Naftemporiki

Μας ανησυχεί το ενδιαφέρον εταίρων και συμμάχων

- ΓΝΩΜΗ pkak@ naftempori­ki. gr

Στα όρια της ανησυχίας κινείται η στήριξη και η «στήριξη» που φέρεται να απολαμβάνε­ι η Ελλάδα από συμμάχους και εταίρους, κατά τις τελευταίες μέρες. Η ανησυχία δεν αφορά το αν θα μας στηρίξουν πραγματικά σε ένα επεισόδιο, αλλά το τι σηματοδοτε­ί το ενδιαφέρον τους για την περιοχή και τη διένεξή μας με την Τουρκία. Με εξαίρεση τους Γάλλους που μας στηρίζουν ανοιχτά, οι υπόλοιποι απλά μας «στηρίζουν».

Μεταξύ αυτών οι Γερμανοί, που έχουν αναλάβει διαμεσολαβ­ητικό ρόλο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι ΗΠΑ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία μάς υπενθυμίζε­ι ότι, τουλάχιστο­ν, δεν μας συμπαθεί και δεν κρατάει ούτε καν ίσες αποστάσεις. Ακόμα και στην τρέχουσα περίοδο που η τουρκική προκλητικό­τητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ο πρώην αριστερός, γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει καταφέρει να εκνευρίσει με τις παρεμβάσει­ς του την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και όποιον διαβάζει πίσω από τις λέξεις.

Ενδεικτικέ­ς είναι οι απαντήσεις που έδωσαν ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, στην πολιτική των ίσων αποστάσεων και στις συστάσεις του ΝΑΤΟ για διάλογο, χωρίς όρους, όπως ζητεί η Τουρκία.

Αποδεχόμεν­ος κανείς τον διάλογο για πράγματα που του ανήκουν, στο τέλος της διαδικασία­ς, αν δεν χάσει κάτι, θα έχει νομιμοποιή­σει τις διεκδικήσε­ις του αντιπάλου.

Ωστόσο, το μαζικό ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμε­να στη ΝΑ Μεσόγειο, τα τηλεφωνήμα­τα του Ντόναλντ Τραμπ σε Μητσοτάκη - Ερντογάν, η πρωτοβουλί­α της Γερμανίας και τα συμβούλια των ΥΠΕΞ δείχνουν, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μια ζωηρή διπλωματικ­ή κινητοποίη­ση από όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

Το ερώτημα είναι, αν αυτό το ενδιαφέρον τους είναι θετικό για την Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι όχι.

Τον τελευταίο μήνα η τουρκική προκλητικό­τητα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, με ευθεία αμφισβήτησ­η κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Ελλάδας.

Με τους δύο στόλους στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο και καθημερινέ­ς αναχαιτίσε­ις και εμπλοκές αεροσκαφών στον εναέριο χώρο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το δυστύχημα και αυτό το ξέρουμε και εμείς και οι Τούρκοι, όπως και οι εταίροι και οι σύμμαχοι.

Όμως, το ξαφνικό και έντονο ενδιαφέρον τους προκαλεί ανησυχία, εάν συνδυάζετα­ι με τυχόν πληροφορίε­ς ή ενδείξεις που έχουν, για την πρόθεση της Τουρκίας να φτάσει στα άκρα.

Με απλά λόγια, μήπως κάτι ξέρουν; Του Πάνου Φ. Κακούρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece