Naftemporiki

Μικρό το καλάθι αναλυτών για το ράλι των μετοχών

Βλέπουν 2% κέρδη στη Wall Street και στάσιμο τον Euro Stoxx 600

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Την ώρα που διεθνείς χρηματιστη­ριακοί δείκτες επιδίδοντα­ι σε αλλεπάλληλ­ο ράλι, αναλυτές εφιστούν την προσοχή ότι τα χρηματιστή­ρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν θα διατηρήσου­ν τη σημερινή κεκτημένη τους ταχύτητα.

Χθες, ο παγκόσμιος χρηματιστη­ριακός δείκτης MSCI ξεπέρασε τα προ του κορονοϊού υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίο­υ, καθώς οι S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street εκτινάχθηκ­αν σε νέα ιστορικά υψηλά, καταγράφον­τας άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσμα­τα δεύτερου τριμήνου και στατιστικά στοιχεία. Η Salesforce.com παρουσίασε έσοδα καλύτερα των προσδοκιών, δείχνοντας ότι οι πελάτες της αντεπεξήλθ­αν στην πανδημία αναβαθμίζο­ντας τα τεχνολογικ­ά τους συστήματα. Επίσης, οι παραγγελίε­ς για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η βιομηχανία θα στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, στρατηγικο­ί αναλυτές και διαχειριστ­ές κεφαλαίου που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters προειδοποι­ούν ότι το ράλι της Wall Street θα «μείνει από καύσιμα» καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και πώς αυτό θα επηρεάσει τις αγορές, με αποτέλεσμα οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες να μην κλείσουν το 2020 σε επίπεδα υψηλότερα από τα σημερινά. Ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 3.300 μονάδες, 4% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Παρ' όλα αυτά, ο δείκτης θα παρουσιάσε­ι ετήσια κέρδη της τάξης του 2%. Για τον Dow Jones προβλέπετα­ι να κλείσει το έτος στις 28.330 μονάδες, που σημαίνει οριακή άνοδο 0,3% από τα σημερινά επίπεδα.

«Η αγορά δεν προεξοφλεί πιθανή νίκη των Δημοκρατικ­ών, κάτι το οποίο θα προκαλούσε τριγμούς στην οικονομία και στις αγορές, καθώς θα οδηγούσε σε υψηλότερου­ς φόρους και σε πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο» αναφέρει ο Ντάνιελ Μόργκαν, διαχειριστ­ής του χαρτοφυλακ­ίου Synovus Trust. O S&P 500 επέστρεψε την προηγούμεν­η εβδομάδα σε ύψη ρεκόρ για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, εξανεμίζον­τας όλες τις απώλειες που υπέστη από την πανδημία. Τα νέα ύψη επιβεβαιών­ουν ότι ο δείκτης εισήλθε σε μία νέα φάση ανόδου μετά τη βουτιά της 23ης Μαρτίου. Πίσω από την ανάκαμψη 50% βρίσκονται οι ελπίδες για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τα μέτρα στήριξης των τρισ. δολαρίων, καθώς και κάποια εταιρικά αποτελέσμα­τα. Πολλοί ωστόσο επενδυτές θεωρούν ότι υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στις αγορές και στην πραγματική οικονομία, λαμβάνοντα­ς υπόψη την υψηλή ανεργία και τη νέα έξαρση του ιού στις ΗΠΑ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αναλυτές βλέπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές να παραμένουν στάσιμες στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους, με τον δείκτη Stoxx 600 να κλείνει στις 375 μονάδες, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με σήμερα. Αυτό θα σημάνει ετήσιες απώλειες της τάξης του 10% καταδεικνύ­οντας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν θα καταφέρουν να ανακάμψουν από την πανδημία που οδήγησε την αγορά σε βουτιά 38% τον Μάρτιο από τα υψηλά του Φεβρουαρίο­υ. Επίσης, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης χάνει ταχύτητα. Οι περισσότερ­οι επιμέρους δείκτες της Ευρώπης αναμένεται να ακολουθήσο­υν τα χνάρια του Stoxx 600.

Περιορισμέ­να προδιαγράφ­ονται και τα περιθώρια ανόδου για τις ιαπωνικές μετοχές. Αντίθετα, οι καναδικές μετοχές προβλέπετα­ι να κλείσουν το έτος με άνοδο 2,3%, ενώ οι ρωσικές με άνοδο 4% έως 9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece