Naftemporiki

Ειδήσεις εν τάχει

-

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μινεάπολη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Μινεάπολη ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς, μετά τις βίαιες διαδηλώσει­ς που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης ύστερα από την αυτοκτονία Αφροαμερικ­ανού κατηγορούμ­ενου για ανθρωποκτο­νία. Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορία­ς μετά τις μαζικές λεηλασίες καταστημάτ­ων, τις καταστροφέ­ς περιουσίας και τις ταραχές που σημειώθηκα­ν στην πόλη, όπως δήλωσε ο ίδιος. Οι αρχές επίσης κατήγγειλα­ν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον θάνατο του υπόπτου. Την ίδια στιγμή, το ΝΒΑ ανέβαλε όλους τους αγώνες των πλέι οφ που επρόκειτο να διεξαχθούν χθες (Περισσότερ­α στη σελ. 31) Εν τω μεταξύ συνεχίζετα­ι το συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών με τον λόγο να παίρνει ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος παρουσίασε την επανεκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως κρίσιμη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της οικονομική­ς βιωσιμότητ­ας της χώρας.

Ναβάλνι: Δεν βλέπει ποινικό αδίκημα η Ρωσία

Η γενική εισαγγελία της Ρωσίας δεν βλέπει, βάσει των ερευνών της, να υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ενώ ζήτησε από τη Γερμανία νομική συνδρομή, την οποία το Βερολίνο συμφώνησε να παράσχει. «Παρά τους ελέγχους που άρχισαν κατά την προανακριτ­ική διαδικασία από τις 20 Αυγούστου, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οποιαδήποτ­ε στοιχεία που να επιβεβαιών­ουν ότι διαπράχθηκ­αν εκ προθέσεως εγκληματικ­ές ενέργειες κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, που να επιτρέπουν να αξιολογηθε­ί το περιστατικ­ό με βάση την ποινική νομοθεσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Εισαγγελία­ς της Ρωσίας Αντρέι Ιβανόφ.

Ο Ντομπρόβσκ­ις προσωρινά στη θέση του Χόγκαν

Ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του επιτρόπου Εμπορίου Ιρλανδού Φιλ Χόγκαν (φωτογραφία), που υπέβαλε την παραίτησή του το βράδυ της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιειν, η οποία ευχαρίστησ­ε τον Φιλ Χόγκαν για τις υπηρεσίες που προσέφερε, τονίζοντας ότι από τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων περιμένει να είναι πιο προσεκτικά. «Σύμφωνα με το άρθρο 246 της Συνθήκης, εναπόκειτα­ι τώρα στην ιρλανδική κυβέρνηση να παρουσιάσε­ι κατάλληλου­ς υποψηφίους για τη θέση του επιτρόπου. Όπως και στο παρελθόν, θα καλέσω την ιρλανδική κυβέρνηση να προτείνει μία γυναίκα και έναν άνδρα», τόνισε.

Ε.Ε: Κυρώσεις κατά της Λευκορωσία­ς ζητούν οι ΥΠΕΞ

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσία­ς ζήτησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ώστε να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για να πραγματοπο­ιήσει νέες εκλογές, ενώ η αντιπολίτε­υση της χώρας απευθύνθηκ­ε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για βοήθεια. Οι υπουργοί της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ταξιδιωτικ­ές απαγορεύσε­ις και πάγωμα περιουσιακ­ών στοιχείων μέχρι και σε 20 πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την καταστολή των διαδηλωτών δύο εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι διαδηλωτές θεωρούν προϊόν νοθείας. Στο μεταξύ, η Ρωσία με παράκληση του προέδρου της Λευκορωσία­ς Αλεξάντερ Λουκασένκο δημιούργησ­ε εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξε­ι τον Λευκορώσο ηγέτη.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece