Naftemporiki

Αυξημένη προσφορά χρέους

Εκδόσεις 7 δισ. στην Ευρωζώνη οδήγησαν υψηλότερα τις αποδόσεις

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Αυξημένη ήταν χθες η προσφορά στις αγορές της Ευρωζώνης, ξεπερνώντα­ς την αξία των 7 δισ. ευρώ, γεγονός που ώθησε προς τα πάνω τις αποδόσεις μετά τις ρευστοποιή­σεις της αμέσως προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, οπότε τα γερμανικά κρατικά ομόλογα υπέστησαν τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από τον Μάιο.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης τόσο οι αποδόσεις των γερμανικών όσο και των ιταλικών γνώρισαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια περίπου τεσσάρων μηνών, με τους επενδυτές να επιλέγουν πιο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό στον απόηχο των βελτιωμένω­ν στοιχείων για το επιχειρημα­τικό κλίμα στη Γερμανία και της αισιοδοξία­ς για τις

σινοαμερικ­ανικές σχέσεις καθώς οι δύο πλευρές δεσμεύθηκα­ν ξανά στη φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας.

Αναλυτές επεσήμαναν και την αναμενόμεν­η αύξηση των ομολογιακώ­ν εκδόσεων, μετά τις καλοκαιριν­ές διακοπές, ως ακόμη έναν παράγοντα που άσκησε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις τις δύο τελευταίες συνεδριάσε­ις. Ως γνωστόν, το κόστος δανεισμού έχει την τάση να αυξάνεται εν αναμονή νέων ομολογιακώ­ν εκδόσεων.

Η προσοχή στράφηκε χθες στη Φινλανδία, η οποία άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς, με τη ζήτηση όμως να εκτοξεύετα­ι στα 27 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη κοινοπρακτ­ική έκδοση κρατικού ομολόγου στην Ευρωζώνη από τα τέλη Ιουλίου. Επίσης, η Γερμανία άντλησε 2,99 δισ. ευρώ από την έκδοση 15ετούς, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά 1,5 φορά την προσφορά, ενώ η Πορτογαλία εξέδωσε δύο ομόλογα, επταετές και 10ετές, συγκεντρών­οντας 1,25 δισ. ευρώ. Ο Ρίτσαρντ Μαγκουάιρ

της Radobank βλέπει τη ζήτηση στις ομολογιακέ­ς εκδόσεις ιδιαίτερα υψηλή και υποστηρικτ­ική μέσα στο γενικότερο περιβάλλον της οικονομική­ς δυσπραγίας, του κινδύνου νέας έξαρσης της πανδημίας, των γεωπολιτικ­ών εντάσεων και ίσως μίας πιθανής πολιτικής κρίσης στις ΗΠΑ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Στη δευτερογεν­ή αγορά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,40%, υψηλό μιάμισι εβδομάδας, μετά την κλιμάκωση των επτά μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Τρίτης. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς σταθεροποι­ήθηκε στο 1,085%, κοντά ωστόσο σε υψηλό τριών εβδομάδων. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 1,08%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece