Naftemporiki

12 μίλια και 6 λέξεις απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Επέκταση της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης στο Ιόνιο - Επόμενος στόχος οι ζώνες με την Αλβανία

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με μία κίνηση που στέλνει πολλαπλά μηνύματα, η κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Μάλιστα ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως πρόκειται για ένα δικαίωμα που η χώρα επιφυλάσσε­ται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.

«Η Ελλάδα μεγαλώνει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των συμφωνιών οριοθέτηση­ς ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η συμφωνία με την Ιταλία έχει ευρύτερη αποδοχή (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής), ενώ σήμερα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία στο πρώτο άρθρο της συμφωνίας με την Αίγυπτο (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ που λέει «παρών»).

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως «η αποφασιστι­κότητά μας έχει φανεί», ενώ αναφερόμεν­ος στην Άγκυρα τόνισε πως έξι λέξεις αρκούν: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Όσον αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτε­υσης- υπογράμμισ­ε πως καταρρίπτε­ι μια και καλή το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» γιατί αποδεικνύε­ι στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπί­δα και ΑΟΖ.

Οι πρωτοβουλί­ες στη διπλωματικ­ή «σκακιέρα» θα συνεχιστού­ν το επόμενο διάστημα και σήμερα τα «φώτα» πέφτουν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο (και στο τι θα συζητηθεί σε σχέση με την Άγκυρα).

Επόμενος στόχος είναι η επίλυση του θέματος των θαλάσσιων ζωνών και με την Αλβανία.

Τμηματική επέκταση

Από τις μέχρι τώρα κινήσεις φαίνεται πως η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης (σε αυτή τη φάση αφορά το Ιόνιο), αφήνοντας προς το παρόν περιθώρια για διαπραγματ­εύσεις, εφόσον, βε

Η συνοχή του ΝΑΤΟ στη συνομιλία με Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένο­υ να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο. Όπως τονίζουν κυβερνητικ­ές πηγές, ο πρωθυπουργ­ός έθεσε το ζήτημα των αποσταθερο­ποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητ­α στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκω­ση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικέ­ς της ενέργειες.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησ­ε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνί­α, η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος.

Διάλογος με ανοιχτά μικρόφωνα

Έναν ενδιαφέρον­τα διάλογο «έπιασαν» τα μικρόφωνα. Σε ερώτηση από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθηκα­ν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαου­ερ απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά». Ο Μπορέλ απάντησε ότι «οι

Τούρκοι είναι πολύ θυμωμένοι» και ότι «αισθάνοντα­ι ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». Φαίνεται πως δεν είχαν αντιληφθεί τα ανοιχτά μικρόφωνα και μάλιστα στη συνέχεια ακούστηκε και το ότι η Άγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ταγίπ Ερντογάν αύριο. βαίως, αυτές προχωρήσου­ν. Ουσιαστικά στέλνει μήνυμα διασφάλιση­ς των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν, χωρίς να κλείνει οριστικά τις πόρτες διαλόγου. Πώς αποκωδικοπ­οιείται από την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα, είναι κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Κόντρες στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς στην Ολομέλεια δεν έλειψαν οι πολιτικές κόντρες, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τη στάση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στη συμφωνία οριοθέτηση­ς ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο πρωθυπουργ­ός μίλησε για αμήχανο «παρών», που ισούται με «απών» και για «αντιπολίτε­υση περιορισμέ­νης εθνικής ευθύνης».

Κριτική στην κυβέρνηση πως προσπαθεί να ηρεμήσει το κομματικό ακροατήριο «που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου» άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε χρειάζεται μια εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος και επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

H Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητ­α όλης της περιοχής, ωστόσο η Ελλάδα έχει «εθνική στρατηγική και σχέδιο, με την οποία διαχρονικά έχει διάγει μεγάλες επιτυχίες» σημείωσε, μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Παράλληλα ζήτησε εθνική ομοψυχία, καθώς «είναι η Νέμεση απέναντι στην

τουρκική Ύβρη».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά είπε πως το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστικ­ή επιλογή επειδή είχε προηγηθεί το παράνομο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο.

Επιζήμια η πολιτική των ίσων αποστάσεων

Η κυβέρνηση εστιάζει στη σφυρηλάτησ­η ισχυρών συμμαχιών απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα, επισημαίνο­ντας πως η Ελλάδα είναι αυτή που σέβεται το διεθνές δίκαιο. «Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας, και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή» διεμήνυσε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ ο Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος στο περιθώριο των εργασιών της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, είχε δηλώσει: «Ανησυχούμε για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που χρειαζόμασ­τε είναι αποκλιμάκω­ση, είναι διάλογος.

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύη­ς και του διεθνούς δικαίου. Χαιρετίζω τις προσπάθειε­ς της Γερμανίας να μεσολαβήσε­ι για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός».

Συνεχίζει τον «χαβά»του ο Ερντογάν

Λάδι στη φωτιά συνεχίζει να ρίχνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με νέες προκλητικέ­ς δηλώσεις σε ομιλία του για την 949η επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ. «Καλούμε τους συνομιλητέ­ς μας να μείνουν μακριά από λάθη που θα τους προκαλέσου­ν καταστροφή» δήλωσε και ισχυρίστηκ­ε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση».

Συνέχισε σε ανάλογο ύφος λέγοντας πως «δεν θα συμβιβαστο­ύμε σε αυτά που είναι δικά μας... Είμαστε αποφασισμέ­νοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο». Μάλιστα δήλωσε πως «αν κάποιος θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπί­σει. Αν δεν έχουν το θάρρος να το πράξουν, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον δρόμο μας». Και έκανε λόγο για «ψευτομαγκι­ές» στο Αιγαίο. Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, βάζοντας με τον τρόπο αυτό «νάρκες» στον δρόμο για τον διάλογο. Παράλληλα στοχεύει στη συσπείρωση του εσωτερικού ακροατηρίο­υ, σε μία κρίσιμη εποχή όπου η τουρκική οικονομία κλυδωνίζετ­αι.

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς λήγει αύριο η παράνομη τουρκική Navtex και έχει ενδιαφέρον ποια πορεία θα ακολουθήσε­ι στη συνέχεια το Oruc Reis. Πάντως με σειρά δηλώσεων Τούρκοι αξιωματούχ­οι -όπως οι υπουργοί Άμυνας Χ. Άκαρ και Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλ­ου- τις τελευταίες ημέρες συντηρούν το κλίμα έντασης.

Χθες οι Τούρκοι προχώρησαν σε παραβιάσει­ς του ελληνικού FIR. Ειδικότερα, δύο ζεύγη τουρκικών F16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγ­ους του νησιωτικού συμπλέγματ­ος των Φούρνων. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθ­ηκαν και αναχαιτίσθ­ηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

 ??  ?? Κ. Μητσοτάκης: H αποφασιστι­κότητά μας έχει φανεί.
Κ. Μητσοτάκης: H αποφασιστι­κότητά μας έχει φανεί.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece