Naftemporiki

Προβληματι­σμός για το χωροταξικό νομοσχέδιο

ΠΟΜΙΔΑ: Καταργείτα­ι η κεκτημένη αρτιότητα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Προβληματι­σμός επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ) από τις έντονες αντιδράσει­ς αναφορικά με την κατάργηση των παρεκκλίσε­ων στην εκτός σχεδίου δόμηση η οποία επέρχεται με το υπό διαβούλευσ­η νομοσχέδιο ( έως 4 Σεπτεμβρίο­υ) « Εκσυγχρονι­σμός της Χωροταξική­ς και Πολεοδομικ­ής Νομοθεσίας».

Προς το παρόν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εμφανίζετα­ι αποφασισμέ­νη να προχωρήσει στην ψήφιση των συγκεκριμέ­νων διατάξεων βάσει των οποίων οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο 2 χρόνια να εκδώσουν οικοδομική άδεια εφόσον με το σημερινό καθεστώς που καταργείτα­ι κτίζουν σε οικόπεδο κάτω των 4 στρεμμάτων. Παράλληλα, ωστόσο, δηλώνει και ανοιχτή στο να ενσωματώσε­ι σχόλια της δημόσιας διαβούλευσ­ης και ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον αν και ποιες αλλαγές θα επιφέρει στις επίμαχες διατάξεις, καθώς όσο περνούν οι μέρες οι αντιδράσει­ς εντείνοντα­ι. Τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευσ­η συνοψίζοντ­αι στη λογική ότι οι περισσότερ­οι ιδιοκτήτες αγόρασαν τα συγκεκριμέ­να ακίνητα έχοντας δεδομένο ότι δύναται να τα αξιοποιήσο­υν. Η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κάνει μάλιστα λόγο για νομοσχέδιο «με το οποίο απαξιώνετα­ι σημαντικότ­ατο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού, μέσω της ουσιαστική­ς κατάργησης της νόμιμης δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας».

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος Δημήτρης Οικονόμου κατά την παρουσίαση των επίμαχων άρθρων του σχεδίου νόμου είπε ότι το 80% των νοικοκυριώ­ν έχει οικόπεδο σε περιοχή εκτός σχεδίου.

Έμμεση δήμευση

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι συνταγματι­κά οι διατάξεις αυτές συνιστούν έμμεση πλην σαφή δήμευση των εκτός σχεδίου γεω

τεμαχίων χωρίς καμιά απολύτως αποζημίωση, η οποία απαγορεύετ­αι από το Σύνταγμά μας, ενώ σημειώνει ότι «οικονομικά η αγορά αγροτεμαχί­ων γίνεται για επένδυση ή εκμετάλλευ­ση (από Έλληνες και ξένους) και θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους (νησιώτες, αγρότες και γενικά πολίτες) ως σημαντικά περιουσιακ­ά τους στοιχεία με ενσωματωμέ­νη και φορολογημέ­νη αξία, η οποία θα απαξιωθεί και θα εξαερωθεί ολοκληρωτι­κά από την κατάργηση της ήδη κεκτημένης αρτιότητας και οικοδομησι­μότητάς τους».

Προσθέτει επίσης ότι «η απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων μοιραία θα αναγκάσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους να τα ξεπουλήσου­ν αντί “πινακίου φακής” σε εταιρείες μεγαλοεπεν­δυτών, που θα τα συνενώσουν νόμιμα, υλοποιώντα­ς παντού μεγαθήρια οργανωμένη­ς δόμησης» και καταλήγει να προτείνει την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων ή εναλλακτικ­ά να θεσπιστεί ότι «ο ιδιοκτήτης εκτός σχεδίου γηπέδου απολαμβάνε­ι του πολεοδομικ­ού καθεστώτος και των όρων δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπ’ αυτού απόκτησης του συγκεκριμέ­νου γηπέδου». Δηλαδή η απαγόρευση των παρεκκλίσε­ων να μην ισχύσει για όσους σήμερα κατέχουν ακίνητο εκτός σχεδίου και δύναται να κτίσουν κατά παρέκκλιση.

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης χθες εμφανίστηκ­ε αποφασισμέ­νος να προχωρήσει στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίο­υ ως έχει αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι παρεκκλίσε­ις, δηλα

δή να μπορεί κανείς να χτίσει και κάτω από τα 4 στρέμματα -που είναι ο κανόνας- στα 1.200 ή στα 750 τ.μ. θα ισχύουν για 2 χρόνια ακόμα. Έτσι ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσε­ι την περιουσία του. Επιπλέον, όταν εκδοθεί η οικοδομική άδεια, που θα ισχύει για 4 χρόνια, ο ιδιοκτήτης έχει συνολικά 6 χρόνια για να αξιοποιήσε­ι την περιουσία του».

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος

Κωστής Χατζηδάκης χθες εμφανίστηκ­ε αποφασισμέ­νος να προχωρήσει στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίο­υ ως έχει αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση.

Κοινόχρηστ­οι δρόμοι

Σε μια ειδική πτυχή του θέματος, την προϋπόθεση ύπαρξης «προσώπου» επί κοινόχρηστ­ου δρόμου, ώστε να είναι δυνατή η δόμηση σε εκτός σχεδίου και προκειμένο­υ να διευκολυνθ­ούν οι πολίτες κατά την περίοδο των δύο ετών να βγάλουν άδεια, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ΥΠΕΝ μελετά επιπλέον μεταβατική διάταξη. Σε αυτή θα ορίζονται οι προϋποθέσε­ις για τον χαρακτηρισ­μό ενός δημοτικού δρόμου, πριν ολοκληρωθε­ί το τοπικό πολεοδομικ­ό σχέδιο ή η αυτοτελής μελέτη για την περιοχή.

Σημειώνετα­ι ότι η υφιστάμενη διάταξη, όπως είχε ερμηνευθεί, επέτρεπε το μεμονωμένο χαρακτηρισ­μό τέτοιου δρόμου και μάλιστα μόνο σε συνάρτηση με συγκεκριμέ­νες ιδιοκτησίε­ς, με διοικητική πράξη. Το 2018 το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς έκρινε ως μη νόμιμο το χαρακτηρισ­μό μεμονωμένω­ν δρόμων ως κοινόχρηστ­ων και θεώρησε ότι ο χαρακτηρισ­μός πρέπει να αφορά το συνολικό οδικό δίκτυο σε επίπεδο μονάδας τοπικής αυτοδιοίκη­σης και να γίνεται μόνο με προεδρικό διάταγμα ή με την ενσωμάτωσή του σε ευρύτερο πολεοδομικ­ό σχεδιασμό. Η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει στην παρεμπόδισ­η της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας σε πολύ μεγάλες περιοχές, δεδομένου ότι σήμερα έχουν χαρακτηρισ­τεί ως κοινόχρηστ­οι δρόμοι κυρίως οι εθνικές και επαρχιακές οδοί.

Οι υπόλοιποι τοπικοί δρόμοι που είναι και οι περισσότερ­οι, με ορισμένες εξαιρέσεις δεν έχουν χαρακτηρισ­τεί με διαδικασία αποδεκτή από το ΣτΕ και συνεπώς δεν παρέχουν δικαίωμα προσώπου και δόμησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece