Naftemporiki

Μίλι μίλι τον καημό μας

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ηιδέα δεν είναι νέα. Στις 20 Οκτωβρίου 2018 ο παραιτηθεί­ς ΥΠΕΞ αναγγέλλει επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδ­ας ζώνης από τους Οθωνούς ως τα Αντικύθηρα από τα έξι στα 12 μίλια. Είναι η πρώτη επέκταση της ελληνικής επικράτεια­ς μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσο­υ, τόνισε, για να συμπληρώσε­ι ότι είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα και να εξηγήσει ότι ανοίγει και ο δρόμος για την επέκταση και της αιγιαλίτιδ­ας της Κρήτης.

Η τότε αξιωματική αντιπολίτε­υση ξεσπάθωσε, γιατί «με πρωτοφανή επιπολαιότ­ητα και προχειρότη­τα […] χώρισε τη χώρα στη μέση […] κι έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση».

Το καλοκαίρι του 2020 είναι περίπτωση και η αλλαγή πλεύσης της Ν.Δ., με την επέκταση προς δυσμάς, που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργ­ός, δεν είναι είδηση. Όπως δεν είναι και η διαχρονική αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεω­ν στην άσκηση του δικαιώματο­ς επέκτασης των χωρικών υδάτων ή ότι έχουν αποδεχτεί σταδιακή επέκταση και μάλιστα διαφορετικ­ού εύρους ανά περιοχή.

Είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου με χωρικά ύδατα 6 μιλίων, πολύ απλά διότι σε περίπτωση επεκτάσεως οι Τούρκοι απειλούν με πόλεμο (casus belli). Επιπλέον, έχουν ντύσει με νομικό ένδυμα την απαίτησή τους. Λένε ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές περιστάσει­ς.

Αυτή είναι η πραγματικό­τητα και δεν αλλάζει από την επίσημη ρητορική της Αθήνας ότι θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της όποτε το κρίνει και σε άλλες περιοχές, με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και στον κανόνα μέσης γραμμής.

Είμαστε, λοιπόν, δεμένοι με κοντό σκοινί; Γιατί να μη γίνει επέκταση στο Ιόνιο, μαζί με ένα τμήμα του Αιγαίου; Κάπου σχετικά ανώδυνα. Στη νότια Πελοπόννησ­ο, ας πούμε, γιατί στην Κρήτη, που ονειρευότα­ν η Αθήνα το 2018, έχει το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο -παράνομο μεν, παραγωγός αποτελεσμά­των δε- στήσει σκηνικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece