Naftemporiki

Εβδομάδα κινηματογρ­αφικήςφιλο­δοξίας

Περιπέτεια, δράμα, κωμωδία, αλλά και ένα νεανικό ρομάντζο στις ταινίες που βγαίνουν στη μεγάλη οθόνη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Επική περιπέτεια διά χειρός Κρίστοφερ Νόλαν, βραβευμένη βουλγαρική δραματική κομεντί, ατμοσφαιρι­κό οικογενεια­κό δράμα του Ατόμ Εγκογιάν, διαχρονική κωμωδία βραβευμένη με πέντε Όσκαρ και νεανικό ρομάντζο συνθέτουν το κινηματογρ­αφικό παζλ της εβδομάδας.

«Tenet»: Ένα δίδυμο μυστικών πρακτόρων δουλεύουν για λογαριασμό μιας μυστηριώδο­υς οργάνωσης, με αποστολή να αποτρέψουν τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μοναδικό στοιχείο για να τους κατευθύνει η λέξη «tenet», ενώ οι προσπάθειέ­ς τους δυσκολεύου­ν ακραία όταν καλούνται να αντιμετωπί­σουν τους εχθρούς τους σε συνθήκες όπου ο χρόνος τέμνεται.

Την επική περιπέτεια στον κό

σμο της παγκόσμιας κατασκοπία­ς -με ένα λαμπρό καστ που περιλαμβάν­ει τους Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτ­ον, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Μάικλ Κέιν, Άαρον Τέιλορ- Τζόνσον, Κένεθ Μπράνα, Κλεμένς Πόεσι και Ντίμπλ Καπαντία-, υπογράφει ο Κρίστοφερ Νόλαν, το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο με την κινηματογρ­αφική φιλοδοξία - ο ίδιος επιμένει ότι αυτή είναι η πιο φιλόδοξη απ’ όλες τις ταινίες του.

«Ο Πατέρας»: Στη βραβευμέ

νη -στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι- βουλγαρική δραματική κομεντί των Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ, ο Βασίλ έχει πρόσφατα χάσει την επί χρόνια σύζυγό του Βαλεντίνα. Στην κηδεία της, μια γειτόνισσα θα τον πλησιάσει για να του πει πως μίλησε, πρόσφατα, τηλεφωνικά με τη νεκρή του σύντροφο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει μια μεταφυσική αναζήτηση, για να επικοινωνή­σει μαζί της. Θα βρει σθεναρά απέναντί του τον γιο του, Πάβελ, αλλά ο ίδιος πλέον πιστεύει πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του για τη Βαλεντίνα. Όσο η ιστορία ξεδιπλώνετ­αι, τόσο το παράλογο βρίσκει τη θέση του στο δράμα. O «Πατέρας» είναι ένα χαμηλόφωνο, οικογενεια­κό δράμα για το πόσο δύσκολο είναι τελικά να επικοινωνή­σειςμε τους κοντινούς σου ανθρώπους.

«Τιμώμενος Επισκέπτης»: Στο ατμοσφαιρι­κό οικογενεια­κό δράμα του Ατόμ Εγκογιάν, ο Τζιμ και η κόρη του Βερόνικα, μια νεαρή δασκάλα μουσικής, επιχειρούν να ξεδιπλώσου­ν τις πολύπλοκες ιστορίες τους και τα αλληλένδετ­α μυστικά τους. Μετά από μια φάρσα που εξελίσσετα­ι πολύ άσχημα, η Βερόνικα καταδικάζε­ται αδίκως για ένα, σεξουαλική­ς φύσεως, έγκλημα. Παρ’ όλα αυτά, η Βερόνικα θεωρεί πως της αξίζει να τιμωρηθεί για κάποια άλλα εγκλήματα του παρελθόντο­ς που τη βαραίνουν, και για τα οποία νιώθει ένοχη. Ο πατέρας της, αδυνατεί να καταλάβει την αδιαλλαξία της κόρης του και η αγωνία του αρχίζει σταδιακά να επηρεάζει την επαγγελματ­ική του ζωή. Ακροβατώντ­ας μεταξύ θρίλερ και ψυχολογικο­ύ δράματος, ο Ατόμ Εγκογιάν δοκιμάζει να ξαναβρεί τη χαμένη φόρμα της καριέρας του.

«After 2 Μετά τη Σύγκρουση»: Στο νεανικό ρομάντζο του Ρότζερ Καμπλ, ο Χάρντιν θα είναι πάν

τα... ο Χάρντιν. Είναι στα αλήθεια, ο ευαίσθητος τύπος που η Τέσα ερωτεύτηκε παράφορα ή είναι ένας άγνωστος; Η Τέσα εύχεται να μπορούσε να εξαφανιστε­ί, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Ειδικά όταν θυμάται τις γεμάτες πάθος νύχτες τους. Όμως, δεν είναι σίγουρη αν μπορεί να αντέξει ακόμα μία προδοσία. Αφοσιώνετα­ι στις σπουδές της και κάνει την πρακτική της στον εκδοτικό οίκο που ονειρευότα­ν. Την ίδια στιγμή, ένας όμορφος συνάδελφός της, ο Τρέβορ, την πολιορκεί. Είναι, ακριβώς, το αγόρι που θα έπρεπε να έχει. Ο Χάρντιν ξέρει ότι έκανε λάθος, ίσως το μεγαλύτερο της ζωής του. Θέλει να διορθώσει τα λάθη του και να ξεπεράσει τους δαίμονές του. Δεν θα χάσει την Τέσα χωρίς μάχη. Αλλά, μπορεί να αλλάξει; Θα αλλάξει… για την αγάπη; Μετά τη σύγκρουση… η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

 ??  ?? «After 2 Μετά τη Σύγκρουση»
«Ο Πατέρας»
«After 2 Μετά τη Σύγκρουση» «Ο Πατέρας»
 ??  ?? «Tenet»
«Tenet»
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece