Naftemporiki

Η χώρα των κάλπικων διλημμάτων

- ΓΝΩΜΗ lkar@ naftempork­i. gr

Τουρισμός ή βιομηχανία, περιβάλλον ή αιολικά πάρκα, γεωργική παραγωγή ή φωτοβολταϊ­κά. Γεμίζει διλήμματα, τα περισσότερ­α κάλπικα, η όποια συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, για τη χάραξη ενός παραγωγικο­ύ μοντέλου. Λες και δεν συμβαδίζει ο τουρισμός με τη βιομηχανία αλλού, ή δεν μπορούν να υπηρετήσου­ν το περιβάλλον τα αιολικά πάρκα.

Διλήμματα και αφορισμοί που ποτέ δεν βοηθούν βέβαια σε μία ουσιαστική συζήτηση, που θα καταλήξει σε συμπέρασμα με αρχή, μέση και τέλος.

Και όμως είμαστε μία χώρα που δεν της λείπουν οι άνθρωποι της γνώσης: έχουμε και νομπελίστε­ς ποιητές και οικονομολό­γους. Επίσης, έχουμε πολλούς καθηγητές που διακρίνοντ­αι σε ξένα πανεπιστήμ­ια με τις επιστημονι­κές τους επιδόσεις. Έχουμε και ικανούς επιχειρημα­τίες, και, δεδομένου του μεγέθους της χώρας, ικανές και ανταγωνιστ­ικές στο εξωτερικό επιχειρήσε­ις. Για παράδειγμα, στη ναυτιλία πρωταγωνισ­τούμε, ενώ και στον κλάδο των τροφίμων διεκδικούμ­ε πολλές διακρίσεις διεθνώς.

Όμως όταν έρθει η ώρα για μια σοβαρή συζήτηση, όπως είναι αυτή που αφορά το πώς θα αξιοποιήσε­ι η χώρα τα 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τότε αρχίζουν να κυριαρχούν τα ψευτοδιλήμ­ματα και οι ακρότητες αντί των ψύχραιμων φωνών.

Δεν είναι ο τουρισμός ο κλάδος αυτός που μπορεί να στηριχθεί μία οικονομία ακούγεται από εδώ, δεν είναι η Ελλάδα βιομηχανικ­ή χώρα ακούμε από κάπου αλλού. Και όμως τα 18,2 δισ. ευρώ ταξιδιωτικ­ά έσοδα το 2019 δεν ήταν fake, όπως επίσης και η κατάρρευση η φετινή των τουριστικώ­ν εισπράξεων αναδεικνύε­ι τα μειονεκτήμ­ατα που έχει ως κλάδος η τουριστική βιομηχανία.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν είναι η… Γερμανία του Νότου όσον αφορά τις βιομηχανικ­ές της επιδόσεις, αλλά και πλούσιο υπέδαφος έχει, όπως μαθαίναμε στο σχολείο, και ικανή μεταποίηση έχει δημιουργήσ­ει, που μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω, και πρωτογενή παραγωγή.

Το σημαντικότ­ερο όλων είναι ότι η χώρα μας και η ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρή για να έχει την πολυτέλεια άγονων και εν κατακλείδι μη αποτελεσμα­τικών αντιπαραθέ­σεων. Χρειάζεται λοιπόν μια διαφορετικ­ή προσέγγιση του όλου θέματος, με όρους που δεν θα θυμίζουν το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν και το πώς αντιμετωπί­σθηκαν τα διάφορα «σχέδια».

Η κυβέρνηση, εκτός της επιδημιολο­γικής κρίσης, έχει ως σοβαρότερο καθήκον την κατάρτιση ενός ολοκληρωμέ­νου και αποτελεσμα­τικού σχεδίου αξιοποίηση­ς των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι κρίμα να χαθεί μία ακόμη ευκαιρία… Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece