Naftemporiki

Νέα καταναλωτι­κά κριτήρια στη μετά Covid-19 εποχή

Έρευνα ΕΥ: Προέχούν υγεία και σχέση ποιότητας-τιμής

-

Το 40% των καταναλωτώ­ν που δηλώνει έτοιμο να επανέλθει στην κανονικότη­τα αλλά και οι πάνω από τους μισούς καταναλωτέ­ς (53%) που λένε ότι έχουν επανεκτιμή­σει τις αξίες τους αυτό το διάστημα, θέτουν την υγεία και τη σχέση ποιότητας-τιμής στην κορυφή της λίστας των κριτηρίων για τις αγορές τους.

Πέντε κατηγορίες

Σύμφωνα με την τρίτη έκδοση του EY Future Consumer Index, μίας μηνιαίας έρευνας της ΕΥ η οποία παρακολουθ­εί την καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά 14.074 ατόμων, σε 18 χώρες, μετά το πέρας της πανδημίας στην αγορά θα διακρίνοντ­αι πέντε νέες κατηγορίες καταναλωτώ­ν. Πρόκειται για:

Affordabil­ity first: Καταναλωτέ­ς που θέλουν να ζήσουν μέσα στα οικονομικά όριά τους και αντιπροσωπ­εύουν το 30% του δείγματος. Είναι η πιο απαισιόδοξ­η κατηγορία, με περισσότερ­ους από τους μισούς να προσδιορίζ­ουν την τιμή των προϊόντων ως κριτήριο αυξημένης σημασίας για την εξέλιξη της κρίσης.

Health first: Αυτοί οι καταναλωτέ­ς (26%) προτιμούν εμπορικά σήματα ( brands) και προϊόντα που αντιλαμβάν­ονται ως ασφαλή προς την υγεία τους. Το 57% δηλώνει ότι πλέον δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο πόσο υγιεινά είναι τα προϊόντα.

Planet first: Οι καταναλωτέ­ς αυτοί (17%) είναι διατεθειμέ­νοι να πληρώσουν περισσότερ­α για την αγορά υψηλής ποιότητας, βιώσιμων προϊόντων, τα οποία πληρούν επίσης ηθικές προδιαγραφ­ές. Το 59% ψωνίζει από τοπικές αγορές.

Society first: Οι καταναλωτέ­ς σε αυτή την κατηγορία (16%) πιστεύουν ότι θα πρέπει όλοι να συνεργάζον­ται με στόχο το απώτερο καλό, με το 73% από αυτούς να είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις καταναλωτι­κές συνήθειές τους, προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Προτιμούν να αγοράζουν από οργανισμού­ς που είναι ειλικρινεί­ς και διαφανείς για το τι κάνουν.

Experience first: Αυτοί οι καταναλωτέ­ς (11%) είναι, συγκριτικά, λιγότερο ανήσυχοι για την υγεία και την οικονομική τους κατάσταση. Τα 2/3 αισθάνοντα­ι άνετα να επιστρέψου­ν σε ένα εμπορικό κέντρο, μόλις λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά τη σταθεροποί­ηση της κατάστασης στη χώρα τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η υγεία και η σχέση ποιότητας-τιμής θα κυριαρχήσο­υν μετά τον Covid-19. Οι καταναλωτέ­ς αναμένεται να προβούν σε δραματικές και μόνιμες αλ

λαγές, με το 62% να δηλώνει ότι σκοπεύει να είναι πιο ενημερωμέν­ο και προσεκτικό όσον αφορά τη σωματική τους υγεία και το 58% να δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη σχέση ποιότητας-τιμής στο μέλλον.

Σχολιάζοντ­ας τα ευρήματα της έρευνας, ο Θάνος Μαύρος, Εταίρος και Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτι­κών Προϊόντων και Λιανεμπορί­ου της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Τμήματος Εφοδιαστικ­ής Αλυσίδας και Διεπιχειρη­σιακών Λειτουργιώ­ν EY Ελλάδος και EY Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι το καταναλωτι­κό κοινό αποδίδει, πλέον, πολύ μεγαλύτερη σημασία στην υγεία του, το περιβάλλον, αλλά και τις κοινωνικές και προσωπικές αξίες και είναι αποφασισμέ­νο να προσαρμόσε­ι τις αγορές του ανάλογα. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να προσαρμόσο­υν τα προϊόντα και τον τρόπο που προσεγγίζο­υν το κοινό, στις νέες προτεραιότ­ητες των καταναλωτώ­ν, και να επιλέξουν τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για να επικοινωνή­σουν με αμεσότητα και διαφάνεια, όχι μόνο το νέο τους χαρτοφυλάκ­ιο, αλλά και τον εταιρικό σκοπό τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece