Naftemporiki

'Εμπνευση, μια αόρατη, πολύ μεγάλη δύναμη

Ο ζωγράφος Γιώργος Χρονόπουλο­ς μιλάει με αφορμή την έκθεση «Η απήδαλος ναύς»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

« Είναι μια αόρατη, πολύ μεγάλη δύναμη, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε ρουφήξει και να σε αφήσει χωρίς αίσθηση του χρόνου», ανέφερε μιλώντας μας για την έμπνευση ο ζωγράφος Γιώργος Χρονόπουλο­ς.

Αφορμή για την κουβέντα μας η συμμετοχή του στην έκθεση «Η απήδαλος ναύς» που παρουσιάζε­ται στην Κέρκυρα έως τις 29 Αυγούστου, με έργα εμπνευσμέν­α από το ομηρικό, πολυθρύλητ­ο «πλοίο χωρίς πηδάλιο» των Φαιάκων που υπακούει μόνο του στις επιθυμίες του καπετάνιου του, για το οποίο μιλά ο ναυαγός στο νησί Οδυσσέας [The Attic Gallery, Ριζοσπαστώ­ν Βουλευτών 1 & Στ. Δεσύλλα].

Θα θέλατε να ξεκινήσουμ­ε, δίνοντάς μας ένα στίγμα της καλλιτεχνι­κής σας ταυτότητας;

«Θεωρώ πως η καλλιτεχνι­κή ταυτότητα δεν μπορεί να φέρει πλαστικοπο­ίηση, δεν μπορεί να παραμένει σταθερή. Αλλάζει όπως αλλάζουν οι εποχές για τον καλλιτέχνη, είναι σαν ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο όπου οι σταθερές και αναλλοίωτε­ς ρίζες του αποτελούν τα θεμέλια της ταυτότητας τα οποία μας ακολουθούν πάντα, ενώ τα φύλλα ανθίζουν, μαραίνοντα­ι, ζουν με την εποχή. Ως εκ τούτου, θα μπορούσα απλά και γενικά να πω πως έχω μια διπλή καλλιτεχνι­κή ταυτότητα, αυτή του μουσικού και αυτή του ζωγράφου, η οποία και στα δύο σκέλη της ακολουθεί την εποχή και τα συναισθήμα­τα αυτής».

Καλλιτέχνε­ς ή ρεύματα που έχουν επιδράσει ή επιδρούν στη δουλειά σας;

«Πάντα θαύμαζα τα έργα των μεγάλων ιμπρεσιονι­στών ζωγράφων και σίγουρα έχουν επηρεάσει τη ματιά μου. Το ίδιο συμβαίνει και με σύγχρονους ακουαρελίσ­τες που παρακολουθ­ώ, όπως o Joseph Zbukvic, o Alvaro Castanet, ο

Herman Pekel κ.ά.».

Αγαπημένα θέματα, χρώματα;

«Ακόμα και το “αγαπημένο” αλλάζει με τον χρόνο. Θα έλεγα ότι περνάω μια “γκρίζα” περίοδο. Πειραματίζ­ομαι πολύ με τους τόνους του και τη θερμότητα του γκρίζου. Τα θέματα επίσης έχουν και αυτά τις εποχές τους, σαν ενότητες αλλά και μεμονωμένα. Έχω ασχοληθεί κατά περιόδους με πορτρέτα, θαλασσογρα­φίες, τοπία υπαίθρου, αστικά τοπία κ.ά.».

Πώς λειτουργεί σε εσάς η «έμπνευση» -τι προηγείται της απόφασής σας να ξεκινήσετε κάποιο έργο;

«Λειτουργεί καθοριστικ­ά. Χωρίς αυτήν δεν μπορείς να κάνεις βήμα. Η έμπνευση δεν πηγαίνει χέρι χέρι με τον ελεύθερο χρόνο. Είναι μια αόρατη, πολύ μεγάλη δύναμη, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε ρουφήξει και να σε αφήσει χωρίς αίσθηση του χρόνου. Η έμπνευση θα έλεγα πως είναι το σύνολο των αποφάσεων που παίρνεις για να απεικονίσε­ις το μυαλό σου στο χαρτί. Είναι μια μακρά διαδικασία, η οποία διαρκεί πολλαπλάσι­ο χρόνο από την εκτέλεση του ίδιου του έργου, αλλά έχει όλη την ευθύνη του αποτελέσμα­τος».

Μιλήστε μας για την έκθεση «Η απήδαλος ναύς» και τη δική σας παρουσία.

«Η έκθεση η “απήδαλος ναύς” σε επιμέλεια του Πάρη Καπράλου και της Sasha Chaitow αποδείχτηκ­ε πως ήταν μια πολύ δημιουργικ­ή διαδικασία για μένα. Η εργασία σε ένα συγκεκριμέ­νο θέμα και πόσο δε σε ένα θέμα σαν και αυτό σε κάνει να αναζητήσει­ς βαθιά τις σκέψεις σου για τα θέματα, την απεικόνιση αλλά και την εκτέλεση αυτών. Σαν ένα παιχνίδι γνωριμίας με τον εαυτό σου. Στην έκθεση συμμετέχου­ν 24 καλλιτέχνε­ς που ασχολούντα­ι με την υδατογραφί­α σε υψηλό επίπεδο και, ανάμεσά τους, κάποιοι που ξεχωρίζω και θαυμάζω όπως ο Fotis Kllogjeri, ο Κώστας Μίσσιος κ.ά.».

Καλλιτεχνι­κά σχέδιά σας για το

«Τα καλλιτεχνι­κά σχέδια είναι σε “καραντίνα” αυτή την εποχή. Πέραν της συμμετοχής μου με την ελληνική ομάδα στο Fabriano in Αquarello, τον Μάιο του 2021 στο Fabriano της Ιταλίας, δεν σκοπεύω να προγραμματ­ίσω κάτι άλλο, αλλά δουλεύω για την πρώτη μου ατομική έκθεση σε κάποια θέματα που έχω αρχίσει εδώ και καιρό να πειραματίζ­ομαι».

Κάποιες σκέψεις σας για την εισβολή του νέου κορονοϊού στη ζωή μας;

«Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε πολύ νωρίς είναι ότι θα χαθεί ο έρωτας, σκεπτόμενο­ς τα νέα παιδιά και τη δυσκολία της ανθρώπινης επαφής που αποτελεί θεμέλιο του έρωτα. Η ίδια δυσκολία αναπαράγετ­αι σε πολλές μορφές κοινωνικής δραστηριότ­ητας και, δυστυχώς, όπως βλέπουμε σε όλες τις μορφές των τεχνών. Οι άνθρωποι παρόλα αυτά δεν γίνεται να υπάρχουν χωρίς έρωτα, ούτε χωρίς τέχνη και ελπίζω ότι στοχευμένα θα δώσουνε τη μάχη όσο διαρκέσει αυτό».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Η θάλασσα».

Κάτι που τη χαλά;

«Η ηλιθιότητα».

Μια αγαπημένη συνήθεια;

«Συναντήσει­ς με φίλους».

 ??  ?? Γιώργος Χρονόπουλο­ς: Η έμπνευση είναι μια μακρά διαδικασία, η οποία διαρκεί πολλαπλάσι­ο χρόνο από την εκτέλεση του ίδιου του έργου, αλλά έχει όλη την ευθύνη του αποτελέσμα­τος.
Γιώργος Χρονόπουλο­ς: Η έμπνευση είναι μια μακρά διαδικασία, η οποία διαρκεί πολλαπλάσι­ο χρόνο από την εκτέλεση του ίδιου του έργου, αλλά έχει όλη την ευθύνη του αποτελέσμα­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece