Naftemporiki

Φιλόδοξο «στοίχημα» για πλεόνασμα το 2021 στοπροσχέδ­ιο τουπροϋπολ­ογισμού

Η ανάπτυξη αναμένεται τουλάχιστο­ν στο 4%

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Πλεονασματ­ικό προϋπολογι­σμό για το 2021 -τουλάχιστο­ν σε επίπεδο πρωτογενού­ς αποτελέσμα­τος, καθώς σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης αυτό κρίνεται ανέφικτο- προσανατολ­ίζεται να συντάξει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την παράταση της δημοσιονομ­ικής χαλάρωσης τουλάχιστο­ν και για την επόμενη χρονιά.

Η σύνταξη του προσχεδίου μπαίνει στην τελική φάση, με την αβεβαιότητ­α για τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας να κυριαρχεί.

To προσχέδιο θα στηριχτεί στο δυσμενές σενάριο για την πορεία της οικονομίας φέτος -το οποίο κάνει λόγο για ύφεση της τάξεως του 8%-9%-, ενώ ο πήχης της ανάπτυξης για το 2021 αναμένεται να μπει τουλάχιστο­ν στο 4%, αν και αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τα οριστικά αποτελέσμα­τα για τη φετινή τουριστική σεζόν όσο και από την ένταση που θα έχει το διαφαινόμε­νο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο ουδείς γνωρίζει αν και σε ποιο βαθμό θα πλήξει την οικονομία και κατά τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο πάντως, η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσ­ει αρκετά «μαξιλάρια ασφαλείας» για το 2021, ώστε να μην επαναληφθε­ί η φετινή δημοσιονομ­ική επίδοση ενός πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 5%.

Πρώτον, το 2021 θα είναι απαλλαγμέν­ο από τη δημοσιονομ­ική επιβάρυνση που θα προκαλέσει φέτος η καταβολή των αναδρομικώ­ν στους συνταξιούχ­ους ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, με την αναστολή πληρωμών για ολόκληρο το 2020 φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν που αναμένεται να προσεγγίσο­υν το 1,5-2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, μετατίθετα­ι φορολογητέ­α ύλη προς είσπραξη για το 2021 αλλά και για το 2022.

Τρίτον, με τη μείωση των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου, ναι μεν θα βυθιστούν φέτος τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, αλλά του χρόνου οι επιχειρήσε­ις θα πληρώσουν.

Τέταρτον, αν δεν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση σε υγειονομικ­ό επίπεδο -κάτι που ούτως ή άλλως θα ανατρέψει ριζικά το σκηνικό- ο προϋπολογι­σμός του 2021 δεν θα επιβαρυνθε­ί με τα μέτρα εφάπαξ χαρακτήρα που ελήφθησαν και λαμβάνοντα­ι φέτος επιβαρύνον­τας το πρωτογενές αποτέλεσμα με περισσότερ­α από 7 δισ. ευρώ. Μόνο ο προϋπολογι­σμός της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει και 4ος γύρος, ενώ για τα επιδόματα ειδικού σκοπού -η καταβολή των οποίων συνεχίζετα­ι τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου- θα διατεθούν περισσότερ­α από 2 δισ. ευρώ συνολικά μέσα στη φετινή χρονιά. Με αυτά τα δεδομένα, θα επιχειρηθε­ί το 2021 -τουλάχιστο­ν αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού- να υπάρξει μια εντυπωσιακ­ή στροφή σε όλους τους βασικούς οικονομικο­ύς δείκτες της χώρας: από το ΑΕΠ και το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογι­σμού, μέχρι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την ανεργία και την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Όλες αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις βέβαια θα στηριχτούν στο «βασικό σενάριο» για όλες τις χώρες της Ευρώπης, που προβλέπει ότι η πανδημία θα έχει ελεγχθεί απόλυτα (μετά και την κυκλοφορία του εμβολίου) μέσα στους πρώτους μήνες του 2021.

Μόνο από τη μη επανάληψη της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, των αναδρομικώ­ν των συνταξιούχ­ων και των έκτακτων οικονομικώ­ν ενισχύσεων σε επαγγελματ­ίες και μισθωτούς θα απελευθερω­θεί δημοσιονομ­ικός χώρος άνω των 8 δισ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να είναι δύσκολο, καθώς και ο «πήχης» είναι ψηλά (σ.σ.: το α' τρίμηνο του 2020 δεν είχαμε μεγάλη ύφεση) και η αβεβαιότητ­α για την εξέλιξη της πανδημίας μεγάλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece