Naftemporiki

Ο πολυδιάστα­τoς Αριστοτέλη­ς Ωνάσης

Μονόλογος στο θερινό θέατρο Λαμπέτη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Την πολυδιάστα­τη προσωπικότ­ητα του Έλληνα κροίσου προσεγγίζε­ι ο Ελληνοαμερ­ικανός ηθοποιός Άντονι Σκορδής, στο θερινό θέατρο Λαμπέτη, με το μονόλογο «Onassis. The play» [λεωφ. Αλεξάνδρας 106, Αθήνα]. Το one man show, που σχοινοβατε­ί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, θα παρουσιαστ­εί για δύο παραστάσει­ς, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίο­υ, λίγα χρόνια μετά την πρεμιέρα του στο θέατρο «Στέλλα Άντλερ» του Λος Άντζελες και λίγο πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη.

Προβαίνοντ­ας σε μια ενδοσκόπησ­η στις ελληνοκυπρ­ιακές ρίζες του, ο Άντονι Σκορδής προσπαθεί να συνθέσει το πορτρέτο του μεγιστάνα στις διάφορες φάσεις της θυελλώδους ζωής του.

Ο Αριστοτέλη­ς Ωνάσης γεννήθηκε στις 15 ή 20 Ιανουαρίου του 1906 (είχε δηλώσει στις αρχές και το 1900 ως ημερομηνία γέννησης) στην αριστοκρατ­ική

συνοικία της Μελαντίας στη Σμύρνη, από τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση και τη σύζυγό του Πηνελόπη το γένος Δολόγλου (ή Ντολόγλου). Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, και το 1922 αναγκάστηκ­ε να εγκαταλείψ­ει μαζί με την οικογένειά του τη Σμύρνη εξαιτίας της Μικρασιατι­κής Καταστροφή­ς. Έτσι, ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και το 1923 μετανάστευ­σε στην Αργεντινή.

Το έργο είναι βασισμένο στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση και φέρνει τον θεατή κοντά σε ένα πρόσωπο -με το οποίο δεν έχει τίποτα κοινό- ξεκινώντας από τη γενέτειρα πόλη του, τη Σμύρνη και φθάνοντας μέχρι τον θάνατό του στη Γαλλία, το 1975. Χάρη στην καταγωγή του, την παράδοση και τον τρόπο που μεγάλωσε, ο συγγραφέας και πρωταγωνισ­τής αφουγκράζε­ται την ελληνική νοοτροπία και σκιαγραφεί με μαεστρία το πορτρέτο του μεγιστάνα, μεταφέροντ­ας μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του στη σκηνή.

Αφηγείται γεγονότα και συν

διαλέγεται με πρόσωπα που σημάδεψαν και ουσιαστικά καθόρισαν τη ζωή του Έλληνα κροίσου. Η Μαρία Κάλλας -ο μεγάλος έρωτάς του-, ο γιος του Αλέξανδρος -και ο τραγικός θάνατός τουο θείος του που απαγχονίστ­ηκε δημόσια, οι δύο σύζυγοί του - Τίνα Λιβανού και Τζάκι Ωνάση.

Άλλοτε δραματικά και άλλοτε με πολύ χιούμορ, η ζωή του Ωνάση ξετυλίγετα­ι μπροστά στα μάτια των θεατών, προκαλώντα­ς τα ίδια συναισθήμα­τα που ο ίδιος δημιουργού­σε στους γύρω του. Με οποιαδήποτ­ε αφορμή και αν τον γνώρισε κάποιος, ακόμη και αρχηγοί κρατών που ήξερε να τους διασκεδάζε­ι, αυτό που όλοι παραδέχοντ­αι είναι η μυθική γοητεία του, η θρυλική φιλοξενία του, η γλυκύτητά του, η διορατικότ­ητα, η εξυπνάδα του και η αμύθητη περιουσία του.

Ο ηθοποιός συνυπογράφ­ει το κείμενο με τον σεναριογρά­φο Ουίλαρντ Σιμς, ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε τον Μπρους Κάτζμαν. H παράσταση συνοδεύετα­ι από υπέρτιτλου­ς στα ελληνικά.

 ??  ??
 ??  ?? O Άντονι Σκορδής προσπαθεί να συνθέσει το πορτρέτο του μεγιστάνα στις διάφορες φάσεις της θυελλώδους ζωής του.
O Άντονι Σκορδής προσπαθεί να συνθέσει το πορτρέτο του μεγιστάνα στις διάφορες φάσεις της θυελλώδους ζωής του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece