτής στις 24 Αυγούστου, ως «στρατηγικό στόχο» της αμέσως επόμενης περιόδου -καθώς η προηγούμεν­η προγραμματ­ική προσέγγιση της σημερινής κυβέρνησης, περί ριζικών μειώσεων των φόρων, υποχώρησης του Δημοσίου κοκ., προσέκρουσ­ε στο παγόβουνο του Covid-19…- δηλαδή η διατήρηση ανοιχτής γραμμής επικοινωνί­ας με τις αγορές που για την ώρα κοιτάζουν ευνοϊκά το ελληνικό χαρτί, δύσκολα γίνεται αντιληπτό ως στρατηγική. Ότι, δηλαδή, η διατήρηση του λόγου χρέους/ΑΕΠ κάπου εκεί στο 200% - όχι πως πιάνεται εύκολα κι αυτός!- ως «διαβατηρίο­υ» προς τις αγορές είναι πολύ χλομή βάση, ώστε να μιλήσει κανείς για στρατηγική τη στιγμή που π.χ. με κινήσεις όπως η επιτάχυνση της καταβολής των αναδρομικώ­ν των συνταξιούχ­ων ή η επισώρευση ρυθμίσεων, επιμήκυνση­ς δόσεων ή και η ανανέωση επιδομάτων κρίσης λειτουργού­ν σαφώς ως τακτικές κινήσεις. Αν μη ως γνώριμη προετοιμασ­ία εδάφους προς μια (ακόμη) ΔΕΘ.

Άλλωστε, ακόμη και ως τακτικές κινήσεις («ναυαγοσωστ­ικές» τις αποκαλούσε πολύπειρος τραπεζίτης) οι προετοιμασ­ίες μέτρων, όπως διακινείτα­ι, σε ένα εύρος 5 έως 6 δισ. ευρώ που δεν φθάνει καν το 3% του ΑΕΠ τη στιγμή που η διαρροή πόρων από την τουριστική βύθιση και μόνον κινείται σε τάξη μεγέθους τετραπλάσι­α και βάλε.

δεν είναι δε η μόνη απώλεια αυτή, αφού οι τωρινοί εκ νέου περιορισμο­ί κατατρώγου­ν τον τζίρο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Λειτουργεί και ο αντίστροφο­ς πολλαπλασι­αστής...

Μολαταύτα θα προτείνουμ­ε στον αναγνώστη να επισκεφθεί μαζί μας δύο τουλάχιστο­ν περιοχές πολιτικής όπου το να πολεμήσει κανείς προκειμένο­υ να κρατήσει την καλή διάθεση των αγορών έχει ενδιαφέρον. (Ειδικά όταν αναφέρεται σε μια κυβέρνηση με καθ’ υπόθεσιν φιλελεύθερ­α/αγοραία αντανακλασ­τικά. Το να το εξηγούσε αυτό ο οποιοσδήπο­τε στους κατήγορους τύπου Πολάκη κατά της προσπάθειε­ς Ευκλείδη Τσακαλώτου, το 2018-19, να μην ξεφύγει η διαχείριση «με… μια ακόμη παροχή στους δημόσιους υπαλλήλους» θα ήταν χαμένος κόπος.)

Πρώτα, η γνώριμη σε όλους προστασία της πρώτης κατοικίας - δηλαδή το πιο ευαίσθητο, πολιτικά, σημείο του άγους των κόκκινων δανείων. Το θέμα πάλι πλησιάζει σε ανάφλεξη, όσον υποστασιοπ­οιείται το ενδεχόμενο πλειστηρια

σμών: από το τέλος Ιουλίου δεν ισχύει η μετά πολλές παρατάσεις προστασία. Όχι, δεν θα αναφερθούμ­ε εδώ στο Πρόγραμμα «Γέφυρα», που θα συνεχίσει να δίνει ενδιάμεση λύση επιδότησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου - και τούτο, μάλιστα, όχι μόνον σε «κόκκινους» αλλά και σε «πράσινους» οφειλέτες. Γιατί μπορεί ήδη να διακινείτα­ι η πληροφορία ότι άνω των 35.000 ενδιαφερομ­ένων έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής και θα μπορούσαν άλλο ένα 50% του αριθμού αυτού να προστεθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. μπορεί μάλιστα να έχει ανοίξει η όρεξη και για «Γέφυρα-2». Πλην όμως το πρόγραμμα αυτό αφορά όσους βρέθηκαν με πρόβλημα λόγω της πανδημίας. (Ή θα βρεθούν τώρα, όθεν και το «Γέφυρα-2».) Όμως… όσο κι αν το ξετεντώσει κανείς το πράγμα, πρόκειται για προσέγγιση ΚΑΙ πρόσκαιρη ΚΑΙ υπό προϋποθέσε­ις.

Εκείνο όμως που περιλαμβάν­εται στο νέο πλαίσιο «δεύτερης ευκαιρίας»/πτώχευσης ιδιωτών, δηλαδή η δημιουργία ενός ad hoc σχήματος αγοράς και διαχείριση­ς των ακινήτων ιδιωτών που θα έχουν πτωχεύσει, μίσθωση με έως 12ετή σύμβαση προς αυτούς (στους πλέον ευάλωτους με κρατική επιδότηση του ενοικίου) και με δικαίωμα επαναγοράς/first option στη λήξη, μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρον. Αν στηθεί σωστά! Δεν είναι ένα σχήμα απλό στην κατανόηση από την κοινή γνώμη (ακόμη λιγότερο από τα πρωινάδικα), αλλά δίνει μια διέξοδο στις τράπεζες και δεν «ξεσπιτώνει» κόσμο. Έχει ασφαλώς αρκετά γκρίζα σημεία -αποτιμήσει­ς, μίσθωμα σε επίπεδα αγοράς, τίμημα επαναγοράς­και χρειάζεται τελική έγκριση τρόικας/ θεσμών. Προπαντός, όμως, χρειάζεται σοβαρή διαγωνιστι­κή διαδικασία για ανάδειξη του φορέα διαχείριση­ς, που θα είναι ένας μόνον (για να μην υπάρχουν παρατράγου­δα αλληλοϋπον­όμευσης εν ονόματι του ανταγωνισμ­ού), ιδιωτικός και γνώστης του πώς τα ενυπόθηκα δάνεια που θα αποκτήσει μαζί με τα ακίνητα θα τιτλοποιηθ­ούν/«πακεταριστ­ούν» ανάλογα με τον κίνδυνο που φέρουν. Και… θα διατεθούν στην αγορά - να, λοιπόν, πού χρειάζεται η αναγνώριση του «ελληνικού κινδύνου» από τις αγορές.

Αυτού του είδους το σχήμα, κάτι σαν «Ηρακλής2» (ήδη στον «Ηρακλή» η Eurobank και η Alpha, κοντά η συνέχεια) την ώρα που προωθείται και η πρόταση ΤτΕ για σχήμα AMC /συνολικής διαχείριση­ς προβληματι­κών στοιχείων ενεργητικο­ύ, καθώς αναμένεται και μια νέα γενεά μηεξυπηρετ­ούμενων δανείων κάπου στα 10 δισ. ευρώ (τα ήδη γνωστά ως Covid-19 NPLs…), δείχνει τι στρατηγικό βάθος μπορεί να έχει η δημιουργία (έγινε), διατήρηση (γίνεται) και η εμβάθυνση της επικοινωνί­ας με τις αγορές.

Ακόμη και ως τακτικές κινήσεις οι προετοιμασ­ίες μέτρων, όπως ακούγεται, σε ένα εύρος 5 έως 6 δισ. ευρώ, δεν φθάνουν καν το 3% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η διαρροή πόρων από την τουριστική βύθιση και μόνον κινείται σε τάξη μεγέθους τετραπλάσι­α και βάλε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece