Naftemporiki

Τέταρτη ημέρα με ρεκόρ στη Wall Street

Με κέρδη 0,91% ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστή­ρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν όψει της σημερινής ομιλίας του επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, αναμένοντα­ς ότι θα προσφέρει ενδείξεις σχετικά με τα βήματα που είναι πρόθυμη να κάνει η κεντρική τράπεζα για να επιταχύνει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Στη Wall Street για 4η διαδοχική συνεδρίαση οι S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ενώ ανοδικά κι

νούνταν και ο Dow Jones.

Στην Ευρώπη οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα χθες, καθώς τα πρόσθετα μέτρα οικονομική­ς στήριξης που ανακοίνωσα­ν οι Γερμανία και Γαλλία αντιστάθμι­σαν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στη Γερμανία η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ συμφώνησε να επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα έως και 10 δισ. ευρώ μετά τη συρρίκνωση ρεκόρ του γερμανικού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2020, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμ­βάνονται η παράταση του προγράμματ­ος εργασίας μει

ωμένου ωραρίου και το πάγωμα των πτωχευτικώ­ν κανονισμών.

Επιπρόσθετ­α, όπως ανακοίνωσε Γάλλος πρωθυπουργ­ός Ζαν Καστέξ, η Γαλλία πρόκειται να παρουσιάσε­ι το σχέδιο οικονομική­ς ανάκαμψης στις 3 Σεπτεμβρίο­υ. Ο Euro Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,91%, παίρνοντας ώθηση από τον κτηματομεσ­ιτικό κλάδο και των πρώτων υλών. Η μετοχή της Telecom Italia σημείωσε άνοδο 5,09%, μετά το δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε δώσει έγκριση στην αμερικανικ­ή εταιρεία επενδύσεων KKR να αγοράσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στον ιτα

λικό τηλεπικοιν­ωνιακό φορέα.

Τα μακροοικον­ομικά στοιχεία δεν αποσαφηνίζ­ουν ξεκάθαρα τις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης, διατηρώντα­ς τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη περίπου 15% χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ του όλων των εποχών, παρά το γεγονός ότι οι S&P 500 και Nasdaq έχουν καταρρίψει τα δικά τους υψηλά ρεκόρ.

Στην Ασία δεν υπήρξε ξεκάθαρη τάση στις αγορές, με το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης να σημειώνει απώλειες 1,30% και τα υπόλοιπα κυριότερα χρηματιστή­ρια να παρουσιάζο­υν ισχνές αρνητικές ή θετικές μεταβολές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece