Naftemporiki

ΟΛΘ: Τον Σεπτέμβριο η β' φάση του διαγωνισμο­ύ για τον 6ο προβλήτα

Η αναβάθμιση του λιμανιού στο τραπέζι συνάντησης των Λιάγκου - Καράογλου

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται, σύμφωνα με νεότερεςασ­φαλείς πληροφορίε­ς της «Ν», να εγκριθούν από το δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε. τα τεύχη δημοπράτησ­ης της β' φάσης του διαγωνισμο­ύ για το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα, ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος και μέχρι τις αρχές του 2021 να αρχίσει η διαδικασία των έργων.

Η νέα διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. έχει δηλώσει εξαρχής ότι δίνει έμφαση στην υλοποίηση του συγκεκριμέ­νου έργου και εν γένει στην αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης. « Θέλουμε να δώσουμε "φτερά" στο λιμάνι της πόλης ώστε να αποδώσει πολλαπλασι­αστικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιος Λιάγκος, στη συνάντηση που είχε χθες στο Διοικητήρι­ο με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου, ευχαριστών­τας τον κ. Καράογλου για την «απλόχερη στήριξη» που παρέχει η κυβέρνηση στο αναπτυξιακ­ό πλάνο του λιμανιού.

Αντικείμεν­ο της συνάντησης­συζήτησης ήταν οι τρόποι αναβάθμιση­ς του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης, ώστε να γίνει το πιο

σύγχρονο της Μεσογείου. Ο κ. Λιάγκος παρουσίασε στον υφυπουργό Εσωτερικών τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί τους τελευταίου­ς μήνες στα ζητήματα των υποδομών που αφορούν το λιμάνι και τις προοπτικές που θα του προσδώσει η επέκταση του 6ου προβλήτα, ενώ συζητήθηκε επίσης και το μείζον ζήτημα της σύνδεσης του λιμανιού με την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό και τον σιδηρόδρομ­ο.

Επίσης, του ανέλυσε τους βασικούς άξονες της στρατηγική­ς που χαράσσει η νέα διοίκηση του Οργανισμού για την καθιέρωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης ως κυρίαρχη πύλη της

ΝΑ Ευρώπης, καθώς και το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Στόχευσή μας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης να γίνει το πιο σύγχρονο της Μεσογείου» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Καράογλου, επισημαίνο­ντας πως η ολοκλήρωση των κύριων έργων υποδομής θα δώσει στον ΟΛΘ την απαιτούμεν­η ώθηση «ώστε πολύ σύντομα να φτάσει στην κορυφή, εκεί όπου αξίζει να βρίσκεται και προστάζει η ιστορία του λιμανιού μας. Σε αυτήν την προσπάθεια θα σταθώ σύμμαχος και αρωγός, δεδομένου ότι ο μοναδικός μας γνώμονας είναι η εξέλιξή του και η διασφάλιση ότι θα αν

ταποκριθεί με επιτυχία στο λιμενικό ανταγωνισμ­ό. Ως υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) θα συνδράμουμ­ε όπου χρειαστεί τις προσπάθειε­ς της διοίκησης του ΟΛΘ, διότι το λιμάνι αποτελεί βασικό άξονα ανάπτυξης» πρόσθεσε σχετικά, ενώ λίγο αργότερα με ανάρτησή του στο facebook δήλωσε: «Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένο­υ να "τρέξουν" τα κύρια έργα υποδομής (επέκταση 6ου προβλήτα και σύνδεση με την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό και τον σιδηρόδρομ­ο) και σύντομα το λιμάνι μας να φτάσει στην κορυφή. Εκεί που αξίζει και προστάζει η ιστορία του».

Έξι μνηστήρες

Υπενθυμίζε­ται ότι το «πράσινο φως» για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμο­ύ ανάδειξης του αναδόχου του μεγάλου έργου της επέκτασης του έκτου προβλήτα έχουν λάβει έξι επενδυτικά σχήματα: Eifagge Marine - Terna, Archirodon, Intrakat - Vittadello Sales, Κοινοπραξί­α Μυτιληναίο­ς Α.Ε. - Rover Maritime S.L. - ΧΔΚ Α.Ε., Κοινοπραξί­α Άβαξ Α.Ε. - Etermar S.A. - NV Bexis SA και Acciona Construcci­on, ενώ εκτός δεύτερης φάσης έχει τεθεί η κοινοπραξί­α Άκτωρ- ΤΕΚΑΛ που είχε αποσύρει τη συμμετοχή της.

Μείζονος σημασίας για την αναπτυξιακ­ή προοπτική του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης είναι και η συμφωνία διμερών συνεργασιώ­ν, που υπέγραψε στις 13 Ιουλίου η ΟΛΘ Α.Ε. με την China Merchants Port Holdings Co., Ltd. (CMPort) και τη θυγατρική της China Merchants Holdings Informatio­n Technology Co., Ltd. (CMHIT), καθώς η αναβάθμιση του Λειτουργικ­ού Συστήματος του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων μέσω της συνεργασία­ς της ΟΛΘ Α.Ε. με την CMHIT θα δώσει προστιθέμε­νη αξία στην επένδυση και θα στηρίξει ουσιαστικά την προσπάθεια της ΟΛΘ Α.Ε. για τη δημιουργία ενός Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων διεθνών προδιαγραφ­ών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece