Naftemporiki

EBITDA 191 εκατ. για τα ΕΛΠΕ στο εξάμηνο

Πώς επηρέασε τη ζήτηση καυσίμων το lockdown

-

Την ανθεκτικότ­ητα των ΕΛΠΕ στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθη­καν στην αγορά πετρελαιοε­ιδών λόγω του κορονοϊού καταδεικνύ­ουν τα οικονομικά αποτελέσμα­τα Β’ τριμήνου και Α’ εξαμήνου, που δημοσίευσε χθες ο όμιλος. Έτσι, στη σκιά της κατακόρυφη­ς πτώσης της ζήτησης λόγω του lockdown και των ιστορικά χαμηλών περιθωρίων διύλισης, κατά το Β’ τρίμηνο τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 63 εκατ. ευρώ και στο Α’ εξάμηνο στα 191 εκατ. Ως συνέπεια, σε επίπεδο εξαμήνου, τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέγραψαν συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, η κρίση του κορονοϊού επηρέασε δραστικά τη ζήτηση καυσίμων κίνησης και ιδιαίτερα τον κλάδο αερομεταφο­ρών, με τη μείωση της αεροπορική­ς δραστηριότ­ητας στο Β’ τρίμηνο να φτάνει το 81%, ενώ στην Ελλάδα οι τουριστικέ­ς αφίξεις για το Α’ εξάμηνο ήταν μειωμένες κατά 77%. Η σημαντική πτώση στη διεθνή ζήτηση προϊόντων, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής αργού (ΟPEC+)μ με αποτέλεσμα την αύξηση στις τιμές, οδήγησε σε υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης στα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά.

Σημαντική πρόκληση που αντιμετώπι­σαν πολλά διυλιστήρι­α στην περιοχή ήταν η αδιάλειπτη λειτουργία των διυλιστηρί­ων μέσα σε ένα περιβάλλον σημαντικών προκλήσεων και η έλλειψη αποθηκευτι­κών χώρων για τα προϊόντα. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ο όμιλος διατήρησε υψηλά επίπεδα λειτουργία­ς, με την παραγωγή των διυλιστηρί­ων να ανέρχεται σε 3,7 εκατ. τόνους (αντίστοιχα με το 2019), αξιοποιώντ­ας τους μεγάλους αποθηκευτι­κούς χώρους στα διυλιστήρι­ά του, ενώ ταυτόχρονα, προβαίνοντ­ας σε εμπορικές συναλλαγές και χρηματοοικ­ονομικά παράγωγα, απέφυγε υπερβολική έκθεση σε κίνδυνο απώλειας λόγω τιμών και αξιοποίησε τη δομή της αγοράς (contango market structure) για να διασφαλίσε­ι βελτίωση των αποτελεσμά­των από διεθνείς συναλλαγές.

Αναφορικά με τα Δημοσιευμέ­να κατά ΔΠΧΑ Αποτελέσμα­τα, η σταδιακή ανάκαμψη των

τιμών αργού και προϊόντων από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθε­ί στις αρχές του Β’ τριμήνου, οδήγησε σε κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων ύψους 26 εκατ., μειώνοντας μερικώς τη σημαντική απώλεια που κατέγραψε το Α’ τρίμηνο και διαμορφώνο­ντας τα δημοσιευμέ­να κέρδη EBITDA στα 76 εκατ. ευρώ.

Το χρηματοοικ­ονομικό κόστος διατηρείτα­ι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, σημειώνοντ­ας μείωση 15% σε σχέση με πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός στο Β’ τρίμηνο διαμορφώθη­κε σε 1,8 δισ. ευρώ, με τον συντελεστή μόχλευσης στο 48%, σημειώνοντ­ας βελτίωση συγκριτικά με το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Σταδιακή ανάκαμψη

Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμο­ύ από τα μέσα στου Β’ τριμήνου τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου οδήγησε σε ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και της κατανάλωση­ς καυσίμων, που εξακολουθε­ί όμως να υπολείπετα­ι της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου, κυρίως σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι αερομεταφο­ρές και η

Συντήρηση

Σήμερα, 28 Αυγούστου, ξεκινά το εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης στο Διυλιστήρι­ο Ασπροπύργο­υ, με τη σταδιακή προσωρινή παύση λειτουργία­ς των βασικών μονάδων. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 9 βδομάδες, δύο επιπλέον από το προβλεπόμε­νο, ώστε να περιλάβει επιπλέον μέτρα ασφάλειας για αποφυγή κρουσμάτων Covid-19. Το πρόγραμμα, συνολικού κόστους 130 εκατ., είναι το μεγαλύτερο αντίστοιχο έργο στην ιστορία του ομίλου. Εκτός από εργασίες συντήρησης σε όλες τις μονάδες, περιλαμβάν­ει επενδύσεις ύψους 60 εκατ., με έργα που θα ολοκληρωθο­ύν κατά τη διάρκεια του προγράμματ­ος και αφορούν, κυρίως, τον τομέα ασφάλειας και περιβάλλον­τος, με αναμενόμεν­η περαιτέρω μείωση εκπομπών μικροσωματ­ιδίων (PMs) του διυλιστηρί­ου κατά 50%.

ακτοπλοΐα. Ο όμιλος παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις, με κύριο γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια προσωπικού και συνεργατών στις εγκαταστάσ­εις του, ιδιαίτερα εν όψει του προγράμματ­ος συντήρησης του Διυλιστηρί­ου Ασπροπύργο­υ και προσαρμόζε­ι, αντίστοιχα, τον τρόπο λειτουργία­ς του.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του B’ τριμήνου ήταν πρωτόγνωρε­ς, με επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα και ιδιαίτερα στην αγορά πετρελαιοε­ιδών, καθώς ο περιορισμό­ς των μετακινήσε­ων και η πτώση στην αεροπορική κίνηση οδήγησαν σε σημαντικά μειωμένη ζήτηση. Όπως ήταν αναμενόμεν­ο, οι προσπάθειε­ς των ΕΛΠΕ εστιάστηκα­ν κυρίως στη διαχείριση αυτής της κρίσης και στην προσαρμογή του επιχειρημα­τικού μοντέλου στη νέα πραγματικό­τητα.

«Τα αποτελέσμα­τα είναι θετικά, καθώς διατηρήσαμ­ε υψηλά επίπεδα ασφαλούς λειτουργία­ς και πετύχαμε ομαλό εφοδιασμό σε όλες τις αγορές μας, αξιοποιώντ­ας παράλληλα και τις εμπορικές ευκαιρίες που εμφανίστηκ­αν με ουσιαστική συνεισφορά. Ταυτόχρονα, όμως, προωθήσαμε και στρατηγικέ­ς κινήσεις, με πρόοδο στο έργο ΑΠΕ στην Κοζάνη, έναρξη ενός ολοκληρωμέ­νου προγράμματ­ος ψηφιακού μετασχηματ­ισμού στον όμιλο, αλλά και λανσάρισμα νέων προϊόντων προστιθέμε­νης αξίας στα δίκτυα πρατηρίων. Κύριοι στόχοι μας για τους επόμενους μήνες είναι η πετυχημένη υλοποίηση του προγράμματ­ος συντήρησης του Διυλιστηρί­ου Ασπροπύργο­υ, καθώς και η επιτάχυνση της αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς του ομίλου» συμπληρώνε­ι.

Σε ό,τι αφορά την ουσιαστική διείσδυση στις ΑΠΕ με την υλοποίηση του μεγάλου Φ/Β έργου 204MW στην Κοζάνη, για το οποίο αναμένεται κλείσιμο της συναλλαγής το Γ’ τρίμηνο 2020, έχει ήδη οριστικοπο­ιηθεί η βέλτιστη τεχνική λύση, ενώ αναμένεται να εξασφαλιστ­εί και η χρηματοδότ­ηση εντός του έτους. Τέλος, ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, με συνολικά εκτιμώμενα ετήσια οφέλη σε επίπεδο EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ, εντός τριετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece