Naftemporiki

Κέρδισε έδαφος το δολάριο

Με πτώση ευρώ και ελβετικό φράγκο - Ανοδικά η στερλίνα

- Της Μαρίας Βε mariave@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Αντιστράφη­καν χθες οι ρόλοι για την ισοτιμία δολαρίου/ ευρώ, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να κινείται ελαφρώς ανοδικά έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν συγκρατημέ­νη αισιοδοξία και διαπραγματ­ευτήκαν προσεκτικά, εν αναμονή των δηλώσεων του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, αναμένεται σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας, που θα πραγματοπο­ιηθεί μέσω τηλεδιάσκε­ψης, να περιγράψει πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο της νομισματικ­ής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να κινηθεί ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό που περιμένουν οι επενδυτές να διαπιστώσο­υν είναι εάν η Fed αλλάξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με αναλυτές, εάν η Fed έθετε ως στόχο για τον πληθωρισμό έναν μέσο όρο αντί για το σημερινό σταθερό 2%, αυτό πιθανότατα να σήμαινε χαμηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, στο επίκεντρο βρίσκεται και το συνεχιζόμε­νο πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον, καθώς Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­άνοι αδυνατούν να

δώσουν νέα πνοή στις συνομιλίες για ένα δημοσιονομ­ικό πακέτο τόνωσης, με τους επενδυτές να περιμένουν πρόσθετα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα, όσον αφορά τα σχέδιά της για την παροχή επιπλέον τόνωσης στην οικονομία.

Το ευρώ υποχώρησε 0,13% και άλλαξε χέρια στο 1,1823 έναντι του δολαρίου, από 1,1819 την προηγούμεν­η ημέρα, με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί χθες ενδοσυνεδρ­ιακά 0,14% στο 92,81.

Ωστόσο, ενισχυμένο κατά 0,5% έναντι του αμερικανικ­ού εμφανίστηκ­ε και πάλι το δολάριο Αυστραλίας με την ισοτιμία στο 0,7229, πλησιάζοντ­ας το υψηλό της προηγούμεν­ης Τετάρτης στο 0,7275.

Τα θετικά στοιχεία των πωλήσεων οχημάτων του Αυγούστου ωστόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο ώθησαν την στερλίνα σε μια από τις καλύτερες επιδόσεις της χθες, καθώς ενισχύθηκε 0,5%, στο 1,3209 έναντι του δολαρίου, ενώ το ευρώ έναντι της στερλίνας υποχώρησε ελαφρώς 0,6%, με την ισοτιμία στις 0,8951 πένες. Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε έναντι δολαρίου 0,2% στο 1,101 και έναντι του ευρώ στο 0,93.

Στην Ασία, αφού σταθεροποι­ήθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι επενδυτές έδειξαν πιο επιφυλακτι­κοί ως προς την ανάκαμψη, μετά τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθη­καν σε διάφορα σημεία του κόσμου. Ωστόσο, τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα επίσης στην ομιλία Πάουελ, αλλά και στη προσεχή ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμά­των.

Το κινεζικό γιουάν ενισχύθηκε σε σχέση με το δολάριο 0,3% στο 7,384, ενώ το αμερικανικ­ό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2% και σε σχέση με το γιέν, στα 106,129 γιέν ανά δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 27ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece