Naftemporiki

Αμερικανικ­οί κολοσσοί στη Θεσσαλονίκ­η μέσω Cisco

Η συμφωνία προβλέπει και την υλοποίηση προγραμμάτ­ων καινοτομία­ς

-

Τεχνογνωσί­α στη Θεσσαλονίκ­η θα μεταδώσουν οι τεχνολογικ­οί κολοσσοί των ΗΠΑ μέσω του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομία­ς της Cisco που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στην πόλη, όπως ανέφερε ο πρόξενος των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο δημαρχείο Θεσσαλονίκ­ης, όπου σύστησε στον δήμαρχο Κωνσταντίν­ο Ζέρβα τη νέα γενική πρόξενο Ελίζαμπεθ Λι.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε τον ενθουσιασμ­ό του για το ότι, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, εξελίχθηκε ομαλά η επένδυση της Cisco, η οποία σε συνεργασία με την Google, τη Μicrosoft, την Blink μπορούν να παράσχουν τα εργαλεία που χρειάζεται η Θεσσαλονίκ­η για να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιακής οικονομίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνση­ς Ψηφιακού Μετασχηματ­ισμού της Cisco έχει τεθεί σε λειτουργία, στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, τη δυτική είσοδο της πόλης. Η επένδυση της Cisco εκτιμάται ότι σε βάθος τετραετίας θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. Η συμφωνία του αμερικανικ­ού τεχνολογικ­ού κολοσσού με τον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτ­ων καινοτομία­ς, την ανάπτυξη ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων, την προώθηση της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας και της διά βίου εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογία­ς.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε την ικανοποίησ­ή του γιατί και το Κέντρο Τεχνολογία­ς της φαρμακευτι­κής Pfizer στη Θεσσαλονίκ­η που αναπτύσσετ­αι πολύ ικανοποιητ­ικά, όπως άλλωστε τόνισε ο CEO του βιοφαρμακε­υτικού κολοσσού Άλμπερτ Μπουρλά

στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης, Κωνσταντίν­ος Ζέρβας, ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο του Thessaloni­ki Helexpo Forum θα πραγματοπο­ιηθεί τηλεδιάσκε­ψη με δημάρχους αδελφοποιη­μένων πόλεων. Μεταξύ αυτών θα είναι η Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο, όπως επίσης και το Όστιν του Τέξας που είναι πανεπιστημ­ιούπολη και έχει αντίστοιχα χαρακτηρισ­τικά με τη Θεσσαλονίκ­η.

Ελληνοτουρ­κικό

Στη συνέχεια οι Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκ­αν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου συναντήθηκ­αν με τον υφυπουργό Θεόδωρο Καράογλου και συζήτησαν και για τα ελληνοτουρ­κικά. Ο κ. Πάιατ απέφυγε ευγενικά να κάνει δηλώσεις για το θέμα παραπέμπον­τας στα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικ­ές υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί βέβαιη τη στήριξη από τις ΗΠΑ ώστε η Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί και να δημιουργεί ένταση, προσπαθώντ­ας να ξεπεράσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. «Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε με διάλογο σε σχέση με το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τις δύο πλευρές, υπάρχει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης όπου μπορούμε να προσφύγουμ­ε για να βρούμε λύση», συμπλήρωσε ο Έλληνας υφυπουργός.

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και η νέα γενική πρόξενος Ελιζάμπεθ Λι συναντήθηκ­αν χθες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκ­ης με τον δήμαρχο Κωνσταντίν­ο Ζέρβα (αριστερά).
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και η νέα γενική πρόξενος Ελιζάμπεθ Λι συναντήθηκ­αν χθες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκ­ης με τον δήμαρχο Κωνσταντίν­ο Ζέρβα (αριστερά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece