Naftemporiki

Προτεραιότ­ητες για τη διάσωση του ιδιωτικού τομέα

- Του Φιλίπ Λε Ουερού*

Για τις περισσότερ­ες χώρες, η πλοήγηση στην παρατεταμέ­νη οικονομική ύφεση που επέφερε o Covid-19 αρχίζει να μοιάζει περισσότερ­ο με μαραθώνιο παρά με σπριντ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας στη Διεθνή Οικονομική Συνεργασία (IFC), οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις αναδυόμενε­ς οικονομίες θα μειωθούν φέτος κατά περίπου 700 δισ. δολάρια και 250 δισ. δολάρια αντίστοιχα και ενδέχεται να μην επιστρέψου­ν στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το 2023.

Ακόμη χειρότερα, η κρίση επιβάλλει τεράστιους φόρους στους φτωχούς και στους πιο ευάλωτους στον κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο δεκαετίες επιτυχημέν­ων αναπτυξιακ­ών κερδών. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποι­εί ότι πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες της πρώτης αύξησης της παγκόσμιας φτώχειας από το 1998, με έως και 100 εκατομμύρι­α ανθρώπους να ωθούνται σε ακραία φτώχεια.

Αναγκαία η αναδιοργάν­ωση Ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσει­ς και οι επιχειρήσε­ις θα πλοηγηθούν σε αυτήν την αβέβαιη περίοδο μεταξύ του σοκ και της ανάκαμψης θα καθορίσει εάν υπάρχει μια υγιής οικονομική βάση για την αναζωογόνη­ση της απασχόληση­ς, της μακροπρόθε­σμης ανάπτυξης και των παγκόσμιων αναπτυξιακ­ών προσπαθειώ­ν. Η κατάσταση απαιτεί να αναδιοργαν­ώσουμε και να διορθώσουμ­ε τις αγορές.

Πολλές εταιρείες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αναδιαμορφ­ώσουν τα επιχειρημα­τικά τους μοντέλα, τώρα που η πανδημία επιταχύνει τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας, κατανάλωση­ς και επικοινωνί­ας. Αυτές οι τάσεις θα μπορούσαν να αναμορφώσο­υν ολόκληρες βιομηχανίε­ς, δημιουργών­τας ευκαιρίες για όσους έχουν την ικανότητα της καινοτομία­ς.

Αλλά και οι κυβερνήσει­ς πρέπει επίσης να αναζητήσου­ν δημιουργικ­ούς τρόπους για να προσαρμόσο­υν τις οικονομίες τους και να προστατεύσ­ουν τις βιώσιμες εταιρείες, ενώ θα αποδομούν γρήγορα αυτές που πρέπει να εξαφανισθο­ύν επειδή είναι αφερέγγυες ή ξεπερασμέν­ες. Αυτή θα είναι μια περίοδος δοκιμών και σφαλμάτων, που απαιτεί στρατηγικό όραμα και ρεαλισμό εκ μέρους των ηγετών στην πολιτική και στις επιχειρήσε­ις.

Τρία σημεία-κλειδιά για την ανάκαμψη

Οι χώρες μπορούν να κάνουν τρία πράγματα για να επιταχύνου­ν την ανάκαμψη. Το πρώτο είναι να προσαρμόσο­υν τους κανόνες του παιχνιδιού σε νέες πραγματικό­τητες. Μια παρατεταμέ­νη κρίση σημαίνει ότι όλο και λιγότερο οι αναδυόμενε­ς οικονομίες θα είναι κατάλληλα εξοπλισμέν­ες να βοηθήσουν χιλιάδες εταιρείες να διαπραγματ­ευτούν εκ νέου τα χρέη τους. Σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματο­ς, η διαδικασία πτώχευσης υπολογίζετ­αι κατά μέσο όρο σε περισσότερ­ο από 3 χρόνια, μισό χρόνο περισσότερ­ο από το παγκόσμιο σύνηθες. Ωστόσο με άτυπους εξωδικαστι­κούς μηχανισμού­ς και απλοποιημέ­νες δικαστικές διαδικασίε­ς, οι κυβερνήσει­ς μπορούν να δώσουν στις βιώσιμες επιχειρήσε­ις την ευκαιρία να αντιμετωπί­σουν την καταιγίδα και να αποφύγουν μακρές νομικές διαδικασίε­ς και δαπανηρές και επαχθείς διαπραγματ­εύσεις. Οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες μπορούν επίσης να αυξήσουν το κατώτατο όριο αφερεγγυότ­ητας και να προσαρμόσο­υν τους κανόνες αναδιάρθρω­σης του χρέους, για να αποτρέψουν την περιττή εκκαθάριση επιχειρήσε­ων που αγωνίζοντα­ι εξαιτίας των lockdowns.

Δεύτερον, οι κυβερνήσει­ς πρέπει να υιοθετήσου­ν την αρχή της «αποφυγής ζημιάς» όταν οργανώνουν τις ανταποκρίσ­εις τους. Όπου είναι δυνατόν, ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να περιορίσει ή απλώς να αναστείλει τις καθυστερήσ­εις στους ιδιώτες εργολάβους, ιδίως σε κλάδους με πληθώρα θέσεων εργασίας και στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό θα μετριάσει τη ζημιά στους ισολογισμο­ύς, θα αποτρέψει τις βιώσιμες επιχειρήσε­ις από την πτώχευση και θα περιορίσει το είδος των αλυσιδωτών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να καθυστερήσ­ουν την ανάκαμψη.

Στην υποσαχάρια Αφρική, οι καθυστερήσ­εις του δημόσιου τομέα αντιπροσωπ­εύουν το 3,3% του ΑΕΠ. Η εκκαθάρισή τους θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει το αντίστοιχο ενός μεγάλου πακέτου στήριξης. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να αντισταθού­ν στον πειρασμό να χρησιμοποι­ήσουν δημόσια χρήματα για να στηρίξουν τις εταιρείες «ζόμπι» με μη βιώσιμα επιχειρημα­τικά μοντέλα. Η επίτευξη μιας ισχυρής ανάκαμψης θα απαιτήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού για τις ιδιωτικές εταιρείες.

Τέλος, όλες οι χώρες πρέπει να σκεφτούν στρατηγικά τις δαπάνες τους. Ορισμένοι κλάδοι και βιομηχανίε­ς πρέπει να αναθεωρηθο­ύν και άλλοι θα πρέπει να καταργηθού­ν. Για παράδειγμα, καθώς οι χώρες και οι αγορές στρέφονται προς τις μορφές ενέργειας και παραγωγής χαμηλού άνθρακα, θα ήταν αντιπαραγω­γικό να συνεχίσουμ­ε την επιδότηση βιομηχανιώ­ν με ανεπαρκή ενεργειακή απόδοση.

Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθ­ούν και να καλλιεργηθ­ούν οι επιχειρήσε­ις του αύριο. Υπάρχουν πολλοί βασικοί κλάδοι, όπως οι «πράσινες» αλυσίδες αξίας, ο ανακυκλώσι­μος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, ο εναλλακτικ­ός τουρισμός και τα εξισορροπη­μένα φυλετικά, εργασιακά περιβάλλον­τα. Σε χώρες με μεγάλα κενά στην πρόσβαση σε ψηφιακές χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, η υιοθέτηση τεχνολογιώ­ν όπως το κινητό χρήμα και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία της ψηφιοποίησ­ης, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή ανάπτυξη.

Προσέλκυση επενδυτών

Ωστόσο αν αυτές οι χώρες προσελκύσο­υν επενδυτές, θα πρέπει να δημιουργήσ­ουν ευκαιρίες - ξεκινώντας τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η IFC έχει βάλει υψηλή προτεραιότ­ητα να βοηθήσει ούτως ώστε να τεθούν τα θεμέλια για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο. Η επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων θα απαιτήσει πολιτικές και κανονιστικ­ές μεταρρυθμί­σεις για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τις επιχειρήσε­ις και τη δημιουργία χρηματοδοτ­ούμενων έργων.

Αυτό ίσχυε πριν από την πανδημία και το επείγον της μεταρρύθμι­σης είναι ακόμη μεγαλύτερο τώρα. Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη, από την πλευρά τους, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειέ­ς τους για την προώθηση επενδυτικώ­ν ευκαιριών. Αυτό σημαίνει αναδιάρθρω­ση και ανακεφαλαι­οποίηση των επιχειρήσε­ων, επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων για την υποστήριξη των αναπτυσσόμ­ενων και νεοσύστατω­ν επιχειρήσε­ων και προώθηση των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την προσέλκυση επενδυτών στις αναδυόμενε­ς και αναπτυσσόμ­ενες χώρες. Προς τον σκοπό αυτό, αντί να περιμένουν παθητικά τους επενδυτές, τα χρηματοδοτ­ικά-αναπτυξιακ­ά ιδρύματα πρέπει να τους προσεγγίσο­υν άμεσα με επενδυτικέ­ς προτάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσ­ουν μελέτες και θα δημιουργήσ­ουν διάφορες ευκαιρίες.

Η οικονομική ύφεση από τον Covid-19 θα επηρεάσει αναπόφευκτ­α πολλούς κλάδους και θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως ελπίδα για μια ισχυρή ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι μαθαίνουμε από τις προηγούμεν­ες κρίσεις. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συγκεντρώσ­ουν όλη τη δημιουργικ­ότητά τους για να διατηρήσου­ν τον ιδιωτικό τομέα εν λειτουργία και να προετοιμάσ­ουν τις εταιρείες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποι­εί ότι πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες της πρώτης αύξησης της παγκόσμιας φτώχειας από το 1998, με έως και 100 εκατομμύρι­α ανθρώπους να ωθούνται σε ακραία φτώχεια.

*ΟΦιλίπΛεΟυ­ερούείναιδ­ιευθύνωνσύ­μβουλοςτης­ΔιεθνούςΟι­κονομικήςΣ­υνεργασίας, μέλοςτουΟμ­ίλουτηςΠαγ­κόσμιαςΤρά­πεζας καιτουμεγα­λύτερουπαγ­κόσμιουιδρ­ύματος ανάπτυξηςπ­ουεπικεντρ­ώνεταιστον­ιδιωτικό τομέαστιςα­ναπτυσσόμε­νεςχώρες.

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

 ??  ?? Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθ­ούν και να καλλιεργηθ­ούν οι επιχειρήσε­ις του αύριο. Υπάρχουν πολλοί βασικοί κλάδοι, όπως οι «πράσινες» αλυσίδες αξίας, ο ανακυκλώσι­μος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, ο εναλλακτικ­ός τουρισμός και τα εξισορροπη­μένα φυλετικά, εργασιακά περιβάλλον­τα.
Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθ­ούν και να καλλιεργηθ­ούν οι επιχειρήσε­ις του αύριο. Υπάρχουν πολλοί βασικοί κλάδοι, όπως οι «πράσινες» αλυσίδες αξίας, ο ανακυκλώσι­μος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, ο εναλλακτικ­ός τουρισμός και τα εξισορροπη­μένα φυλετικά, εργασιακά περιβάλλον­τα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece