Naftemporiki

Η ολλανδική ABN Amro Bank παραμένει στην Ελλάδα

Έμφαση στους Ευρωπαίους πλοιοκτήτε­ς, καθώς διατηρεί και τις μονάδες σε Άμστερνταμ και Όσλο

-

Μάτια μόνο για τους Ευρωπαίους πλοιοκτήτε­ς έχει ο τραπεζίτης Joep Gorgels της ABN Amro Bank ο οποίος σύμφωνα με το Tradewinds δηλώνει ότι οι μονάδες της τράπεζας σε Άμστερνταμ, Αθήνα και Όσλο είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της τράπεζας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η εκκαθάριση των ναυτιλιακώ­ν χαρτοφυλακ­ίων της τράπεζας σε Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το 2022. Όμως πιστεύει ότι η ολλανδική τράπεζα μπορεί να επικεντρωθ­εί στην ευρωπαϊκή ναυτιλία, η οποία αποτελεί και τη μερίδα του λέοντος στο ναυτι

λιακό της χαρτοφυλάκ­ιο και φτάνει τα 9 δισ. ευρώ ή 10,6 δισ. δολ.

Σε αντίθεση με την πολιτική άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Joep Gorgels, επικεφαλής του τμήματος μεταφορών και logistics της τράπεζας, δηλώνει ότι η ABN Amro δεν θα αποσυρθεί από τη ναυτιλία, καθώς ο κλάδος θα παραμείνει ένας σημαντικός πανευρωπαϊ­κός τομέας για την τράπεζα. Οι ομάδες μας που ασχολούντα­ι με την ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση παραμένουν στο Άμστερνταμ, την Αθήνα και το Όσλο σημείωσε και συμπλήρωσε ότι

αυτοί οι τρεις θαλάσσιοι κόμβοι είναι πολύ σημαντικοί για τη ναυτιλία και την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, και πολύ σημαντικοί για εμάς ιστορικά και για το μέλλον.

Χαρτοφυλάκ­ιο 11 δισ. δολ.

Επισημαίνε­ται ότι η ABN Amro Bank, με χαρτοφυλάκ­ιο 11 δισ. δολ., βρίσκεται στη δέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των 40 τραπεζών με τη μεγαλύτερη δανειακή έκθεση στην παγκόσμια ναυτιλία, σύμφωνα με την Petrofin Research.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Petrofin, η τραπεζική χρημα

τοδότηση προς τη ναυτιλία μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πλοιοκτήτε­ς απευθύνοντ­αι όλο και περισσότερ­ο σε άλλες μορφές χρηματοδότ­ησης.

Όμως το μερίδιο των ευρωπαϊκών τραπεζών φαίνεται να αυξάνεται τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν το μερίδιό τους από το 58,7% το 2018 στο 60,34% το 2019. Η συμμετοχή των βρετανικών, γαλλικών και ολλανδικών τραπεζικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότ­ηση του κλάδου αυξήθηκε.

 ??  ?? Ο τραπεζίτης Joep Gorgels της ABN Amro Bank.
Ο τραπεζίτης Joep Gorgels της ABN Amro Bank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece