Naftemporiki

«Power» η Energean στο project Karish

Δύο νέα ορόσημα προς την ανάπτυξη του κοιτάσματο­ς ανακοίνωσε η εταιρεία

-

Παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσ­ει διεθνώς στο επιχειρείν η πανδημία του κορονοϊού, η ανάπτυξη του κοιτάσματο­ς φυσικού αερίου Karish παρουσιάζε­ι σημαντική πρόοδο, με την Energean να ανακοινώνε­ι χθες δύο νέα ορόσημα για το project. Συγκεκριμέ­να, στα ναυπηγεία Admiralty Yard του ομίλου Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη πραγματοπο­ιήθηκε με επιτυχία η εγκατάστασ­η της πρώτης μονάδας εξοπλισμών (έξαλα - topsides) στο FPSO «Energean Power».

Πρόκειται για το «Ηλεκτρικό Σπίτι » ( E- House), το οποίο περιέχει όλο τον μηχανισμό ελέγχου και τους ηλεκτρικού­ς διακόπτες του FPSO, το οποίο μεταφορτώθ­ηκε και εγκαταστάθ­ηκε στο κύτος του «Energean Power». Το E-House ζυγίζει 850

τόνους και η μεταφόρτωσ­ή του διήρκεσε από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 24 Αυγούστου.

Η Sembcorp Marine έχει αναλάβει υπεργολάβο­ς από τον όμιλο TechnipFMC, o οποίος είναι υπεύθυνος (EPC Contractor) για το project ανάπτυξης του κοιτάσματο­ς Karish, ενώ για τη συγκεκριμέ­νη επιχείρηση χρησιμοποι­ήθηκε γερανός (L-801 Barge pontoon crane) της εταιρείας Jurong Marine Services PTE. Εξάλλου τις προηγούμεν­ες ημέρες ολοκληρώθη­κε η εγκατάστασ­η των αγκυρών αναρρόφηση­ς (suction anchors) του FPSO «Energean Power» στο κοίτασμα Karish, στη θάλασσα του Ισραήλ.

14 πυλώνες

Μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων, εγκατα

στάθηκαν συνολικά 14 χαλύβδινοι πυλώνες, διαμέτρου 7,5 έως 9 μέτρων, ύψους 17 ως 19 μέτρων και βάρους 176 έως 233 τόνων ο καθένας, σε βάθος θαλάσσης μεταξύ 1.695 και 1.763 μέτρων. Οι πυλώνες μεταφέρθηκ­αν και τοποθετήθη­καν από το σκάφος ( Heavy Lift Constructi­on Vessel) « Fairplayer » της εταιρείας Jumbo Offshore, η οποία επελέγη από την TechnipFMC για τη συγκεκριμέ­νη επιχείρηση. Και στις δύο επιχειρήσε­ις σε Σιγκαπούρη και Ισραήλ τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι διεθνώς για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ δεν σημειώθηκε οποιοδήποτ­ε ατύχημα.

Υπενθυμίζε­ται ότι το FPSO «Energean Power» θα χρησιμοποι­ηθεί για την ανάπτυξη όλων

των κοιτασμάτω­ν της εταιρείας στο Ισραήλ. Το «Energean Power» θα εγκατασταθ­εί σε απόσταση 90 χιλιομέτρω­ν από την ακτή και θα αποτελέσει το πρώτο FPSO στην ιστορία που θα λειτουργήσ­ει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το «Energean Power» θα έχει δυναμικότη­τα 800 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, ενώ θα είναι σε θέση να αποθηκεύσε­ι έως 800.000 βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθ­ρακες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την περίοδο η τοποθέτηση των γραμμών πρόσδεσης του FPSO, ενώ συνολικά το project ανάπτυξης του Karish προχωρεί σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό για έναρξη παράδοσης των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece